Пленарне засідання п’ятдесятої сесії Білоцерківської міської ради

27 квітня відбулося пленарне засідання п’ятдесятої сесії Білоцерківської міської ради VII скликання, яке провів міський голова Геннадій Дикий.


Депутатське звернення

Перед тим як перейти до питань порядку денного пленарного засідання, депутат міської ради Юрій Оселедько озвучив звернення до голови Київської обласної державної адміністрації Олександра Горгана з проханням невідкладно подати на розгляд та затвердження Київської обласної ради проекту про зміни до рішень Київської обласної ради від 14.12.2017 року  про обласний бюджет Київської області на 2018 рік та проект рішення Київської обласної ради «Про затвердження програми соціально-економічного та культурного розвитку Київської області на 2018 рік», які передбачатимуть передачу 40% бюджету розвитку області до місцевих бюджетів Київської області у вигляді прямих субвенцій.

 

Дане депутатське звернення обмовлено тим, що новий механізм розподілу коштів бюджету розвитку Київської області було презентовано під час виїзного засідання бюджетної комісії, яке відбулося 21 вересня 2017 року. Пропонована модель передбачала надання прямих субвенцій на базі прозорих розподілів, однак при підготовці КОДА проекту рішення про обласний бюджет на 2018 рік та проекту рішення про затвердження соціально-економічного та культурного розвитку Київської області нового порядку розподілу коштів враховано не було.


Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України і міністрів, Верховної Ради України і народних депутатів України, Ради національної безпеки і оборони України щодо захисту інституції сім’ї в Україні

Депутати підтримали дане звернення.  У зверненні наголошується, що сім’я є природним та основним осередком суспільства і має право на захист з боку суспільства та держави, і це закріплено низкою чинних нормативно-правових актів. Але поряд з тим, у державі існує низка проблем, пов’язаних із нерозумінням традиційних для України моральних, духовних та християнських цінностей, відсутнє розуміння сім’ї як законного союзу чоловіка і жінки, які народжують і виховують дітей. Тож у зверненні наведено низку недоліків до чинних нормативно-правових актів України та висловлюється прохання врахувати низку пропозицій до чинного законодавства, а також роботи державної влади  щодо захисту і розвитку інституту сім’ї у суспільстві, вирішення негативних соціальних явищ тощо.

 

 

 


Просимо, аби «склади Браницьких» передали у комунальну власність

Депутати міської ради  прийняли рішення звернутися до Кабінету Міністрів України щодо передачі пам’ятки архітектури національного значення «Склади Браницьких» по бульв. Олександрійському, 62 А в м. Біла Церква у комунальну власність територіальної громади м. Біла Церква.

 

У зверненні йдеться про те, що у Білій Церкві по бульвару Олександрійському, 62, розташований комплекс споруд «Склади Браницьких», який є пам’яткою архітектури національного значення XVIII ст. Дані складські приміщення були побудовані на замовлення Францішека Браницького у 1788 році. Монументальна споруда на околиці Білої Церкви засвідчувала могутність володарів міста.

 

На даний час вищевказана пам’ятка архітектури національного значення знаходиться на балансі Білоцерківської дослідно-селекційної станції Національної академії аграрних наук України Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків.

 

На жаль, балансоутримувачем не здійснюються заходи щодо збереження даної будівлі. Пам’ятка архітектури національного значення перебуває у занедбаному стані, на її території балансоутримувачем без відповідних дозволів були побудовані гаражі, господарські будівлі та споруди, що призвело до спотворення зовнішнього вигляду будівлі. Відтак балансоутримувачем були порушені вимоги ч. 2 ст. 25 Закону України «Про охорону культурної спадщини», якими передбачений обов’язок юридичних осіб, у користуванні яких перебувають пам’ятки, забезпечити їх збереження.

