Олександр Русс: "Перед оприлюдненням нашого фінансово-господарського звіту із перевірки тролейбусного управління, співробітники СБУ попросили передати їм всі матеріали…»

Одним із перших кроків новообраної міської влади Білої Церкви у виконанні своїх передвиборчих обіцянок, стало створення у грудні тимчасової депутатської комісії для проведення перевірки роботи всіх комунальних підприємств, бюджетних установ та організацій територіальної громади міста. Чи є  вже якісь результати, розповів голова комісії, депутат фракції "Самопоміч" Олександр Русс.
 - Олександре, в чому полягає суть аудиторської перевірки та, які підприємства Вам вже вдалось перевірити?
 - На черговій сесії міської ради 25 грудня 2015 року під час створення тимчасової контрольної комісії, нам було поставлене чітке завдання - з'ясувати реальний стан справ у комунальних підприємствах, проаналізувати ефективність їх господарської діяльності та дізнатися про їхні проблеми. В першу чергу, це потрібно для того, аби міський голова Геннадій Дикий мав об'єктивне розуміння, що йому дісталося в спадок від попереднього керівництва. Нам були надані звіти комунальних підприємств за останні 9 місяців 2015 року.
 Контрольна комісія розпочала перевірку діяльності Тролейбусного управління, потім - Білоцерківського міського парку культури та відпочинку імені Т. Г. Шевченка" та кінотеатру імені О. Довженка. 
 - Давайте зупинимось конкретно по кожному з цих комунальних підприємств. Чим викликане активне обговорення громадськості діяльності міського парку культури імені Т. Шевченка?
 - На момент нашої перевірки директор даного підприємства Сергій Істомін вже написав заяву про звільнення за власним бажанням. На його місце тимчасово призначено іншу людину. Але це не завадило якісній перевірці. До роботи комісії були залучені: незалежні аудитори, які допомогли провести фаховий аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства та начальник управління комунальної власності В. Міхеєв -за своїм напрямком.
 На черговому засіданні міської ради ми оприлюднили результати цієї перевірки. Чесно розповіли про виявлені недоліки. Зокрема, директор парку заключав договори з приватними підприємцями, не маючи на це дозволу від міської ради, яка є засновником підприємства. Фактично, це були договори оренди землі, але завуальовані під інші назви. Крім того, ці угоди обтяжливі для самого комунального підприємства, оскільки, у разі дострокового  їх розірвання за ініціативи парку культури імені Т. Шевченка, він має сплатити фізичним особам підприємцям суттєві  штрафні санкції.
 У своїх поясненнях С. Істомін намагався обґрунтувати свої дії, посилаючись на факт, що підприємці не погоджувались встановлювати атракціони на коротший термін, бо спеціально закуповували їх під міський парк.
Також наша комісія мала зауваження й до бухгалтерської роботи. Так, підприємство не проводило індексацію заробітної плати працівникам; лише частково сплачувало ПДВ до бюджету (що може призвести до нарахування контролюючими органами близько 30 тис. грн. та додаткове стягнення штрафних санкцій). 
 - Які рішення ухвалила контрольна комісія за результатами перевірки даного комунального об'єкта?
 - Ми зробили висновок, що директор парку культури та відпочинку імені Т. Шевченка не впорався зі своїми обов'язками. Нині оголошено конкурс на заміщення цієї вакантної посади. Документи можна подавати до 14 лютого.
 Так вийшло, що новому керівнику достанеться непросте підприємство. Нині воно занедбане. Атракціони не те що старовинні, а просто старезні. Їм потрібен  або капітальний ремонт або повна заміна.
     В кінці 2015 року Геннадій Дикий ініціював проведення святкових заходів «Біле Різдво в Білій Церкві», що дозволило залучити в парк мешканців і зробити його центральним майданчиком для зимових свят. Доведеться влити чимало фінансів та людських зусиль, щоб парк набув європейського вигляду.
