Правила пожежної безпеки

Управління з питань надзвичайних ситуацій та  цивільного захисту населення

Білоцерківської міської ради нагадує громадянам правила пожежної безпеки


ПАМ’ЯТКА щодо дотримання правил пожежної безпеки у побуті

Стан, який склався сьогодні з пожежами, свідчить, про наявність складних проблем в протипожежному захисті житлового сектору. В Україні щодоби виникає більше 100 пожеж, на яких гине в середньому 5 чоловік. Аналіз свідчить, що найбільша кількість пожеж, біля 75 % сталася саме у житловому секторі. Населення часто порушує елементарні правила пожежної безпеки, не приділяючи їм належної уваги або просто тому, що не знає їх. Це приводить до того, що у житлових будинках пожежі виникають значно частіше.

 

Аналіз пожеж показує, що винуватцями більшості з них є самі мешканці, які зневажають елементарними правилами пожежної безпеки, необережно поводяться з вогнем під час паління, користування електроприладами, приладами з відкритим полум’ям, що особливо небезпечно для горищних приміщень, балконів, коридорів (сіней), комор і різних господарських будівель.

 

Більшість пожеж, спричинених курінням, пов’язана з курінням у нетверезому стані в будинку чи навіть у ліжку.

 

Не менш поширеною причиною пожеж є порушення правил користування електричними приладами. Аналіз таких випадків показує, що вони відбуваються в основному, з двох причин: у разі порушення правил пожежної безпеки під час користування електропобутовими приладами і прихованої несправності цих приладів. Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку увімкнути декілька досить потужних побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, в ізоляції спалахнути. 

 

Основні запобіжні заходи і правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті: 
- нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки; 
- забороняється залишати включені прилади без нагляду; 
- необхідно спостерігати за щільністю контактів в місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою, тощо; 
- небезпечно замінювати запобіжники, що перегоріли в телевізорах, приймачах і інших побутових приладах саморобними або плавкими запобіжниками; 
- забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами. 
- розетка підключення вилки живлення повинна знаходитись у доступному місці для швидкого відключення телевізора від електромережі; 
- слід вимикати телевізор, якщо дорослих немає у кімнаті; - у випадку виникнення несправності в роботі електроприладу не допускати повторного його микання; 
- закривати вентиляційні прорізи на корпусі електроприладу; 

 

У квартирах і житлових будинках, які мають пічне опалення, необхідно звернути увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час улаштування печей та їх експлуатації.                 

В цих будинках пожежі найчастіше виникають з причини перенакалення димаря та порушення правил пожежної безпеки при їх експлуатації, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розпалювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника розжарених вуглин.

 

Категорично забороняється залишити малолітніх дітей біля печей, що топляться без догляду дорослих. 
 

Пам’ятайте! Тільки суворе дотримання правил пожежної безпеки дозволить надійно захистити вас і ваш будинок від пожежі.

 


 

ПАМ’ЯТКА

щодо дотримання правил пожежної безпеки в громадських місцях

 

Паніка ( несвідомий страх) — це психологічний стан, викликаний загрозливим впливом зовнішніх умов і виражений в почутті гострого страху, що охоплює людину або велику кількість людей, нестримно й неконтрольовано прагнучих уникнути небезпечної ситуації.    

 

Паніка може виникнути навіть тоді, коли відсутня реальна погроза, а люди однаково піддаються масовому психозу. При цьому в багатьох притупляється свідомість, губиться здатність правильно сприймати й оцінювати обстановку. Панічні реакції в дітей, підлітків, жінок і людей похилого віку проявляються у вигляді сильної розслабленості, млявості, загальної загальмованості аж до крайнього ступеня — повної нерухомості, коли людина фізично не здатна діяти й виконувати команди. Інші люди, як правило, хаотично рухаються, прагнучи скоріше втекти від реальної або уявної небезпеки. 

 

Паніка страшна тим, що люди, прагнучи скоріше покинути небезпечну зону, накопичуються у виходів і закупорюють їх. Багато з людей, що біжать, у принципі здатні до об'єктивної оцінки ситуації й розумним діям, однак, випробовуючи несвідомий страх і заражаючи їм інших, вони самі перешкоджають власній евакуації. 

 

От чому важливо в цій ситуації, щоб найшлася людина, здатна взяти на себе керівництво діями охоплених панікою людей. 


