Оцінили процес впровадження місцевого Громадського бюджету: позитиви та недопрацювання - визначили

27 лютого у місті Біла Церква відбувся семінар «Оцінка розвитку та вдосконалення Громадського бюджету». Метою семінару було детально оцінити процес,  впровадження даного нововведення в життя у Білій Церкві, визначити сильні, слабкі сторони кожного з етапів на шляху його втілення та оцінити ризики і нові можливості, аби не повторити їх в наступному  році.

 

У семінарі взяли участь автори проектів, депутати міської ради, члени робочої групи з питань впровадження Громадського (Партиципаторного) бюджету в м.Біла Церква, представники структурних підрозділів  та активні жителі міста.

 

Відкриваючи захід, заступник директора Фундації українсько-польської співпраці ПАУСІ Костянтин Плоский  поінформував присутніх про  можливості, які надає Громадський бюджет для міст, а саме, дозволяє розвивати демократичне суспільство і громадянську освіту, удосконалювати діалог між владою і громадою, створювати та підтримувати повноцінний громадський простір, вирішувати соціально значущі питання, активізувати жителів щодо участі у бюджетному процесі та ін. Зупинився на досвіді реалізації цього проекту в містах України, відмітивши, що Біла Церква є одним із 8 міст та 2 об’єднаних територіальних громад, які успішно долучилися до його реалізації.  Поінформував про всі етапи, які пройшло наше місто та наголосив, що завданням семінару є провести їх аналіз та обговорити, як покращити процес втілення Партиципаторного бюджету в м.Біла Церква. 

 

Депутат міської ради Андрій Король, який був одним із ініціаторів запровадження Громадського бюджету в Білій Церкві, висловив слова вдячності активним громадянам, які долучилися до процесу, наголосивши, що будь-які ідеї мать право на життя і їх обговорення  є важливим, адже Громадський бюджет - це інструмент, який дозволяє громаді безпосередньо долучитися до розвитку  міста. Зауважив, що в минулому році на реалізацію проектів даного бюджету було виділено 1% від загального бюджету міста, а на цей рік потрібно розглядати можливість більшої суми та стимулювати білоцерківців писати проекти більш широкого спектру, оскільки в 2017році, у переважній більшості, були подані ідеї щодо благоустрою територій, реконструкції дитячих і спортивних майданчиків. 

 

Своє бачення щодо основних завдань з покращення процесу реалізації Партиципаторного бюджету висловив т.в.о. директора КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» Олександр Прилуцький. Це – активізація громадянського суспільства у процеси як  написання проектів, так і голосування за них. Олександр Прилуцький наголосив, що деякі ідеї, які не були підтримані більшістю білоцерківців, наразі взяті на реалізацію Агенцією. 

 

Під час заходу заступник директора КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» Оксана Сахарова та проектний менеджер установи Юрій Манжос презентували аналіз всіх заходів та процесів, які відбувалися в Білій Церкві у ході організаційних заходів, інформаційної кампанії, безпосереднього прийому проектів, визначення переможців; оприлюднили статистику щодо тематики поданих проектів, помилки, які найчастіше допускалися при написанні проектів, гендерні показники тих, хто голосував та ін. 

 

У семінарі також взяли участь колеги із міст Кременчука та Чернігова, які вже не перший рік втілюють Громадський бюджет. Так, Євгений Перевезенцев -регіональний координатор, член робочої групи Громадського бюджету м.Кременчук та Ирина Стасюк-Бабчук -регіональний координатор «Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ» у Рівненській області ознайомили присутніх  із циклами впровадження Громадського бюджету у їхніх містах, розповіли з якими проблемами вони зіткнулися, поділилися досвідом щодо застосування різних способів активізації громадян та залучення бізнесу до процесу. Вони також акцентували увагу на одному із важливих етапів завершення повного циклу запровадження громадського бюджету  - його оцінювання, а саме: методах збору інформації, аналізі даних і використанні результатів. Цікавими засобами були – різноманітні флешмоби, створення серії наліпок із мотивуючим сюжетом, які використовувалися у різний спосіб, проведення гри «Розіграй місто» тощо. Розповіли й про оприлюднення звітів відповідними органами щодо використаних коштів, після завершення втілення ідей –переможців. 

 

Євгеній Перевезенцев та Ірина Стасюк-Бабчук  презентували спеціальний посібник – порадник для практиків  «Як оцінювати  Партиципаторний (громадський) бюджет?», який є напрацьованим досвідом Польщі. 

 

Важливим та цікавим етапом семінару для всіх учасників стала практична вправа «SWOT- аналіз громадського бюджету». Присутні, шляхом обговорень та аналізу  детально визначили  сильні, слабкі сторони кожного з етапів (інформаційна кампанія, подача проектів, їх аналіз, голосування, визначення переможців та реалізація, моніторинг успішності процесу) та  з’ясували ризики та нові можливості.

 

Під час публічних обговорень практичної вправи учасники оцінили етапи впровадження Громадського бюджету в Білій Церкві та надали пропозиції щодо покращення процедурних питань, зокрема через внесення змін до Положення про громадський бюджет.

 

Нагадуємо, що Громадський бюджет в місті Біла Церква реалізовано у рамках проекту «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, залучення та активізація громадянського суспільства», який реалізується Міжнародною громадською організацією «Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ» та Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» за фінансової підтримки Європейського союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС).

Оцінили процес впровадження місцевого Громадського бюджету: позитиви та недопрацювання - визначили


Опубліковано: 28 лютого 2018 року
Поділитися