Прес-конференція міського голови: бюджет, сплата за земельний податок, початок нового опалювального сезону та інше

15 квітня Білоцерківський міський голова Геннадій Дикий провів прес-конференцію для представників міських засобів масової інформації, під час якої поінформував про роботу міської ради щодо забезпечення життєдіяльності Білої Церкви. (Відео тут)


На позачергову сесію міської ради виноситься питання щодо уточненню бюджету міста на 2019 рік

Міський голова Геннадій Дикий розпочав прес-конференцію з низки бюджетних питань. Зокрема зазначив, що 18 квітня відбудеться засідання позачергової шістдесят дев’ятої сесії Білоцерківської міської ради VІІ скликання, і одне з головних питань, яке виноситься на дану сесію, стосується уточнення бюджету м.Біла Церква на 2019 рік.

Геннадій Дикий наголосив, що уточнення відбувається за рахунок власних надходжень на суму близько 18 млн грн та 4,6 млн грн освітньої субвенції з державного бюджету.

Освітня субвенція з державного бюджету буде використана на:

- «нову українську школу» (придбання обладнання, дидактичних матеріалів, оплату перепідготовки вчителів) – 3,3 млн грн;

- Реалізацію інклюзії в дошкіллі – 340 тис. грн;

- Заробітна плата приватної школи – 1 млн грн.

Напрямки витрат власних коштів (18 млн грн):

Освіта:

- На збільшення заробітної плати вихователів ДНЗ (найнижча з/п з усіх галузей) на 5% - 1,5 млн грн (потреба 2,5 млн грн);

- Співфінансування до видатків з держбюджету на «нову українську школу» - 1,364 млн грн;

- Придбання інтерактивних дощок – 500 тис грн;

Охорона здоров’я:

- Кошти на придбання ліків по безкоштовних рецептах згідно з постановою КМУ №1303 (діти до 3-х років, рідкісні захворювання, онко- і т.п.) – 900 тис грн. (до кінця року потрібно ще мінімум 500 тис. грн);

- За програмою серцево-судинних захворювань на актилізе для інсультного блоку 2-ї лікарні – 260 тис. грн;

- На придбання інсулінів – 971 тис. грн.

- На поточний ремонт відділення гемодіалізу – близько 60 тис. грн.

- На придбання холодильної камери для КНП БМР «Патологоанатомічне бюро» - 150 тис. грн.

Соціальний захист:

- На програму «Турбота» - 3 млн грн.

- На матеріальну допомогу сім’ям загиблих в АТО – 750 тис. грн.

- На облаштування територіального центру – 542 тис. грн.

Спорт:

- Надбавка тренерам ДЮСШ управлінь освіти і науки та молоді і спорту 10% – 588 тис. грн.

Культура:

- На перевезення учнів на обласні конкурси та фестивалі – 55 тис. грн.

- На проведення міжнародного фестивалю скульптур – 400 тис. грн.

- На облаштування та обслуговування камер відеоспостереження Центру оперативного реагування – близько 500 тис. грн.

Співфінансування капітальних видатків на ремонт доріг – близько 4,6 млн грн.


У питаннях сплати податків за землю Білоцерківська міська рада і надалі відстоюватиме права громадян

Міський голова Геннадій Дикий зазначив, що до нього звернулися жителі Білої Церкви, які отримали повідомлення від Головного управління Державної фіскальної служби України в Київській області щодо сплати податку за земельні ділянки. У повідомленнях вказано суми, які потрібно сплатити: 354 грн за рік та заборгованість в розмірі близько 6 тис. грн. Геннадій Дикий наголосив, що в минулому році Білоцерківська міська рада прийняла рішення про встановлення  ставки податку на земельні ділянки в розмірі 0,1%, тож в цьому році нарахована сума 354 грн є правильною. Щодо наявності вказаної заборгованості прокоментував так:

«Ми звернулися до центрального апарату Державної фіскальної служби за роз’ясненнями, в яких чітко вказано, що Білоцерківська міська рада, згідно з перехідними положеннями Бюджетного кодексу України, діяла абсолютно правильно, і всі її рішення обов’язкові до виконання всіма державними органами, які знаходяться на території міста. Тому я просив би мешканців, які отримали такі повідомлення, звертатися до Державної фіскальної служби в Білій Церкві з питань перерахунку або повернення коштів. У разі отримання відмови – звертайтеся до відділу звернень громадян міської ради із заявою на моє ім’я з документами – копіями платіжок та відмовами перегляду нарахувань. Громадяни, яким складно оформити такі заяви, можуть звернутися по надання безкоштовної юридичної консультації до фахівців за адресою: вул.Леваневського, 55, приміщення бібліотеки №8. Графік роботи: понеділок, середа, п’ятниця з 09.00 до 14.00, вівторок та четвер – з 14.00 до 18.00», - наголосив Геннадій Дикий.


Опалювальний сезон тільки-но завершено, а нові роботи вже розпочато

Міський голова зауважив, що рішенням виконавчого комітету, відповідно до Постанови КМУ, було розпочато припинення опалювального сезону в Білій Церкві з 08 квітня. Проте теплопостачання до лікарняних установ  триває. 

За словами Геннадія Дикого, в цілому опалювальний сезон пройшов на доброму рівні, хоча й були пориви, проте працівники КП «Білоцерківтепломережа» ефективно та оперативно їх ліквідовували. За цю роботу міський голова висловив слова вдячності колективу підприємства.