 

У зверненні також наголошено увагу на те, що «Склади Браницьких» мають велику історико-архітектурну цінність для Білої Церкви як типологічно рідкісний приклад складської споруди, архітектурне рішення якої відмічена монументальністю, досягнутою за рахунок використання засобів виразності, властивих стилю класицизм.

 

Відтак депутати Білоцерківської міської ради готові докласти усіх зусиль для відновлення та збереження вказаної пам’ятки архітектури як невід’ємної частини історії нашого міста, його автентичності. Збереження такої архітектурної пам’ятки надасть можливість підвищити культурно-туристичну привабливість Білої Церкви.

 

Отож звернення містить прохання прийняти рішення про передачу пам’ятки архітектури національного значення «Склади Браницьких» у комунальну власність територіальної громади м. Біла Церква.


Програма, спрямована на забезпечення безперебійної роботи структурних підрозділів поліції

Депутати міської ради затвердили комплексну Програму підтримки діяльності Білоцерківського відділу поліції ГУНП в Київській області та підпорядкованих територіальних відділень поліції на 2018 рік.

 

В документі зазначається, що  формування криміногенної ситуації на території міста у 2017 році була обумовлена сукупністю певних чинників, які спостерігаються як на території Київської області, так і держави в цілому. Серед них найголовнішими є активізація осіб, схильних до вчинення кримінальних правопорушень, насамперед майнової спрямованості (крадіжок, грабежів, розбоїв та незаконних заволодінь транспортними засобами), інших правопорушень, а також витік у незаконний обіг значної кількості вогнепальної зброї, вибухівки та боєприпасів.

 

Тому Програма розроблена та затверджена з метою забезпечення безперебійної роботи структурних підрозділів

Білоцерківського ВП у 2018 році під час організації та проведення заходів із охорони прав і свобод людини та громадянина, захисту життя та здоров'я особи, власності від протиправних посягань, забезпечення своєчасного реагування на усі злочинні прояви та протиправні посягання, забезпечення публічної безпеки та порядку на території міста Біла Церква.

 

Програмою передбачено допомогу в придбанні приладів, призначених для запису, зберігання та відтворення відеоінформації, джерел автономного живлення, сучасних спеціальних засобів активної оборони та індивідуального захисту для особового складу Білоцерківського ВП, сучасної комп'ютерної, друкувальної та копіювальної техніки тощо.

 


Комунальним підприємствам Білоцерківської міської ради надано дозвіл підготувати проект договорів фінансового лізингу придбання  транспортних засобів

Депутати підтримали рішення «Про надання дозволу комунальним підприємствам  Білоцерківської міської підготувати проект договорів фінансового лізингу придбання  транспортних засобів», відповідно до якого міською радою було вирішено затвердити перелік КП БМР на придбання техніки:

 

- «Тролейбусному управлінню»  - 5 тролейбусів, 10 автобусів, 1 трактору;

 

- «Муніципальному шляхово-експлуатаційному управлінню» - 3 автомобілі-самоскиди, 5 тракторів різних модифікацій.

 


Підведено підсумки фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств міської ради за 2017 рік

Під час сесійного засідання депутати міської ради взяли до відома інформацію про  підсумки фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств Білоцерківської міської ради за минулий рік.

 

Слід наголосити, що,  відповідно до законодавства України, виконавчим комітетом міської ради проводиться постійний аналіз фінансово–господарської діяльності комунальних підприємств Білоцерківської міської ради.

 

За результатами їх фінансово-господарської діяльності, за звітний період 12 підприємств отримали балансовий прибуток (у 2016 – 24 підприємства), сума якого становить 2012,3 тис. грн, що на 5237,3 тис.грн менше, ніж у минулому році.

 

 

Найбільш прибутковими виявились такі підприємства: КП БМР «Кінотеатр ім. О. Довженка» – 1204,0 тис. грн; КП «Аптека «113» – 189,8 тис. грн; КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» – 168,9 тис. грн; Будинок урочистих подій –
125,1 тис. грн; КП «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс» – 99,1 тис. грн;
КП «Аптека №245» – 91,3 тис. грн; КП «Архітектурно–планувальне бюро» –
71,5 тис. грн.

