Прес-конференція: роз’яснення щодо нарахування плати за теплову енергію

20 грудня відбулася традиційна прес-конференція для представників міських ЗМІ,  в ході якої міський голова Геннадій Дикий подякував журналістам за питання, які вони надсилають, адже вони є актуальними темами для жителів міста. Так, цього тижня від журналістів надійшли такі питання:

- Кабмін нещодавно постановив: рахунки за централізоване опалення для родин, в будинку яких немає обліку тепла, теплопостачальними підприємствами формуватимуться на основі усередненого в місті показника споживання теплової енергії тих будинків, де лічильники встановлені. Як нараховуватиме квартплату тепер наша Тепломережа для будинків без лічильників і чи значить це те, що ставити лічильники більше немає потреби?

- як голові ОСББ чи ЖБК розподіляти газ, облікований загальнобудинковим лічильником. Адже газовики радять розподіляти по кількості прописаних, проте один прописаний гріє воду газом, інший бойлером, отже споживання різне. Один прописаний, а проживати може кілька осіб, а значить споживання газу більше, ніж там де один прописаний і лише один проживає. Може запросите представників газконтори для пояснень?

-чи буде введено карантин у наших школах через грип, бо батьки кажуть, що у деяких класах половина учнів хворіє?

Аби детально та компетентно поінформувати журналістів та надати відповіді на всі питання, які їх цікавлять з даних тематик, міський голова  доручив доповісти  представникам відповідних установ, що безпосередньо займаються ними.

Щодо нарахування плати за теплову енергію

З даного питання доповів заступник директора КП БМР «Білоцерківтепломережа» Сергій Ходань. Він наголосив, що дане підприємство визначено виконавцем послуг з постачання теплової енергії в м. Біла Церква. Сьогодні курс держави направлений на економію і повний облік споживання енергоресурсів, і тому актуальним є питання оснащення житлових будинків приладами комерційного обліку теплової енергії, що дозволяє споживачам платити за фактично використане тепло.

По даним КП БМР «БЦТМ» на сьогодні:

 

Кількість будинків

Кіл-ть будинків

Кіл-ть будинків

з центр.опаленням

з лічильником

по нормі

669

343   (51,27%)

326   (48,73%)

Загальна опалювальна площа – 2 609 543,56 кв. м

 

Опал. площа

Опал. площа

по лічильникам

по нормі

2 007 572,29 кв.м. (76,93%)

601 971кв.м. (23,07%)

Кількість особових рахунків – 54 209

 

Кіл-сть о/р

Кіл-сть о/р

по лічильн.

по нормі

41 103 (75,82%)

13 106 (24,18%)

Субсидія надається на 36999 о/р  (68,25% від загальної кількості о/р)

 

Субсидія,

Субсидія,

о/р по ліч.

о/р

по нормі

27278 (73,73%)

9721 (26,27%)

Сплачують коштами о/р – 17 210

Написано заяв на 50% розстрочку (на 19.12.16 р.)  – 82 о/р

Нарахування плати за теплову енергію проводяться відповідно до «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених Постановою КМУ від 21.07.2005 року № 630.

Згідно цих Правил споживачі платять за послуги теплопостачання по будинкових лічильниках або по нормі.

Нормативні тарифи затверджує НКРЕКП. Так Постановою НКРЕКП №1101 від 9 червня 2016 р. для КП «Білоцерківтепломережа» встановлено такі тарифи: 

Послуга з централізованого опалення для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії, за 1Гкал

1305,21 грн

Послуга з централізованого опалення для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії, за 1 м2

33,38 грн

До недавнього часу порядок нарахування плати за послуги централізованого опалення у разі відсутності на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку тепла проводився згідно Постанови Кабміну України № 1037 від 30.10.2015 року «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря».

По цій Постанові розмір щомісячної плати за послугу з централізованого опалення визначається згідно з нормативами споживання та з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря і фактичної кількості діб надання цієї послуги в місяці, який є розрахунковим.

Відповідно до Постанови КМУ № 1037 тариф для будинків без лічильників по нашому місту склав:

за жовтень 2016 року – 16,52 грн.

за листопад  2016р. – 30,62 грн.