«Сезон щойно завершено, а роботи з підготовки до нового сезону вже розпочинаємо, адже нам потрібно замінити кілометри трубопроводів на нові. Власних обігових коштів у КП «Білоцерківтепломережа» не вистачає на  ці роботи, тому ми виділятимемо кошти з міського бюджету, аби не підвищувати тариф для населення», - зазначив міський голова.


Питання від журналістів та відповіді  на них

1. Щодо реконструкції шляхопроводу по Сквирському шосе (Горбатий міст) у минулому році та термінів введення його в експлуатацію.

Міський голова  поінформував, що підрядник не встиг виконати заплановані роботи до кінця сезону у минулому році через ряд об’єктивних причин, серед яких ненадання Укрзалізницею дозволів на виконання робіт над високовольтними мережами. Такий дозвіл надано лише із середини вересня 2018 року,  завершити роботи у повному обсязі не вдалося. Крім того, підрядник, проігнорувавши погодні умови, частково вклав асфальт, який після завершення зими, стало зрозуміло, втратив належну якість. Асфальт було знято, за рахунок підрядника буде вкладено новий.

На об’єкті залишилося зробити насипи, тротуарні частини, заасфальтувати проїжджу частину. Вже виконані роботи з встановлення освітлення,  бар’єрів безпечності та ін.

«Ми поставили завдання виконати повністю роботи до поминальних днів, аби білоцерківцям було зручно пересуватися містом», - наголосив Геннадій Дикий.

2. Щодо можливості розміщення вільних коштів міського бюджету на депозитних рахунках банків.

З даного  питання міський голова зазначив, що з 2016 року міською радою приймалися рішення вкладати вільні кошти міського бюджету на депозитні рахунки. Рішенням депутатів, пройшовши конкурс з-поміж трьох державних банків, визначався банк-переможець. Наприклад, у 2016 році, за рахунок накопичення депозиту було додатково отримано близько 10 млн грн. Ці кошти були спрямовані на необхідні роботи до завершення року. Наразі, відповідно до Постанови КМУ, дозволяється купували лише цінні папери строком не менше, ніж на 3 місяці. Така пропозиція розглядається.

3. Щодо ремонту тротуарної частини вул.Я. Мудрого.

Геннадій Дикий наголосив, що вкладання цієї ділянки тротуарів відбувалося у 2008 році. На жаль, дана плитка була неякісною. Міською владою вже виконано ескізний проект та розробляється робочий проект щодо заміни на нову, стійку до перепадів погодних умов, плитку. Плитка матиме гарантію. Планується виділити кошти на проведення даних робіт у ц.р. – від площі Волі до Будинку урочистих подій.

4. Щодо часткового руйнування дорожнього покриття на ряді вулиць, роботи з ремонту яких були виконані у минулому році.

Міський голова повідомив, що випадок руйнування дороги на Сквирському шосе виник не через неякісні роботи виконавців, а через порив магістралі водопостачання, що спричинило просідання ґрунту. Дане місце невдовзі буде заасфальтовано.

Про руйнування асфальту в районі перехрестя вул.Гончара – Першотравнева Геннадій Дикий наголосив, що, на жаль, це відбувається через інтенсивний рух перевантаженого великогабаритного  транспорту. Ремонт дороги на цьому перехресті мав поточний характер.  Гарантія на роботи є терміном на 3 роки, тому підрядник за власний кошт має усунути пошкодження.  Коли буде відкрито рух по Горбатому мосту, зменшиться навантаження і, відповідно, не відбуватиметься повторної руйнації дорожнього покриття.

«Важливо, що ми маємо інтерактивну карту, на якій відмічаємо всі роботи з ремонту доріг у місті, хто їх проводить, з чітко визначеним гарантійним терміном. У разі необхідності притягатимемо підрядників до виконання робіт по гарантії», - зазначив міський голова.

Те ж саме стосувалося й дорожньої розмітки, яка була нанесена на ряді вулиць міста та після зими стерлася. Міський голова наголосив, що, за гарантією, підрядник має переробити її за власні кошти.

5. Щодо введення в експлуатацію нового приміщення ЦНАПу

Міський голова зауважив, що у стислі строки було виготовлено ПКД та отримано експертний висновок для проведення подальших робіт. Існує цільова програма, відповідно якої й здійснюватиметься фінансування.

6. Щодо переведення трьох відділень міської лікарні №1 до лікарні №2

На це питання, яке хвилює жителів, Геннадій Дикий повідомив, що рішення про переведення приймалося не одноосібно очільником управління охорони здоров’я міської ради, а є затверджений план розвитку медичної сфери міста. Про даний план були поінформовані як депутати міської ради, так і керівники медичних установ. Згідно із документом, заплановано створити на базі  міської лікарні №2 госпітальний округ, який обслуговуватиме ряд південних районів Київщини. У другій лікарні функціонуватиме напрямок інтенсивного лікування, а у першій буде збережено планове лікування. Можливо, у вивільнене приміщення буде перенесено частину відділення онкодиспансеру, аби покращити умови лікування пацієнтів, але жодного перепрофілювання установи не буде. 

Під час прес-конференції також були підняті питання  щодо частки надходження до міського бюджету від податку малого та середнього бізнесу; розмірів експорту та імпорту товарів від підприємств-виробників Білої Церкви; подальшого розвитку  КП «Тролейбусне управління» та ін.

Прес-конференція міського голови: бюджет, сплата за земельний податок, початок нового опалювального сезону та інше


Опубліковано: 15 квітня 2019 року
Поділитися