Партнерство заради відновлення: згуртування зусиль громад, влади та громадськості

Форум під такою назвою відбувся 24 червня в Білій Церкві.

Цей захід був організований в рамках проєкту «Забезпечення участі громадян у процесі відновлення», що впроваджується ГО «Агенція відновлення та розвитку» за підтримки програми розвитку ПРООН, яка діє в рамках проєкту UNDP в Україні «Підтримка громадянського суспільства та молоді» та за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Метою проведення форуму було створення ефективної платформи для діалогу та обміну досвідом між місцевою владою, громадськими організаціями та активними громадянами з метою сприяння процесам відновлення та розвитку громади.

Форум відбувся у змішаному форматі. Під час заходу учасники на конкретних прикладах ознайомилися проєктами, до створення яких була долучена громадськість, джерелами залучення коштів для їх функціонування, мали змогу обмінятися досвідом розробки громадських проєктів у різних територіальних громадах, обговорити напрямки подальшої співпраці та взаємодії тощо.

З вітальним словом до присутніх звернувся секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб, який наголосив, що у Білоцерківській громаді багато активних громадян, громадських організацій, і ми завжди готові брати участь у будь-яких проєктах, які б сприяли розвитку громади й міста зокрема.

На особливостях реалізації Програми ПРООН в Україні зупинився спеціаліст з розвитку органів громадського самоврядування та зв’язків з громадськістю Програми ПРООН Максим Мазурчук. Він наголосив, що розробка планів відновлення відіграє важливу роль у зміцненні стійкості та процесах відбудови України. Попереду нелегка робота з їх реалізації, і тут дуже важлива активна участь громадськості.

У вітальній частині виступив також голова правління ГО «Агенція відновлення та розвитку» Олександр Солонтай, який зупинився на особливостях участі громадськості у розвитку громади, а також поділився баченням перспектив реалізації Плану відновлення та розвитку в Білоцерківській громаді до 2027 року.

Спікер відмітив, що участь громадськості може бути як імпульсивною, коли потрібно вирішити певну нагальну проблему, так і постійною, яка вимагає тривалої залученості громадян у тій чи іншій діяльності. А це, в свою чергу, потребує фінансової компенсації громадсько активним людям їхніх затрат, часу, зусиль тощо.

«Білоцерківська громада – одна з найбільших громад в Україні, і в ній є можливість побудувати активне громадянське суспільство. Індикаторами його розвитку будуть такі показники, як кількість робочих місць у секторі організації громадянського суспільства, рівень середньої заробітної плати, динаміка її зростання, показники того, як часто люди йдуть на роботу в громадянське суспільство і як часто громадянське суспільство створює робочі місця – для того, аби реалізовувати всі ці проєкти та ініціативи; яку суму грошей залучають організатори громадянського суспільства на реалізацію проєктів щодо розвитку, відновлення та інших питань, пов’язаних із Білою Церквою та Білоцерківським районом», - пояснив експерт.

На думку спікера, втілення Плану відновлення та розвитку вимагатиме створення Стратегічного комітету, який би складався з трьох частин: представників громадськості, бізнесу та представників органів місцевого самоврядування. І спільно цими трьома секторами здійснювалися б усі кроки з реалізації Плану відновлення, який би в майбутньому вдосконалювався.

Програма форуму передбачала дві дискусійні панелі.

Під час першої панелі «Стратегії відновлення в громадах: виклики та перспективи, співпраця міської влади та громадськості» заступник Білоцерківського міського голови Василь Морський зупинився на основних етапах розробки Плану відновлення та розвитку нашої громади, презентував проведену роботу щодо його створення, зупинився на його основних складових, а також ознайомив присутніх з основними стратегічними напрямами його реалізації, пріоритетними проєктами тощо.

На сьогодні План відновлення вже затверджений виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради, поданий на узгодження до Київської обласної військової адміністрації з метою отримання пропозицій та зауважень. В подальшому передбачається адаптація Плану відновлення під «Стратегію сталого «розумного» розвитку міста 2032 року» із максимальним залученням партнерів.

Основними складовими Плану відновлення та розвитку громади є оцінка потреб, якою було визначено 33 завдання, для реалізації яких сформовано 101 захід, що передбачає втілення 145 проєктів на суму 13 млрд 606 млн 151 тис грн.

Під час розробки Плану була проведена велика кількість робочих груп, засідань, навчання з проєктного менеджменту – для розуміння подальшого впровадження проєктів.

План відновлення та розвитку складається з 4-х основних блоків: безпека (6%), економіка (4%), інфраструктура (73%), гуманітарна сфера (17%). Найбільша кількість проєктів запланована до реалізації до 2027 року. На сьогодні пріоритетними є безпекові проєкти. Зокрема, це модернізація систем тепло- та електропостачання, робота з тими категоріями людей, які на сьогодні потребують допомоги.