30 листопада 2016 року Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова №865 «Про особливості нарахування плати за надану послугу з централізованого опалення населенню у разі відсутності у квартирі та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії в опалювальний сезон 2016/2017 року», яка передбачає нову методику нарахування плати за послуги з централізованого опалення мешканцям будинків, не обладнаних приладами обліку теплової енергії на підставі середньозваженого споживання теплової енергії в будинках з лічильниками.

Такі нарахування застосовуються за умови оснащеності не менше 50% житлового фонду міста засобами обліку теплової енергії (у нас – 51,27%).

Відповідно до Постанови №865:

якщо на будинку встановлено прилад обліку теплової енергії, «нарахування плати за надані послуги з централізованого опалення проводиться згідно з вимогами Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07. 2005 р. № 630.

у разі відсутності на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії нарахування плати за надані послуги з централізованого опалення здійснюється на підставі середньозважених для відповідного населеного пункту показників споживання теплової енергії поточного розрахункового періоду, виставлених споживачам згідно з показниками будинкових засобів обліку теплової енергії, які перебувають на абонентському обліку виконавця послуг, були повірені та функціонували протягом всього розрахункового періоду.

Середньозважене для відповідного населеного пункту споживання теплової енергії на опалення 1 кв. метра опалюваної площі визначається як співвідношення загального обсягу споживання теплової енергії зазначеними будинковими засобами обліку теплової енергії (не враховуючи споживання юридичними особами та фізичними особами-підприємцями, які є власниками або орендарями нежитлових приміщень) до відповідної загальної опалюваної площі квартир, які розташовані у багатоквартирному будинку, обладнаному зазначеними будинковими засобами обліку теплової енергії (не враховуючи площу нежитлових приміщень юридичних і фізичних осіб-підприємців, які є власниками або орендарями зазначених приміщень)».

Наразі цією урядовою Постановою прийнята концепція перерахунку, але ще немає єдиного механізму його застосування. Сьогодні ми проводимо попередній перерахунок і чекаємо додаткових роз’яснень від профільного Міністерства. Можливо після отримання таких роз’яснень, в наші розрахунки будуть внесені деякі уточнення.

Згідно попереднього перерахунку по середньому споживанню (Гкал/кв. м) вартість опалення за 1 кв.м:

за жовтень 2016 року становитиме приблизно 11,68 грн.,

за листопад 2016 року – 23,54 грн.

Щодо споживачів – отримувачів субсидій, потрібно зазначити наступне:    

Якщо споживач теплової енергії являється учасником програми житлово-комунальних субсидій і проживає в будинку, не обладнаному приладом обліку теплової енергії, то йому необхідно сплачувати обов’язкову частку плати за опалення згідно субсидійного повідомлення. Обовязкова частка плати також вказується в квитанціях про сплату за теплову енергію.

Відповідно до Постанови КМУ від 23.08.2016 року №534 «Про порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення», якщо на будинку є прилад обліку теплової енергії, то необхідно сплачувати вартість фактично використаної послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. (Наприклад: субсидія 1000 грн. – нараховано 1200 грн. = 200 грн. до сплати; а якщо субсидія 1500 грн., а нараховано 1200 грн., то споживач не сплачує нічого, а 300 грн. буде повернуто до бюджету після закінчення опалювального періоду).

Зараз наше місто взялокурс на оснащення житлового фонду міста комерційними будинковими приладами обліку теплової енергії. Реалізація цієї програми дозволить мешканцям впливати на своє споживання та заощаджувати витрати теплової енергії. Навіть сам факт вставлення лічильників у багатьох випадках приводить до економії, що зменшує рахунки за опалення.

Коментуючи дане питання міський голова Геннадій Дикий наголосив, що всі заходи по економії можливо провести завдяки заходам, які здійснені в місті по встановленню лічильників обліку тепла, і що на даний час кількість багатоквартирних будинків, які вже обладнані засобами обліку становить більше 51%.  «Я переконаний, що даний курс є правильним, і ми і в подальшому будемо працювати над встановленням лічильників. Крім того. Економію витрат енергоносіїв до 30-40% також має  надати утеплення помешкань, заміна вікон та дверей на енергозберігаючі та ін.», -зазначив Геннадій Дикий.

З роз’ясненнями щодо інших питань,  озвучених міським головою, читайте в наступних публікаціях.



Опубліковано: 20 грудня 2016 року
Поділитися