 

Вісімнадцять підприємств завершили свою фінансово–господарську діяльність у 2017 році із збитком, який склав 39699 тис. грн, (що на 62,1% менше, ніж за результатами 2016 р.)

 

Серед збиткових у 2016 році підприємств у 2017 році 5  покращило свої показники. Так, скоротили розмір збитку такі підприємства: КП БМР «Міськреклама» – на 22,5 тис. грн; КП БМР «Тролейбусне управління» – на 313,0 тис. грн; КП БМР «Білоцерківтепломережа» – на 66142 тис. грн; КП БМР «Підприємство готельного господарства» – на 382,1 тис. грн.  Покращили свій фінансовий результат та отримали чистий прибуток: КП БМР «Громадська думка» – на 112,2 тис. грн та отримало 3,2 тис. грн. чистого прибутку, КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» – на 194,2 тис., грн та отримало прибуток у розмірі 168,9 тис. грн.

 

Підприємства, які були прибутковими у 2016 році, ефективно спрацювали і в
2017 році. Збільшили прибуток: КП БМР «Кінотеатр ім. О. Довженка» – на 484,0 тис. грн; КП «Архітектурно–планувальне бюро» – на 7,1 тис. грн; Будинок урочистих подій – на 37,3 тис. грн. 

 

Протягом минулого року погіршився фінансовий стан та виник збиток у наступних підприємств: КП БМР «Спецкомбінат з надання ритуальних послуг», КП БМР «Білоцерківський міський парк культури і відпочинку ім. Т.Г. Шевченка», КП «Аптека №1», КП БМР «Міська служба замовника», КЗ МР «Міська госпорозрахункова поліклініка профоглядів», КП БМР «Білоцерківська міська госпрозрахункова стоматологічна поліклініка», КП БМР Служба приватизації державного житлового фонду, КУ БМР «Інспекція з благоустрою м. Біла Церква», КП БМР «Білоцерківводоканал», КП БМР ЖЕК №1, КП БМР ЖЕК №6, КП БМР ЖЕК №7 , КЗ БМР «Льодовий стадіон», КП БМР «Муніципальне шляхово – експлуатаційне управління».

 

Станом на 01.01.2018 року 34 підприємствами  Білоцерківської міської ради   сплачено за січень - грудень 2017 року до бюджету міста  такі податки: частина чистого прибутку – 321,98 тис. грн, податок на доходи фізичних осіб – 23646,4 тис. грн, плата за землю – 1250,4 тис. грн, акциз – 20,7 тис. грн (КП БМР «Кінотеатр ім. О. Довженка»).

 

Найбільше сплачено податку на доходи фізичних осіб такими підприємствами: КП БМР «Білоцерківтепломережа» – 8778, 1 тис. грн, КП БМР «Тролейбусне управління» – 2801,6 тис. грн, КП БМР ЖЕК №7 – 2801,8 тис. грн, КП БМР ЖЕК №1 – 2701,6 тис. грн, КП БМР ЖЕК №6 – 2262,5 тис. грн.

 

Протягом 2017 року змінено керівний склад 6 підприємств: КП «Аптека №1», КП «Архітектурно–планувальне бюро», КП БМР «Тролейбусне управління», КП БМР «Білоцерківтепломережа», КП БМР «Муніципальне шляхово–експлуатаційне управління», КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви».

 

З метою профілактики правопорушень і забезпечення охорони громадського порядку на території міста Біла Церква рішенням міської ради від 21 грудня 2017 року №1779-42-VII  створено КП БМР «Муніципальна варта».

 

Детальніше з даною інформацією про діяльність всіх комунальних підприємств у минулому році можна ознайомити на офіційному веб-сайті міської ради.


