Підсумки конкурсу підведено - переможця не визначено

08 грудня відбулося підбиття підсумків відкритого архітектурного конкурсу на кращу концептуальну пропозицію комплексного благоустрою території Парку Слави у місті Біла Церква.

Конкурс було оголошено 11 серпня ц.р.

До участі в конкурсі було зареєстровано 5 конкурсних робіт. Конкурсні проєкти подавалися анонімно під шифром у формі шестизначного числа, як зазначено в Програмі та Умовах Конкурсу.  Це проєкти за номерами 007117; 046824; 135424; 141152; 334052.

Отож, члени журі, частина яких взяла участь у розгляді проєктів онлайн, детально опрацювали запропоновані ідеї. Проаналізували їх на відповідність  вимогам Програми та Умовам Конкурсу та поставленим завданням. 

Провела засідання голова Журі конкурсу - т.в.о. начальника управління містобудування  і архітектури Вікторія Пархоменко.

До складу журі конкурсу також входили:

  • начальник управління благоустрою та екології ДЖКГ БМР Альона Колотницька;
  • архітектор, урбаніст, головний  архітектор міста Львова 2015—2019 рр. Юліан Чаплінський;
  • архітекторка з м. Львів Ольга Криворучко;
  • архітекторка з м. Харків Ольга Клейтман;
  • архітектор, член Національної Спілки Архітекторів України, ГАП ТОВ "УКРГРУППРОЕКТ" м. Київ  Олексій Іванченко;                
  • архітектор, голова місцевої організації Національної спілки архітекторів України в Чернівецькій області  Ярослав Бойко.

За підсумками обговорення було визначено, що жоден із проєктів не має цілісності, іноді не мали вираженої концепції.  Як зауважили деякі члени журі два з проєктів виглядали так, ніби були створені штучним інтелектом, не мали реальної прив’язки до існуючого  парку, не враховували історії Білої Церкви.

Деякі з проєктів не відповідали у частині збереження його меморіальності, адже це парк - вшанування, парк - пам’яті, а автори запроєктували суттєві зони розваг для дітей і дорослих.  

Не було запропоновано авторами  й гармонійного поєднаного середовища між зеленими зонами та пішохідними осередками, існуючими меморіальними пам’ятниками.  Лише деякі з проєктів передбачали усунення символів радянської влади та комуністичного ладу та запропонували інші підходи до  вшанування різних етапів історичної боротьби українського народу.

У деяких проєктах не було враховано те, що поруч парку є навчальний заклад, лікарня та житлові забудови. Деякі були перенасичені окремими локаціями, які недоречні у даному просторі. Ряд проєктів на відповідали ще одній з умов конкурсу, зокрема, не було додано схеми генерального плану та не мали масштабування до реальної площі парку.

Разом з тим, Журі відмітили подані цікаві ідеї  в рамках тих чи інших проєктів. Зокрема, пропозиція створити зелений лекторій та онлайн музей. Один з авторів запропонував замінити головний елемент парку.

Отож, обговоривши подані проєкти, члени Журі шляхом голосування визначили, що жоден з них не відповідає Програмі та Умовам Конкурсу, а відтак, згідно із чинним законодавством України, Програмою та Умовами  Конкурсу його визнано таким, що не відбувся.

Один із членів журі Юліан Чаплінський поділився досвідом такого ж випадку у Львові, коли конкурс також не відбувся (до речі, конкурс також проводився вже після повномасштабного вторгнення росії). Архітектор акцентував увагу на тому, що завданням було обрати найкращий проєкт щодо Парку Слави серед таких, що будуть відповідати всім поставленим умовам та вимогам. На жаль, наразі таких ідей від фахівців сфери архітектури не подано. Тому, краще в подальшому оголосити повторний конкурс, вибрати, а потім і реалізовувати реально цікаву та виважену концепцію, яка матиме сучасні підходи й разом з тим, міститиме історичну складову.

