Пресконференція про епідемічну ситуацію по інфекційним, кишковим, трансмісивним інфекціям

24 травня відбулася пресконференція про епідемічну ситуацію по інфекційним, кишковим, трансмісивним інфекціям та профілактику хвороб, в якій взяли участь завідувач відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб завідувач Білоцерківської районної філії Державної установи «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Марина Ляшко та директор комунального неприбуткового підприємства "Білоцерківська міська лікарня №3" Тетяна Дідич.

Зокрема, Марина Ляшко поінформувала про епідситуацію у Білоцерківській громаді, яка наразі є відносно благополучною, але виникає стурбованість через поширення ряду інфекцій. Зараз актуальними є трансмісивні інфекції (хвороби, які переносяться комахами), а саме кліщовий бореліоз (Хвороба Лайма). Інколи зустрічається кліщовий енцефаліт, малярія, бо у літній період можливе зараження нею через комарів. Тому важливо пам’ятати, коли ви приїхали з епіднеблагополучних регіонів і знаєте, що там зареєстровані випадки таких захворювань, потрібно бути обережними, слідкувати за своїми відчуттями, адже існують випадки, коли людина, яка приїхала з такого регіону, має легкі ознаки захворювання і починає лікування застуди, а насправді це може бути початком захворювання на малярію. Невчасне звернення за медичною допомогою і не отримання належного лікування може призвести до неприємних наслідків.

Що стосується бореліозу: торік у громаді було зареєстровано 142 випадки захворювання, у цьому році -20. Ситуація щодо цього захворювання поліпшилася завдяки вчасному покосу трави та прибиранню сухостою, кліщі не мають можливості інтенсивно розмножуватися, відповідно - менший ризик виникнення бореліозу. Якщо все ж таки, вас вкусив кліщ, не варто видаляти його самостійно, краще звернутись до травматологічних відділень наших лікарень. Вони є в першій та другій міських лікарнях, а також в дитячій.

Тетяна Дідич наголосила на тому, що після того, як кліща буде видалено, протягом перших трьох діб необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста міської лікарні №3 для того, щоб вчасно отримати екстрену профілактику від бореліозу. Вона підбирається індивідуально, в залежності від віку і особливостей кожного пацієнта.

Також, Марина Ляшко зазначила, що у літній період актуальним питанням є кишкова група інфекцій. Наша громада зазвичай має достатньо високий рівень таких захворювань: гастроентероколітом, сальмонельозом тощо. Торік було зареєстровано 390 випадків захворювання на кишкові інфекції, з яких 13 випадків – сальмонельозом, які мали тяжкий перебіг захворювання та один випадок зараження гепатитом А. Проте, всі служби оперативно спрацювали, нам вдалося локалізувати й ліквідувати розповсюдження хвороб на ранньому етапі.

В цьому році не було зареєстровано випадків захворювання на сальмонельоз, але треба бути уважними, адже, ще не пік літнього сезону. Наші лікувальні установи готові до прийому таких пацієнтів у разі зараження інфекційними хворобами, але громадяни мають уважно ставитися до харчових продуктів, які вживають. При аналізі причин захворювання виявлені такі причини: недостатня термічна обробка яєць та м’яса; порушення умов приготування та зберігання продуктів; вживання продуктів із завершеним терміном придатності; порушення елементарних правил особистої гігієни.

 

Ще одним важким захворюванням, яке є проблемним для громади є туберкульоз. З року в рік у нас реєструється достатньо велика кількість випадків цього захворювання. Попередні роки рівень був дещо зменшений, проте, з початком повномасштабних військових дій він знов зріс. Це в першу чергу, пов’язано з тим, що у людей, які знаходяться в постійному стресовому стані, промерзаючи, недосипаючи, незбалансовано харчуючись та маючи емоційне навантаження - відбувається зрив імунної системи. Дисбаланс в організмі призводить до поштовху та активізації захворювання інфікованою туберкульозною паличкою людини.

До речі, торік у нас було зареєстровано 41 випадок захворювання, у цьому році – вже 20. З них 76% випадків - це заразні форми туберкульозу (з них майже половина є нечутливими до більшості антимікробних препаратів).