ВАШІ ДІЇ

   * Входячи в будь-яке громадське місце, постарайтеся запам'ятати свій шлях; звертайте увагу на розташування основних і запасних виходів; не втрачайте орієнтування; тримайте дітей за руку. 
   * Почувши галас "Пожежа!', зберігайте спокій і витримку, призивайте до цього людей, що стоять рядом, особливо жінок. Оцініть обстановку, переконайтеся в наявності реальної небезпеки ( можливо, хтось цим лементом прагне привернути увагу людей). 
   * Стоячи на місці, уважно огляньтеся навколо; побачивши телефон або кнопку пожежної сигналізації, повідомте про пожежу в пожежну охорону (не думайте, що хтось це зробить за вас) і починайте спокійно рухатися до найближчого виходу. Якщо є можливість упоратися з вогнем, негайно сповістіть про цей навколишніх; згасіть пожежу, залучаючи на допомогу людей, що перебувають рядом, використовуючи підручні й спеціальні засоби. 
   * При заповненні приміщення димом або відсутності освітлення постарайтеся йти до виходу, тримаючись за стіни, поручні й т.п.; дихайте через носову хустку або рукав одягу; ведіть дітей поперед себе, тримаючи їх за плечі. 
   * У будь-якій обстановці зберігайте витримку й холоднокровність, своєю поведінкою заспокоюючи навколишніх, і не давайте розростатися паніці. Прийміть на себе керівництво з порятунку людей! Рухаючись у юрбі, пропускайте вперед дітей, жінок і старих, спільно стримуйте збожеволілих людей. Допоможіть тим, хто скований страхом і не може рухатися; для приведення в почуття дайте їм ляпас, розмовляйте спокійно й виразно, підтримуйте їх під руки.
   * Виявившись у тисняві, зігніть руки в ліктях і пригорніть їх до боків, стисши кулаки; захищайте боки від здавлювання. Нахиліть корпус назад, уперши ноги попереду, і спробуйте стримувати напір спиною, звільнивши простір спереду й повільно рухаючись у міру можливості. Допомагайте підніматися збитим з ніг людям. Якщо вас збили з ніг, постарайтеся встати на коліно й, опираючись о підлогу руками, іншою ногою різко відштовхніться, ривком випрямите тіло. Заслоняйте дітей спиною або посадіть їх до себе на плечі. 
   * Якщо ви перебуваєте в багатоповерховому будинку, не намагайтеся скористатися ліфтами, спускайтеся по сходах; не піддавайтеся бажанню вистрибнути у вікно з великої висоти. При неможливості вийти назовні відступіть в незайняті вогнем приміщення й там чекайте допомоги пожежних. 
   * Вибравшись із будинку, надайте допомогу потерпілим через паніку, перенесіть їх на свіже повітря, розстебніть одяг і викличте "Швидку допомогу".


ПАМ’ЯТКА щодо дотримання правил протипожежної безпеки в лісопаркових зонах та на водоймах

 

В період проходження Великодніх  та травневих свят стрімко зростає кількість пожеж в екосистемах. Це зумовлено тим, що громадяни обирають активний відпочинок в лісах, лісопаркових зонах та на водоймах. Людська халатність та незнання елементарних правил пожежної безпеки на відкритих територіях  призводять до масштабних пожеж, на гасіння яких необхідна велика кількість сил та засобів.

Шановні громадяни!

 

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки поблизу лісових масивів, на відкритих територіях. Пам’ятайте, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від біди і страждань, що приносять пожежі.

 

Будьте пильними та у разі виникнення пожежі негайно телефонуйте за номером Служби порятунку «101».

 

Якщо ви відпочиваєте на природі, варто пам'ятати, що порушення правил пожежної безпеки несе загрозу навколишньому середовищу і становить небезпеку для життя людей. 


Щоб уникнути лісових пожеж, дотримуйтесь наступних правил:
– не розводьте багаття у лісі, окрім призначених для вогнищ місць;
– не засмічуйте місце відпочинку;
– обгороджуйте та розчищайте місце розпалення багаття;
– не розводьте відкритий вогонь поруч із сухою рослинністю та господарчими будівлями;
– не розкидайте недопалки та сірники на суху лісову підстилку;
– стежте, щоб діти не бавилися з вогнем;
– не створюйте смітники в лісі та на прилеглих землях, тим більше, не підпалюйте їх;
– приберіть місце погашеного вогнища, переконайтесь, що горіння відсутнє.


 


Опубліковано: 05 квітня 2018 року
Поділитися