«Сьогодні у нашій громаді представники громадськості мають змогу навчатися і подавати проєкти з Плану відновлення – на реалізацію або ж на фінансування, – зазначив Василь Морський. – Якомога ширше залучення громадськості дасть змогу якнайкраще реалізувати План відновлення та розвитку громади. Кожна громадська організація може взяти участь у реалізації Плану відновлення залежно від своїх можливостей та специфіки. Наприклад, актуальними для Білоцерківської громади є проєкти щодо створення реабілітаційного центру, ветеранського хабу, різні проєкти з благоустрою, озеленення тощо. Наша громада має налагоджені міжнародні зв’язки, зокрема з німецькими містами Брауншвейг та Люнебург. Ще до початку повномасштабного вторгнення у різних сферах нашої громади реалізовано цілу низку проєктів у рамках співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Зараз пріоритети змінилися. Але все одно ми все бачимо, все знаємо, все можемо, а головне – все хочемо».

Член правління ГО «Агенція відновлення та розвитку» Тарас Бик під час заходу зупинився на особливостях процесу створення планів відновлення та розвитку громад, зазначивши, що він розпочався у 2022 році з метою систематизації всіх відновлювальних процесів. Розробивши для себе такий план, кожна громада матиме чітке розуміння, як розвиватися і куди рухатися далі.

«Сьогодні недостатньо, аби громадський сектор був спостерігачем або критиком дій влади. Потрібно долучатися до створення проєктів, брати участь у їх реалізації. І одним із таких проєктів є План відновлення та розвитку. У Білоцерківській громаді такий план розроблено, і нині ми переходимо до найскладнішого етапу – впровадження всіх наших напрацювань. Перше, що для цього потрібно, – це визначення координаційного центру, який цим займатиметься, потім – пошук партнерів та ресурсів, імплементація і моніторинг успішності виконання. Ідеальною структурою для впровадження цього проєкту є Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви», – зауважив спікер.

Під час заходу учасники форуму розглянули можливості фінансування проєктів, серед яких – залучення інвесторів та донорів, грантової підтримки, приватного сектору тощо.

Співзасновниця, голова правління Благодійного фонду «Сміливі» Альона Крицук презентувала історію цієї організації, наголосивши, що основою її створення стала волонтерська ініціатива – надання допомоги людям, будинки яких постраждали від російського вторгнення (зокрема, в містах Буча та Ірпінь, а також інших містах Київщини). Спікер наголосила, що тільки створення повноцінної громадської організації, благодійного фонду, дало змогу в подальшому брати участь у міжнародних програмах, залучати грантові й донорські кошти. Важливими складовими для цього є впізнаваність організації, сформований бренд, експертність в обраному напрямку діяльності, сталість команди тощо. Проєкт діє вже протягом 1,5 років, сьогодні до нього залучено понад 2200 волонтерів, у тому числі іноземних.

Проєктний менеджер ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян» Тарас Юрченко ознайомив присутніх із прикладом створення та функціонування центру реабілітації, який функціонує в м.Кривий Ріг, – проєктом «Центр відновлення військових і цивільних ГАРТ». Ідея діяльності Центру полягає в поєднанні фізичної, психічної та соціальної реабілітації ветеранів, які постраждали, захищаючи Україну, а також наданні допомоги членам їхніх родин. Спікер наголосив, що проєкт вдалося втілити завдяки спільним зусиллям місцевого муніципалітету, залученню донорської та грантової підтримки, участі в програмі медичних гарантій НСЗУ, співпраці з українськими й міжнародними фондами, іншими реабілітаційними центрами тощо.

Під час роботи другої панелі відбулася презентація ідей проєктів щодо напрямків розвитку громади. На залишили байдужими присутніх виступи внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Білоцерківській громаді. Досвідом відкриття власної справи у військовий час поділилися Наталія Талдіна та Вікторія Туркевич. Єлизавета Голуб, член ГО «Сонях», представник Ради внутрішньо переміщених осіб при міській раді та районній військовій адміністрації, розповіла про заходи, які організовані в громаді для підтримки ВПО, поділилась досвідом написання проєктів, які були включені до Плану відновлення та розвитку громади. Вікторія Ткаченко, як активний представник молоді громади, презентувала роботу ГО «АП ТУ ДЕЙТ», досвід залучення грантів та участь у проєктах.

Під час форуму присутні мали змогу поставити запитання спікерам, на які отримали відповіді. Питання стосувалися залучення як окремих громадян, так і громадських організацій, до реалізації Плану відновлення та розвитку Білоцерківської громади, пошуку можливостей фінансування таких громадських організацій, особливостей реалізації Плану відновлення в цілому.

Форум став для учасників не тільки цікавим, але й корисним з точки зору обміну досвідом, а це, у свою чергу, відкриє нові можливості для подальшої співпраці.

 

Партнерство заради відновлення: згуртування зусиль громад, влади та громадськості


Опубліковано: 25 червня 2024 року
Поділитися