Всі проєкти  які розглянуті Журі,  без порушення анонімності авторства,  знаходяться на зберіганні  в Управлінні містобудування та архітектури міської ради за адресою: бул. Олександрійський, 75. Вони не будуть оприлюднюватися на виконання вимог чинного законодавства України в частині захисту прав на інтелектуальну власність та авторське право.

Нагадаємо, тривалість проведення конкурсу становила 4 місяці.

Замовником Конкурсу є Управління містобудування та архітектури  Білоцерківської міської ради.

 Основна мета конкурсу: отримання кращих архітектурних концепцій щодо:

-  облаштування громадського простору меморіального комплексу з прив’язкою до існуючих монументів  та розміщення нових присвячених до подій сьогодення;

- проєктних пропозицій ландшафтних та садово-паркових об’єктів та об’єктів монументального і монументально-декоративного мистецтва;

- композиційної узгодженості з урахуванням містобудівного значення місця розташування;

- комплексного благоустрою території, враховуючи та пов’язуючи його окремі структурні частини та історичні частини парку, зважаючи на  основні історичні події, які відбулися в місті Біла Церква;

- передбачити проектне рішення щодо продовження Алеї пам’яті Героям війни.

При розробці проєктної пропозиції Учасникам Конкурсу необхідно було виконати наступні завдання, що передбачені Програмою та Умовами Конкурсу:

1. Розробити концептуальне рішення облаштування  громадського простору території меморіального комплексу - парку Слави у м. Біла Церква Київської області з врахуванням та збереженням історичних контекстів території проєктування та існуючих монументів та меморіалів, що розміщені на території парку (без перенесення).

2. Створити гармонійне середовище, що надасть можливість вшанування пам’яті Героям війни, тихому відпочинку, спілкуванню, проведенню державних та місцевих заходів і пам’ятних днів.

3. Врахувати економічну складову реалізації проєктних рішень, утилітарність обслуговування і використання об’єкту.

4. Запропонувати необхідну інфраструктуру з улаштуванням безбар’єрності та доступністю всім групам населення, а саме:

 - розпланування пішохідних доріжок;

-  місця тихого відпочинку;

- пішохідну зону до української православної церкви з зображеннями загиблих українських воїнів та зв’язати її з культовою спорудою для проведення масових заходів;

- врахувати та зберегти історичні контексти території проєктування, а саме захоронення чехословацьким воїнам;

- врахувати на території проєктування  існуючі монументи та меморіали;

- озеленення території, надаючи перевагу багатовіковим деревам, беручи до уваги наказ Міністерства довкілля від 03.04.2023 р. №184 “Про затвердження переліку інвазійних видів дерев із значною здатністю до неконтрольованого поширення, заборонених до використання у процесі відтворення лісів”;

- ландшафтне освітлення;

- лави, урни, скульптури;

- фонтан;

- громадська вбиральня;

- навігація.

Зберегти наявні на ділянці цінні дерева, розпланувати газони та декоративні
насадження.

Врахувати нормативні обмеження та інші вимоги до існуючих будівель.

Передбачити під’їзди до території для відвідувачів.

5. Запропонувати унікальні рішення реконструкції території в сучасних світових тенденціях.

6. Врахувати енергоефективність, екологічність та економічність у своїх рішеннях.

7. Виконати планувальні рішення оптимальними, комфортними та актуальними на майбутні  20-30 років.

8. Конкурсні рішення повинні базуватися на реалістичності - для подальшого його втілення.

Оголошення про проведення Конкурсу було розміщено:

- на офіційному сайті Білоцерківської міської ради 11 серпня 2023 року,

- на сайті Національної спілки архітекторів України 21 серпня 2023 року;

- в газеті «Громадська думка» від 25 серпня 2023 року.

Час, відведений на проєктування – 3 місяці.

Час, відведений на організацію роботи Журі та підбиття підсумків – 2 тижні.

Конкурс проводився в один тур.

     15 листопада 2023р., 16.00 год. був крайнім днем подачі конкурсних проєктів. 

 

 

Підсумки конкурсу підведено - переможця не визначено


Опубліковано: 12 грудня 2023 року
Поділитися