Затверджено Програму капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків міста Біла Церква на 2018-2021 роки

Біла Церква - це одне із найбільш розвинутих індустріальних міст Київщини. Житловий фонд міста становить 892 будинки загальною площею 3,38 млн. кв.м. , в т. ч. 676 - комунальної власності.

 

Будинки, збудовані в радянський період, на сьогодні мають більше, ніж півстолітній вік, і потребують комплексного капремонту. Переважна більшість будинків є великопанельними, які потребують проведення капремонту мереж та утеплення фасадів (термомодернізації), оскільки тривала експлуатація та несприятливий атмосферний вплив призвели до вилущування та руйнації міжпанельних швів, їх промерзання, замокання. Оскільки більшість панельних житлових будинків 9- та 5-поверхові, то герметизація міжпанельних швів потребує спеціалізованої техніки, спеціалістів та значних коштів.

 

 

Тому метою Програми є покращення фізичного стану житлового фонду міста Біла Церква, впровадження проектів утеплення.

 

Програмою передбачено забезпечити виконання комплексу робіт та низку першочергових заходів на 2018-2021 роки, спрямованих на відновлення з можливим поліпшенням експлуатаційних показників житлових будинків міста.

 

Детально із аналізом стану житлового фонду комунальної власності міста, фінансово-економічними показниками діяльності підприємств комунального господарства міста щодо виконання необхідних робіт, завданнями програми та необхідним фінансовим забезпеченням можна ознайомитися на офіційному веб-сайті міської ради.


Про цільовий фонд міської ради

Під час сесії також розглянули та проголосували за рішення «Про затвердження Положення про цільовий фонд міської ради». Дане положення регулює організаційні та економічні відносини, пов’язані із залученням і використанням коштів, що внесені як плата за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу, що перебуває в комунальній власності територіальної громади м.Біла Церква, коштів відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню на території міста Біла Церква, внесків фізичних осіб на будівництво (придбання) житла (жилих будинків, жилих приміщень).

 

Цільовий фонд міської ради є складовою частиною спеціального фонду бюджету міста Біла Церква.

 

 

 

Джерелами формування коштів цільового фонду міської ради є:

- Кошти, що внесені як плата за тимчасове користування місцем розташування рекламного засобу, що знаходиться в комунальній власності територіальної громади міста Біла Церква;

- Кошти відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню та території міста Біла Церква;

- Внески фізичних осіб на будівництво (придбання) житла (жилих будинків, жилих приміщень);

- Кошти від пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібно роздрібної торговельної мережі в утриманні об’єктів благоустрою в місті Біла Церква.

 

Щодо порядку та направлення використання коштів цільового фонду, то кошти, зазначені в пунктах 1 та 2, можуть використовуватися виключно для створення і розвитку інженерно-транспортної та соціально-культурної інфраструктури відповідного населеного пункту, а саме:

- Ремонт та утримання об’єктів благоустрою міста;

- Капітальні надходження та капітальні видатки на об’єкти соціально-культурної сфери міста;

- Ремонт та реконструкція об’єктів житлового фонду міста;

- Обстеження об’єктів благоустрою, житлових будинків та прибудинкових територій, зовнішніх мереж, виготовлення технічної документації постійного зберігання, проведення експертної оцінки;

- Інші об’єкти соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста;

- Створення та розміщення інформаційної продукції.

 

Кошти, які надходять відповідно до пункту 3, можуть бути використані на будівництво (придбання) житла (жилих будинків, жилих приміщень) для фізичних осіб – жителів міста Біла Церква, в тому числі за рахунок внесків фізичних осіб на будівництво (придбання) житла (жилих будинків, жилих приміщень).

