Наставництво над дитиною-сиротою

30 вересня в Україні відзначається День усиновлення. Це свято встановлено згідно з Указом Президента України «Про День усиновлення» від 27 листопада 2008 року № 1088/2008.  Для служби у справах дітей це період підведення підсумків кропіткої та довготривалої роботи щодо влаштування знедолених дітей і  пошуку для таких дітей сім’ї.

З початку 2019 року службою у справах дітей Білоцерківської міської ради  поставлено на облік дітей, які можуть бути усиновленні 14 дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 2 місяців до 17 років,  із них шестеро дітей вже усиновлено.  Серед усиновлених, переважно діти від яких відмовилися батьки в пологовому будинку або підкинули у «Вікно надії». Всі вони усиновлені в сім’ї громадян України жителів м. Біла Церква. Це дуже добре, коли для кожної дитини знайшлася любляча сім’я. Але хвилюючою залишається доля інших  дітей, які перебувають на обліку з усиновлення і  до цього часу ще не знайшли свою сім’ю й   тому вимушені проживати в дитячих закладах. Зокрема. в  центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Злагода» проживає   вісім дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебуває на обліку з усиновлення і чекають своїх батьків.  

Багато дітей-сиріт, які проживають в інтернатах, з різних причин не можуть бути всиновленими. У дітей старше п’яти років шанси знайти батьків різко знижуються. А бажаючих усиновити підлітка – одиниці. Це значно шкодить їх емоційному та душевному стану. Як результат, діти не підготовлені до самостійного життя, тому, більшість з них після виходу з інтернату ведуть асоціальний спосіб життя. Але найбільша проблема полягає в тому, що ці діти залишаються надзвичайно самотніми, поряд з ними немає нікого, до кого б вони могли звернутися за допомогою.

8 вересня 2016 року Верховна Рада України прийняла законопроект №4784 про внесення змін до закону "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" щодо наставництва.

Звичайно, найкраще місце для виховання дитини – це сім'я. Наставництво відмінно спрацює для тих, хто не має шансів на всиновлення. Це для дітей, які навряд чи будуть усиновлені.

Наставництво - добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі для дітей, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя.

Наставник - повнолітня дієздатна особа, яка здійснює діяльність з надання дитині, яка проживає у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі для дітей, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя.

Підготовка до самостійного життя дітей, які проживають у закладах для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, інших закладах для дітей, їх соціальна та психологічна адаптація можуть здійснюватися у формі наставництва. Наставництво здійснюється в найкращих інтересах дитини, яка проживає у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі для дітей, зокрема, щодо:

- визначення та розвитку здібностей дитини, реалізації її інтересів у професійному самовизначенні;

- надання дитині доступної інформації про її права та обов’язки;

- формування у дитини практичних навичок, спрямованих на адаптацію її до самостійного життя, зокрема, щодо вирішення побутових питань, розпорядження власним майном та коштами, отримання освітніх, соціальних, медичних, адміністративних та інших послуг;

- ознайомлення дитини з практиками суспільного спілкування та подолання складних життєвих ситуацій;

- сприяння становленню дитини як відповідальної, успішної особистості;

- формування у дитини навичок здорового способу життя.    

Як стати наставником?

Потрібно подати заяву та необхідні документи в Білоцерківський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за  адресою: бр. Олександрійський, буд. 113, м. Біла Церква, тел. 6-83-11.

Наступний крок – навчання на тренінгу для наставників, де професійно готують до взаємодії з дитиною з інтернату.

Після цього підписується трьохсторонній договір між директором закладу, наставником і центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Водночас, наставника підбирають до конкретної дитини, враховуючи так би мовити його "ресурси", чим він може бути корисним саме цьому вихованцю.

Як побороти хвилювання майбутнім наставникам?

Більшість людей, які хотіли б стати наставниками, турбують думки, як знайти час, що робити, якщо в дитини виникне надмірна прив’язаність або з якихось причин потрібно буде припинити спілкування.

Боятися цього не варто, бо це – норма для наставництва. Разом з тим, на тренінгах наставника навчать як ставити межу в спілкуванні з дитиною. Наставник повинен коректно та правильно реагувати та пояснювати, що він не є мамою для вихованця й не хотів би, щоб його так називали. Він лише друг, який поруч, допомагає, підтримує і розвиває. Необхідно бути чесними з дітьми.

 Якщо ви маєте бажання стати наставником для дитини,  ви можете звернутися до служби у справах дітей Білоцерківської міської ради за адресою: вул. Першотравнева, буд. 8, м. Біла Церква.  (тел.5-22-42, 5-15-58 ).

Інформація від служби у справах дітей  


Опубліковано: 01 жовтня 2019 року
Поділитися