Переможемо гепатит разом!

З 2008 року 28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом. Метою відзначення, перш за все, є підвищення рівня обізнаності населення щодо цього грізного захворювання.

 

Існує багато різновидів запалення печінки (гепатитів). Найвідоміший серед них так званий гепатит А (хвороба Боткіна). Щорічно в світі цим захворюванням страждає близько 10 млн осіб. На щастя, хвороба Боткіна не має хронічної стадії та, як правило, не викликає стійкого ураження печінки. Оскільки основним шляхом зараження гепатитом А є аліментарний ( через воду та продукти харчування), то головною умовою профілактики цієї недуги є суворе дотримання правил особистої гігієни: миття рук після відвідування санвузлів та перед прийомом їжі, використання виключно індивідуальних предметів догляду за чистотою тіла (зубних щіток, рушників тощо). Крім того, існують ефективні вакцини, які забезпечують стійкий імунітет до цієї хвороби.

 

Значно небезпечнішим для здоров’я і життя є два інших різновидів гепатитів – гепатит В та гепатит С. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, гепатитом В інфіковано близько 2 млрд жителів Землі, при цьому 350 млн з них мають активну фазу хвороби; ще близько 180 млн осіб є хронічно інфіковані гепатитом С, при цьому приблизно 350 тис помирають щороку від ускладнень, безпосередньо пов’язаних з цією хворобою – цирозу та раку печінки. Основним шляхом зараження вірусами гепатиту В і гепатиту С є парентеральний, тобто під час різноманітних медичних маніпуляцій, переливанні препаратів крові, потраплянні збудника до організму через ушкоджену шкіру та слизові оболонки тощо. Особливе значення останнім часом має статевий шлях передачі вірусів: близько 75% хворих на гепатит В та 3% хворих на гепатит С мають вік від 15 до 29 років. Слід також звернути увагу на те, що особливо небезпечним є перебіг захворювання на гепатит В у дітей: в новонароджених хвороба переходить в хронічну форму у 95% випадків, у віці від 1 року до 14 – приблизно у 50%.

 

Найнебезпечнішим для здоров’я і життя є гепатит С, або, як його називають, «лагідний вбивця», оскільки підступність цієї хвороби полягає в тому, що майже в 75% випадків вона розвивається безсимптомно, і проходить від 20 до 30-40 років, перш ніж виникають грізні ускладнення – фіброз, цироз чи рак печінки.

 

Лікування гепатиту В і, особливо, гепатиту С є дуже високовартісним, оскільки полягає в основному у використанні різних схем противірусних препаратів прямої дії ( ПППД), переважна більшість яких виготовляється поза межами України. Особливо це стосується найбільш ефективних комбінованих препаратів ІІ покоління, вартість яких на курс лікування сягає від 5000 до декількох десятків тисяч доларів США.

 

У м. Біла Церква за минулий  рік на гепатит В і С захворіли 682 дорослих та 24 дитини. При цьому, мова, звичайно, ведеться лише про підтверджені випадки захворювань. Статистика поки що нерозпізнаних випадків інфікування виглядає значно сумніше.

 

Отже, враховуючи все вищевикладене, стає зрозумілим, що найбільш ефективним і реальним способом боротьби з гепатитом в умовах сучасної України є профілактика цих захворювань. Немає хвороби – не потрібне коштовне лікування, тим більше, що ефективність найдієвішої терапії на сьогоднішній день складає тільки 70-80% , тобто майже кожному третьому хворому допомогти неможливо навіть при умові своєчасного діагностування і повноцінного лікування.

 

Профілактичні заходи ділять на специфічні – це вакцинація, яка є дієвою по відношенню до гепатиту В, і неспецифічні – корекція поведінки, відмова від випадкових статевих зв’язків, особиста гігієна, обмеження щодо необґрунтованості переливання біологічних рідин тощо. Неспецифічна профілактика особливо важлива для запобігання зараження вірусом гепатиту С, оскільки готових до вжитку вакцин від цієї хвороби на сьогоднішній день, на жаль, не існує.

 

Спільною роботою медичних працівників і усієї громади докладемо зусиль, щоб уберегти себе і своїх дітей від небезпечних і підступних хвороб – гепатитів.

 

Інформація управління охорони здоров’я


Опубліковано: 26 липня 2018 року
Поділитися