Нова українська школа – успішні діти, відповідальне вчительство, універсальний освітній дизайн

Саме такий вислів став провідною думкою та назвою традиційного освітянського форуму, який цьогоріч відбувся 28 серпня 2018 року за ініціативи управління освіти і науки Біло­цер­ків­ської міської ради та підтримки міської влади в при­міщенні кінотеатру імені О.П.Довженка. На заході були присутні близько 500 освітян – педа­го­гічні працівники закладів дошкільної, загальної середньої та поза­шкільної освіти міста, науково-педагогічні працівники закладів  вищої і професійно-технічної освіти тощо.

 

Під час конференції було підбито підсумки минулого навчального року, визначено завдання на наступний навчальний рік, а також визначити пріоритети роботи.

 

У рамках серпневого освітянського форуму присутні зосередили увагу на заходах і завданнях реформи Нової української школи та підсумках 2017/2018 навча­ль­но­го року, а також низці актуальних питань щодо роботи освітньої галузі міста. Зокрема було зазначено, що для підготовки нового навчального року з місцевого бюджету виділено достатньо коштів: кожний загальноосвітній навчальний заклад отримав по 50 тис.грн, дошкільні освітні заклади – по 40 тис. грн, позашкільні навчальні заклади – по 25 тис. грн. Для забезпечення комфортних умов навчання з державного бюджету у м.Біла Церква на проект «Нова українська школа» у 2018 році було виділено понад 5,7 млн грн. Міською радою відповідно до прийнятого рішення було виділено кошти для співфінансування в розмірі понад 2,3 млн грн.

 

Під час заходу були відзначені позитивні аспекти розвитку системи освіти міста, а саме: високі результати участі школярів у Всеукраїнських олімпіадах, конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт малої академії наук України, Міжнародному конкурсі знавців української мови ім. П. Яцика та інших інтелектуальних, творчих і спортивних змаганнях і турнірах; збереження мережі закладів позашкільної освіти; запровадження електронної реєстрації для зарахування в заклади дошкільної освіти; досить успішні результати ЗНО-2018 випускників 11-х класів; стовідсоткове охоплення інклюзивним навчанням дітей з особливими освітніми потребами дошкільного і шкільного віку; актуальність і важливість профорієнтаційної роботи з дітьми та молоддю; збереження життя і здоров'я дітей тощо.

 

Проте, незважаючи на традиційно високі результати освітян Білої Церкви, педагогічній громаді міста є над чим працювати. Нагальним завданням для навчальних закладів залишається створення безпечного освітнього простору та безпечення пси­хо­логічного і соціального супроводу дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах та по­стра­ж­далих унаслідок ант­и­те­рористичної операції. З цією метою управ­лін­ням освіти і нау­ки спільно з Асоціацією батьківської громадськості та Мі­сь­кою радою уч­нів­ських депутатів четвертий рік поспіль оголошено благодійну акцію «Діти Білої Церкви – дітям По­пасної», адже малечі Попаснянського району Луганської області не­обхідні до 1 Вересня канц­­товари, спортивний інвентар і кни­ги для шкільних бібліотек.

 

У ході обговорення доповіді, з якою виступив начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрій Петрик, педагоги та науковці порушували питання реалізації нового державного стандарту в початковій школі з 01 вересня 2018 року та підготовки до нього педагогічних працівників, проблемні аспекти фінансування «нового освітнього простору», важливості реалізації компетентнісного підходу у викладанні навчальних предметів, необхідності оновлення комп'ютерного забезпечення закладів освіти,  спрямування дітей і молоді на здобуття робітничих  професій, актуальності функціонування інклюзивно-ресурсного центру та організації інклюзивного навчання тощо. По завершенню форуму було схвалено низку рекомендацій, які будуть дороговказом для освітян міста у 2018/2019 навчальному році.

 

Насамкінець були нагороджені педаго­гіч­ні працівники міста за вагомі здобут­ки в професійній діяльності почесними грамотами вико­навчого комітету Білоцерківської міської ради, голова міської організації Профспілки Валентин Чепурченко відзначив педагогів-пенсіонерів відзнакою «За відданість справі».

 

Підбиваючи підсумки конференції, освітяни зауважили, що в умовах євроінтеграції та децентралізації освітній простір необхідно будувати виключно на засадах рівного доступу до якісної освіти, особистісної орієнтації та компетентнісної спрямованості змісту освіти, а досягти цього можна лише спільними зусилля педагогів, міської влади та батьківської громадськості.

 

Під час заходу хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять українських військових, що загинули під час Ілловайської трагедії, яка сталася у м.Ілловайськ Донецької області 29 серпня 2014 року.

 

У заході взяли участь: міський голова Геннадій Дикий, депутати Білоцерківської міської ради, освітяни міста, представники батьківської громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Нова українська школа – успішні діти, відповідальне вчительство, універсальний освітній дизайн


Опубліковано: 28 серпня 2018 року
Поділитися