Аби запобігти такому захворюванню потрібно хоча б раз на рік проводити обстеження (рентген, флюорографію), особливо коли людина часто хворіє та має такі ознаки як: в’ялість, слабкість, різке безпідставне схуднення до 10 кг, температура тіла протягом тривалого періоду становить 37-37,7 °C. Таким громадянам обов’язково потрібно звернутися до сімейного лікаря та провести дослідження, щоб визначити, що саме спонукає до таких симптомів. Вчасне обстеження, встановлення діагнозу та надання кваліфікованої медичної допомоги сприяє зменшенню поширенню інфекції, особливо вищезазначених резистентних форм. Оскільки, зазвичай, неправильне лікування несе ризики поширення інфекції.

Марина Ляшко також зупинилася на такій хворобі, як кашлюк. Ріст цього захворювання спричинений різким пониженням охоплень щепленнями. У 2022 році це було пов’язано з масовими міграційними процесами, багато людей вважали вакцинацію не на часі, але виклики війни підвищують ризики збільшення захворюванності. Тому саме вакцинація є обов’язковою. Яскравим випадком цього є саме кашлюк. Якщо раніше, протягом багатьох років ми спостерігали поодинокі випадки захворювання на цю хворобу (1-2 випадки на рік), то наприкінці минулого року ми мали 5 випадків і цьогоріч вже 28 випадків захворювань. Найважче хворіють діти молодшого віку, оскільки у них вузькі дихальні шляхи, а збудник цієї хвороби призводять до спазму та утрудненого дихання, що може призвести до важких, а іноді смертельних випадків. Отож вакцинуватися обов’язково потрібно, і хоча вакцинація не дає 100% гарантії, що людина не захворіє, але точно хвороба протікатиме легко та не матиме ускладнень.

На жаль, показники охоплення щепленнями є критичними. Наприклад, вакцинацію новонароджених дітей від туберкульозу, від кору, краснухи, паротиту здійснили дуже мала кількість людей, через це падає колективний імунітет і виникає ризик виникнення епідемій. Ми маємо пам’ятати, що вакцинація це єдиний ефективний спосіб боротьби з вакцинокерованими інфекціями (туберкульоз, поліомієліт, дифтерія, правець, кашлюк, кір, епідемічний паратит, гепатит Б та ін). Також маємо пам’ятати про дотримання правил гігієни, не купувати продукти на стихійних ринках, не порушувати умови зберігання страв і продуктів та ін. Також важливо не займатися самолікуванням, а звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Тетяна Дідич у свою чергу зупинилася на питанні роботи міської лікарні №3: «Наша лікарня має інфекційний стаціонар, на сьогоднішній день він не переповнений, ми працюємо в звичайному режимі, але готові до збільшення кількості пацієнтів, якщо вони будуть. Хочу наголосити, чим раніше хворий з інфекційною хворобою звертається за медичною допомогою, тим краще і легше проходить лікування. При перших симптомах звертайтеся за допомогою до сімейного лікаря. Якщо хворий у важкому стані і потребує термінової госпіталізації, в лікарні його можуть прийняти без направлення від сімейного лікаря».

Також Тетяна Дідич відмітила, що збільшилась кількість хворих на кашлюк. І хворіють на нього зараз не лише діти, а і дорослі. І якщо діти можуть отримати вакцину безкоштовну гарантовану державою, то дорослим імунологи радять щепитися повторно. У лікарні вже були випадки госпіталізації дорослих пацієнтів.

Також в лікарні працює гепатологічний кабінет, де лікарі-інфекціоністи консультують та призначають обстеження та лікування хворим на гепатит. На сьогоднішній день, гепатит це виліковна хвороба і чим швидше пацієнт звернеться до лікарні, тим швидше його вилікують. Стара схема лікування, коли лікування тривало роками, вже відсутня. Медицина крокує вперед і тепер лікування триває максимум 3 місяці.

 

 

Представники засобів масової інформації задали спікерам ряд запитань, які стосувалися процедури лікування хворих на туберкульоз, способи зміцнення імунітету тощо.

 

Пресконференція про епідемічну ситуацію по інфекційним, кишковим, трансмісивним інфекціям


Опубліковано: 24 травня 2024 року
Поділитися