Обговорили можливості створення Центру пробації у Білій Церкві

17 квітня міський голова Геннадій Дикий взяв участь у зустрічі, присвяченій питанню створення Центру пробації у м.Біла Церква за підтримки норвезького Проекту Пробації NOLAU.

 

Міський голова Геннадій Дикий відмітив, що цей проект є надзвичайно важливим та актуальним для Білої Церкви, адже в Україні тривають військові дії, і багато військовослужбовців нашого міста потребують допомоги правового та соціально-психологічного характеру.

 

«Система, що передбачає відбування покарання у сімейному колі, без відриву від роботи сприятиме швидшій соціальній адаптації такої людини, потрібна Білій Церкві, адже криміногенна ситуація є дуже важливою складовою у питанні розвитку міста. І з економічної точки зору, вартість утримання такого центру буде набагато меншою, ніж той обсяг моральної шкоди, яку отримає людина від дій злочинця», - наголосив Геннадій Дикий.

 

Під час зустрічі директор Департаменту пробації Міністерства юстиції України Олег Янчук відмітив, що у 2015 році був схвалений Закон України «Про пробацію», який спрямований на вирішення проблем зі злочинністю європейським шляхом, а саме застосування пробації до осіб, які вчинили правопорушення, але яким надана можливість виправитися без ізоляції  від суспільства в самому суспільстві. Система пробації в Україні існувала і раніше, але передбачала лише здійснення контролю за виконанням обов’язків засудженими, які були покладені на них судом. Пробація передбачає цю роботу також, але вона дещо відрізняється і не обмежується контролем, а починається від судового розгляду і завершується після того, як особа завершить виконання обов’язків відповідно до законодавства.

 

«Пробація – це не уникнення покарання за скоєння правопорушення, а більш цивілізований підхід, спрямований на виявлення  та усунення тієї проблеми, яка призвела до скоєння правопорушення. Основною метою пробації є забезпечення безпеки суспільства, і цей процес відбувається відкрито і прозоро, на очах у громади та із залученням громади», - відмітив Олег Янчук.

 

Як було зазначено, в Україні працює 600 центрів пробації, в яких близько 3500 працівників, проте ці центри насамперед мають відповідати європейським стандартам, що вдасться здійснити за допомогою впровадження пілотних проектів за підтримки норвезького уряду.

 

Керівник NOLAU Проект Пробації Willi Gill (Віллі Гіл), розповідаючи про проект, відмітив, що ідея його створення була започаткована ще в 2014 році під час візиту міністра Норвегії до України. Метою візиту було розглянути різні варіанти співпраці, спрямовані на вдосконалення роботи кримінальної юстиції, а також започаткування системи пробації. І вже у 2016 році був підписаний меморандум про співробітництво між Міністерствами юстиції Норвегії та України щодо надання Норвегією підтримки у становленні повноцінної системи пробації в Україні. За результатами обговорення даного питання було прийнято рішення запровадити два пілотних проекти зі створення Центрів пробації – в містах Біла Церква та Харків.

 

Віллі Гіл висловив сподівання, що Центр пробації у Білій Церкві стане моделлю для створення таких центрів в інших містах України, зазначив, що створення пілотного проекту саме в Білій Церкві зумовлено тим, що тут є всі необхідні умови: співпраця з органами місцевого самоврядування, підтримуються громадські ініціативи, працює навчальний центр державної кримінальної виконавчої служби, який готує фахівців у сфері пробації, налагоджена співпраця з судовою системою тощо.

 

Під час зустрічі обговорили питання подальшої співпраці, надання приміщення для створення Центру пробації тощо.

 

У заході також взяли участь: заступник міського голови Інна Новогребельська, начальник відділу комунікації та інформаційного забезпечення Державної установи «Центр пробації» Анна Трушова; радник з правових питань NOLAU Проект Пробації Анна Тараненко; начальник Білоцерківського міськрайонного відділу з питань пробації Ольга Якименко.


 


Опубліковано: 17 квітня 2018 року
Поділитися