Обережно ГРИП!

На ГРИП може легко захворіти будь-хто, оскільки ця інфекція передається респіраторним шляхом при чханні та кашлі від людини до людини.

 

Відомі три типи вірусів, які викликають сезонний ГРИП: А(з двома підтипами – H1N1 та H3N2), В і С. Найнебезпечнішим є вірус типу А, оскільки він має тенденцію до швидкого поширення і може викликати навіть пандемію ГРИПу, що вже відбулося у 2009 році.

 

Симптоми гострих респіраторних вірусних інфекцій, до яких належить також і ГРИП, мають «класичний» характер: раптове підвищення температури тіла до 37,5- 38 градусів і вище, чхання, кашель, головний біль, а також біль у м’язах та суглобах, загальне нездужання.

 

Важливо знати, що при появі вищезгаданих симптомів, слід залишатись вдома, не йти на роботу або заняття до школи, викликати лікаря і надалі приймати призначене ним лікування. Займатися самолікуванням, орієнтуючись на рекламу противірусних препаратів, небезпечно, оскільки це може викликати ускладнення (наприклад, запалення легенів) і призвести до тяжких наслідків для здоров’я і навіть до смерті.

 

Слід також пам’ятати, що найефективнішим шляхом профілактики ГРИПу є вакцинація, при чому особливо важливою вона є для людей з груп підвищеного ризику розвитку серйозних ускладнень. До таких відносять:

-  вагітних;

-  дітей, особливо у віці від 6 міс. до 5 років;

-  людей, старших 65 років;

-  осіб з хронічними хворобами.

 

Оптимальним часом для вакцинації є вересень-жовтень, однак щеплення рекомендовано робити і в більш пізні терміни – впродовж всього сезону ГРИПу. Імунітет формується через 7-14 днів після введення вакцини.

 

Спільними зусиллями з допомогою медичних працівників ми подолаємо цю серйозну недугу й зменшимо ризики небезпечних ускладнень.


Інформація від управління охорони здоров’я


Опубліковано: 20 лютого 2018 року
Поділитися