Подолати епідемію грипу!

Захворюваність на грип і ГРВІ  в Україні перевищила епідемічний поріг. За минулий тиждень захворіли понад  203 335  осіб; з них 67% – це діти у віці до 17 років.

      В Україні у сезоні осінь/зима 2018 року переважає вірус грипу типу А.  Захворювання проходить з тяжким перебігом, часто виникають ускладнення.

     Грип – це гостра вірусна інфекційна хвороба, що характеризується ураженням верхніх дихальних шляхів, інтоксикацією та гарячкою.

      Грип починається гостро: з’являється  висока температура тіла (до 40 °C), яка не спадає декілька днів, головний біль, а також біль в очах, суглобах, м’язах. Пізніше приєднується сухий кашель. Можуть бути нудота та блювання, які пов’язані з інтоксикацією. Тяжкість перебігу хвороби залежить від загального стану організму, віку, наявності (або відсутності) імунітету до даного типу вірусу грипу.

Як ускладнення, можуть виникати ураження серцево-судинної системи, пневмонія, трахеобронхіт, менінгоенцефаліт. 

      Профілактичні заходи спрямовані насамперед на підвищення несприйнятливості організму до дії збудників грипу, а також заходи санітарно-гігієнічного спрямування. Насамперед необхідно:

- вести здоровий спосіб життя;

- частіше гуляти на свіжому повітрі;

- здійснювати провітрювання і вологе прибирання житлових приміщень;

- дотримуватися раціонального харчування з великою кількістю свіжих овочів та фруктів;

- підбирати одяг відповідно до сезону;

- по можливості,  уникати контакту з хворими людьми;

- своєчасно вакцинуватись (за 2-3 тижні до можливого початку епідемічного періоду).

      На сьогодні одним з найефективніших специфічних методів профілактики грипу залишається вакцинація протигрипозною вакциною, до складу якої обов’язково входять штами вірусів, які можуть стати можливою причиною захворювання. Профілактичні щеплення сприяють виробленню захисних противірусних антитіл до грипу.

      Не займайтесь самолікуванням та своєчасно звертайтесь до лікаря, щоб уникнути ускладнень!

Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 19 грудня 2018 року
Поділитися