 

При формуванні бюджету міста на кожний бюджетний рік, за поданням Департаменту житлово-комунального господарства та Управління містобудування та архітектури Білоцерківської міської ради прогнозних показників надходжень коштів цільового фонду, Білоцерківська міська рада приймає окреме рішення щодо цільового використання коштів цільового фонду за напрямками та визначає головного розпорядника цих коштів. У разі перевиконання протягом бюджетного року планових призначень, за висновком фінансового управління Білоцерківської міської ради про фактичні надходження до бюджету міста цільового фонду, Білоцерківською міською радою приймається рішення щодо розподілу понадпланових надходжень коштів фонду.

 

На підставі рішення міської ради вносяться зміни до рішення про бюджет міста на відповідний рік у порядку, що встановлений чинним законодавством України.

 

Іншим рішення депутати  розподілили залишок коштів цільового фонду Білоцерківської міської ради.


Начальник відділу культури прозвітувала  про роботу  структурного підрозділу

В ході сесійного засідання депутати міської ради взяли до відома звіт начальника відділу культури і туризму міської ради .

 

Доповідаючи Юлія Ковальська зазначила, що аналізуючи роботу галузі останніми роками, можна відзначити ряд цілеспрямованих прогресивних етапів. Насамперед, це увага до творчого життя білоцерківців. Це заохочення  через творчі конкурси та присудження мистецьких премій,  призначення стипендій талановитим учням, залучення мистецьких подій обласного масштабу  до їх проведення в Білій Церкві.

 

 

Варто наголосити, що визначальним фактором у всіх напрямах культурного життя є створення умов для діяльності установ культури, творчих колективів, спілок, громадських об’єднань, творчих особистостей. Постійна організаційна та фінансова підтримка надається для діяльності письменників міста, національно-культурних товариств, спілок художників та майстрів, науковців – краєзнавців.

 

В місті Біла Церква працює 6 шкіл естетичного виховання, де навчається 2600 учнів та працює – 317 осіб.  У 2017 році  48 учнів ШЕВ стали стипендіатами міського голови. 172 учні стали випускниками в галузі мистецтва. 295 учнів ШЕВ – переможці та лауреати фестивалів та конкурсів.  Присвоєно звання «зразковий» - вокальному колективу «Камерата» музичної школи №2, кер. Світлана Томашевська та присвоєно звання  «народна капела» вокальному колективу «Оберіг», кер. Ірина Афанащенко. У 2018 році підтверджено звання 10 зразковим та народним колективам шкіл естетичного виховання.

 

На базі школи мистецтв №1 м. Біла Церква проведено обласні курси підвищення кваліфікації для керівників мистецьких закладів області «Оптимізація процесу мистецької освіти». Створено новий відділ джазового мистецтва та колектив «Junior jazz».

 

11 бібліотек, які об’єднані в централізовану бібліотечну систему. Працює  120 осіб.  Книжковий фонд складає  301774 прим. Книговидача у 2017 році – 1050000. Проведено 2 603 бібліотечні заходи. Користувачі бібліотек – 51 242 осіб.

 

Централізована система проводить значну і важливу просвітницьку роботу з ветеранами, молоддю та  учнями шкіл через клуби патріотичного, краєзнавчого, правового виховання, видання буклетів про відомих людей міста –  письменників, творчих працівників, літературні свята, популяризацію видань українських авторів, книжкові виставки.

 

Бібліотечною системою видано 18 буклетів, брошур, бібліографічних покажчиків, дайджестів. Запроваджено нові форми роботи з читачами, а саме - акції «Подаруй книгу бібліотеці», «Буккросинг». А також нова форма роботи «Вулична бібліотека» - працівники бібліотечної системи пропонують книги–новинки та популяризують читання шляхом проведення бібліотечних заходів в парку культури і відпочинку ім. Т.Шевченка. У 2018 році планується започаткувати «Перше читання книги» - книги, які ще не видавались будуть представлені на широку аудиторію читачів.

 

У виставковому залі бібліотеки №8 постійно діють виставки професійних художників, художників-аматорів, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, виставки-конкурси дитячого малюнку. У 2017 року відбулось 14 виставок.