 Також наша комісія рекомендувала міському голові розробити план напрацювань з доповнень до Статуту підприємства. Зокрема, дозволити керівнику без рішення земельної комісії, міської ради надавати в оренду земельні ділянки для тимчасового розміщення атракціонів. Юридичний відділ має розробити правильну форму договору для їх укладення з підприємцями, без обтяжливих обставин для міста.
 - А чи може парк Шевченка стати прибутковим для громади Білої Церкви?
 - Звичайно. Якщо правильно налагодити роботу, парк культури імені Т. Шевченка може мати  гарні фінансові показники.
 Крім того, особливістю парку є те, що він протягом 5 місяців не працює. Але ми знайшли альтернативне рішення: проводити в цей час новорічні свята,  Масляні, 8 Березня, що додатково сприятиме надходженню коштів до комунального підприємства.
 - Останні роки мешканці Білої Церкви багато нарікають на роботу Тролейбусного управління. Що показала його  перевірка?
 -  Ми провели ретельний аудит Тролейбусного ДЕПО. І з перших кроків переконалися, що воно знаходиться у жалюгідному стані. Наша комісія підготувала по підприємству фінансово-господарський звіт. Та перед його оприлюдненням на сесії, до нас звернулись співробітники СБУ з проханням передати їм всі матеріали для ретельного аналізу цифр. Тож викриті факти ми оприлюднимо трохи пізніше.
Не є й секретом те, що  так співпало, що після нашого аудиту директор Тролейбусного управління написав заяву на звільнення.  Так само, як і факт наявності заборгованості підприємства по зарплаті.
Тож, ми рекомендуватимемо міському голові створити робочу групу, яка повністю перегляне діяльність Тролейбусного ДЕПО. Це підприємство дотаційне, але, на мій погляд, значну кількість витрат можна суттєво мінімізувати. Наприклад: доповнити роботу підприємства іншими видами транспорту. А саме: маршрутними таксі, міськими автобусами тощо. Також, налагодити роботу автобусної станції на ст. Роток, яка приноситиме прибуток комунальному підприємству від організації міжрайонних перевезень. І це не єдині наші пропозиції. Повністю ми їх озвучимо згодом у звіті комісії. 
 - Невже все так погано із господарською діяльністю комунальних підприємств?
 - Звісно, що ні. Наприклад, кінотеатр ім. О. Довженка продемонстрував взірець ефективного менеджменту керування комунальним майном. Звіт по цьому підприємству контрольна комісія поки що не затвердила. Але від себе хочу зазначити, що директор кінотеатру знаходиться на своєму місці. На сьогоднішній день йому можна тільки подякувати, що у такий непростий час він зміг зберегти підприємство на високому рівні. За 9 місяців 2015 року кінотеатр показав найвищий дохід у місті. Жодної заборгованості підприємство не має, все нараховується відповідно до законодавства, основні засоби числяться на підприємстві тощо. Побільше місту б таких порядних, високопрофесійних керівників.
 - Які подальші дії буде робити очолювана Вами контрольна комісія?
 - До кінця поточного року ми перевіримо всі комунальні підприємства та проаналізуємо доцільність утримання низки бюджетних установ. В тому числі, бібліотек. Можливо місту вистачить 8 філій. А вивільнені у такий спосіб кошти краще спрямувати на облаштування тротуарів та освітлення вулиць. Або купити  тролейбуси. Як приклад: є в місті малонаселений масив, і відвідувачів тамтешньої філії бібліотеки небагато, а фінансування її не набагато менше, ніж аналогічного закладу у центрі міста, де відвідувачів у рази більше.
    Отже, ми маємо набратися сміливості і зробити непопулярні кроки заради ефективнішого використання грошей громади.
І саме тому, наголошую, що по кожному підприємству, установі, організації, які належать громаді Білої Церкви, ми будемо проводити ретельну перевірку та оприлюднювати її результати заради впровадження ефективної оптимізації бюджетних коштів.

Інформацію про роботу Тимчасової контрольної комісії Білоцерківської міської ради з питань перевірки комунальних підприємств, бюджетних установ та організацій територіальної громади міста Білої Церкви та інших суб’єктів господарювання читати тут.

 
 


Опубліковано: 04 лютого 2016 року
Поділитися