П’яті зі ста: інвестиційний сектор Білої Церкви є прозорим

Чи хочемо ми жити краще? Від чого залежить якість життя кожного з нас? Звісно від  роботи влади та від участі кожного з нас у розвитку рідного міста, щоденної праці на його благо та на забезпечення різноманітних потреб і комфорту. 

 

Україна, та, безпосередньо Біла Церква, працює над досягненням європейських стандартів, вживає сучасні підходи, застосовує різноманітні інструменти.

 

Важливими елементами розвитку демократії в Україні та створення умов для розвитку громадянського суспільства є прозорість та відкритість роботи органів державної влади та місцевого самоврядування.


Переваги такої політики для органів місцевого самоврядування:

-    розподіл відповідальності за прийняті рішення;

-    підвищення рівня розуміння громадськості обмежень, з якими стикаються управлінці;

-    пошук нетрадиційних шляхів вирішення проблем;

-    збільшення рівня довіри з боку громадян;

-    пошук економічно ефективних способів надання послуг.


Громада також отримує свої плюси:

-    містяни навчаються;

-    зменшується розрив між громадою та органами місцевого самоврядування;

-    забезпечується довіра до влади.

 

У Білій Церкві керуються  такими принципами  і вже є певні результати. Про це свідчить показник Білої Церкви у Рейтингу прозорості міст Transparency International, про що ми вже раніше писали (детальніше тут: https://new.bc- rada.gov.ua/pro_misto/novyny/bila_tserkva_pidnialasia_u_reitynhu_prozorosti_mist_transparency_international.html).

 

Наразі ми маємо нове досягнення. Під час презентації результатів прозорості інвестиційної сфери 100 найбільших міст України, яку проводило Українське представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International  в рамках програми Transparent cities було наголошено що Біла Церква посіла 5 місце! Ми увійшли у лідери, розділивши першу п’ятірку із такими великими містами: Івано-Франківськ, Київ, Вінниця та Львів.

 

Над розробкою методології дослідження спільно з експертами TIU працювали іноземні інвестори, українські підприємства та міські ради. Всього було сформовано 17 індикаторів, які дають можливість відобразити реальну прозорість міст в інвестиційній сфері.

 

Міський голова Геннадій Дикий: «Вітаю всіх і дякую всім причетним! Наша Біла Церква посіла п’яте місце серед ста найбільших міст України у рейтингу прозорості інвестиційного сектору! Це важливо, адже нещодавно ми провели важливу роботу і вперше отримали кредитний рейтинг та рейтинг інвестиційної привабливості. Це також було важливою складовою успіху. Ці рейтинги дозволять місту виділяти себе серед інших. Ця висока оцінка дає сигнал українським та іноземним інвесторам, що в Білу Церкву можна і потрібно робити інвестиції  і міська влада працює і в подальшому працюватиме над наданням їм якнайкращих можливостей. Ми повинні й далі працювати та розповідати про себе потенційним інвесторам.

 

Нам ще є до чого прагнути!».

 

 «Я радий, що робота структурних підрозділів виконавчого комітету Білоцерківської  міської ради була достойно оцінена саме Transparency International. Аналітики та експерти цієї міжнародної організації застосовують різноманітні показники для вимірювання прозорості, наявних інструментів та можливостей в інвестиційному секторі міст України, проведено дослідження щодо відповідності цим критеріям. Ми показали, що рухаємося у правильному напрямку. Ми поставили перед собою чергові завдання і сподіваюся, що найближчим часом зможемо презентувати  нові публічні сервіси, які стануть ще одним кроком до підвищення прозорості діяльності міської влади», - відмітив керуючий справами Сергій Постівий.

 

Про ще одну складову, яка суттєво вплинула на отримання цього високого показника  розповів директор КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» Олександр Прилуцький: «На виконання імплементації Стратегії розвитку Білої Церкви Агенцією стратегічного розвитку, спільно із управлінням економіки міської ради був розроблений Інвестиційний портал та Інвестиційний паспорт міста, проводяться щорічні Інвестиційні форуми. Крім того, підготовлена Програма по відшкодуванню відсотків по кредитам для підприємців міста. Це є важливим посилом для потенційних інвесторів, вони можуть у відкритому доступі ознайомитися з усією необхідною інформацією та  зробити висновки щодо співпраці з містом».


Для довідки:

Рейтинг прозорості інвестиційної сфери має на меті підвищення рівня антикорупційної практики та прозорості на рівні міста в інвестиційній сфері. Кожен індикатор «важить» по 1 або 2 бали. Питання в методології переважно закриті і передбачають відповіді «так»/ «ні». Залежно від того, наскільки повно на сайтах розкрита інформація, що запитується, дослідники ставили бал від 0 (інформація відсутня) до 1 або 2 балів (інформація розкрита максимально повністю).
Методологія була укладена після консультацій з представниками бізнес асоціацій, зацікавлених ГО та органів влади, які надали свої пропозиції індикаторів.

 

Transparency International поставило собі за мету виміряти прозорість інвестиційного сектору – тобто наскільки місто інформує потенційних інвесторів про те, що в місто варто інвестувати, наскільки відкритими є правила гри для інвесторів та підприємців, наскільки створена зручність для них створювати бізнес. Наприклад, є індикатор про підключення до Платформи, яка допомагає людям відкрити власний бізнес.


Опубліковано: 19 вересня 2018 року
Поділитися