 

Місто Біла Церква занесено до списку історично населених місць Київської області. На державному обліку та під охороною перебувають 68 пам’яток культурної спадщини. З метою туристичної привабливості міста, найвизначніших пам’яток культурної спадщини видано подарунковий фотоальбом «Біла Церква», туристичний путівник.  У 2018 році затверджено рішення виконавчого комітету про створення комісії з обстеження технічного стану будівель – памяток архітектури та містобудування міста.

 

Розроблено проектно-кошторисну документацію на реставрацію пам’ятки архітектури Національного значення «Костьол» та виконано георадарне сканування території пам’ятки.  Відділ співпрацює з агенцією стратегічного розвитку міста та ГО «Біла Церква туристична». Так для ознайомлення жителів та туристів міста з історичною спадщиною Білої Церкви виготовлено 10 інформаційних дощок для встановлення їх біля пам’яток архітектури національного та місцевого значення.

 

Організовано більше ста державних, міських та відомчих просвітницьких, дозвіллєвих та мистецьких заходів.  При відділі культури і туризму розпочала свою роботу експертна рада, куди ввійшли письменник, краєзнавець, музикант, представник ГО «Біла Церква туристична», художник, режисер-постановник, археолог, архітектор.

 

З досягнень 2017 року потрібно виокремити такі заходи дозвілля та мистецькі явища, як свято «Проводи Зими», культурно-масовий захід «Свято писанки»,  у новому форматі відбулось святкування ювілейного року міста Біла Церква, Х  обласний фестиваль хорового мистецтва ім.. Кирила Стеценка, де Гран-прі та І місце отримали хорові колективи з Білої Церкви – це учнівський хор «Світанок» та народний аматорський хор «Від серця до серця», творчі звіти шкіл мистецтв, фестиваль «Різдвяні канікули», концерт - парад духових оркестрів, виставка-конкурс «Квіти серед квітів» - ці та інші культурно-мистецькі заходи наповнювали творчий процес в Білій Церкві.


Інші рішення, які були розглянуті в ході засідання:

 

- внесено зміни в додаток до рішення Білоцерківської міської ради від 26 січня 2017 року № 444-24-VII «Про затвердження списку присяжних»;

 

- затверджено перелік видів суспільно-корисних робіт для осіб, які вчинили адміністративне правопорушення у м. Біла Церква, на 2018 рік;

 

- внесено зміни в додаток до рішення міської ради від 26 січня 2017 року № 450 – 24 - VIІ  «Про внесення змін в додаток до рішення міської ради від 13  лютого 2014 року № 1166-56-VІ «Про комісію з питань евакуації Білоцерківської міської ради», шляхом викладення його в новій редакції;

 

-внесено зміни в додаток 1 до Програми підтримки об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків та управителів багатоквартирних будинків  в місті Біла Церква на 2016-2020 роки, затверджений рішенням міської ради від 29 вересня 2016 року № 298-17-VII, шляхом викладення його в новій редакції;

 

-  прийнято рішення про встановлення рівня рентабельності на роботи з утримання об'єктів благоустрою міста Біла Церква;

 

- визначено виконавця послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій гуртожитків, які перебувають у власності територіальної громади міста Біла Церква, та безоплатну передачу їх з балансу житлово-експлуатаційних контор міської ради №№ 1, б, 7 на баланс комунального підприємства міської ради «Міська служба замовника»;

 

- внесено зміни до Статутів комунальних підприємств Білоцерківської міської ради «Житлово-експлуатаційна контора № 7» та «Муніципальне шляхово-експлуатаційне управління»  шляхом викладення його у новій редакції;

 

-затверджено детальний план частини території міста Біла Церква та прийнято низку рішень щодо розроблення детальних планів територій секторів №29, 56, 17, 16, 13;

 

-розглянуто ряд питань щодо використання комунальної власності, земельних питань та ін.


Опубліковано: 27 квітня 2018 року
Поділитися