Наш святий обов’язок – не змарнувати той шанс, який дається Богом один раз на сто років

22 січня у Білій Церкві відбулися урочистості та відкриття поетичного фестивалю «Соборний дзвін» з нагоди Дня Соборності та Свободи України. Саме цього дня Україна відзначала дві важливі події: 100 років від проголошення незалежності першої у ХХ столітті Української держави – Української Народної Республіки та 99-ї річниці проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу.

 

Святкові заходи розпочалися з урочистого зібрання в Будинку органної та камерної музики.

 

Від імені міського голови Геннадія Дикого з вітальним словом до присутніх звернувся секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель. У своєму виступі він нагадав, що 22 січня 1918 року Центральна Рада ухвалила IV Універсал, котрим проголошено, що з тієї дати Українська Республіка стає самостійною, ні від кого незалежною, вільною суверенною державою українського народу.

 

«На жаль, історія має властивість повторюватися, і сьогодні, як і сто років тому, ворожа Москва знову хоче загарбати нашу державу. Знову нашому війську доводиться боронити нашу землю з величезними втратами… Але годі наступати на старі граблі. Наш святий обов’язок – не змарнувати той шанс, який дається Богом один раз на сто років, бо попередній шанс був змарнований, і це коштувало українській нації найбільшого в історії людств Геноциду та рік крові. Ми мусимо завершити Українську революцію перемогою, аби наші діти та онуки не боролися за Україну, а вже користувалися плодами великої соборної Української держави», - наголосив секретар міської ради.

 

З вітальним словом звернувся голова Білоцерківського міськрайонного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім.Т.Г.Шевченка Костянтин Климчук, який запросив усіх присутніх утворити великий білоцерківський, уже легендарний на Київщині Ланцюг Єднання – на знак того, що Україну не розірвати ніколи і нікому. Тож вже увосьме майже 400 учасників утворили такий ланцюг, взявшись за руки та пройшовши ходою від погруддя Тараса Шевченка до Стели Героїв Небесної Сотні, на площі перед якою утворили Герб нашої держави та акапельно заспівали Гімн України. Організаторами флешмобу виступили управління освіти і науки Білоцерківської міської ради та Білоцерківське міськрайонне об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка.

 

Міський голова Геннадій Дикий, звертаючись до присутніх, зачитав цитату IV Універсалу Центральної Ради, який був прийнятий рівно 100 років тому – 22 січня 1918 року, наголосивши, що його зміст і досі лишається актуальним. Адже, як і століття тому, українці змушені боротися проти Росії, яка далі веде «криваву боротьбу з нашим народом».

 

Геннадій Дикий також відмітив, що рівно 99 років тому на Софійській площі о 12 годині у Києві відбувся Акт Злуки Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки, що дало змогу українському народу здобути волю та об’єднати всі зусилля для створення нероздільної, незалежної української держави на добро і щастя Українського народу.

 

«Ми обов’язково з вами переможемо і будемо жити у вільній, незалежній, Богом даній нам державі. Слава Україні!» – звертаючись до молоді, сказав міський голова.

 

Начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрій Петрик у своїй промові наголосив, що соборність полягає не тільки в об’єднанні земель, а в єднанні спільною ідеєю, спільним духом жити на рідній землі, сповідувати християнські цінності. І сьогодні саме така сила проявляється у нашому суспільстві, і саме молоді люди якнайкраще розуміють, яким має бути їхнє майбутнє та мета – жити у вільній незалежній та соборній державі.

 

До присутніх також звернувся настоятель церкви Святого Петра Калнишевського УПЦ КП отець Віталій. Він наголосив, що цього дня увесь український народ згадує імена Героїв, які боролися і продовжують виборювати незалежність України. Також закликав усіх своїми справами творити Україну, побажав міцного здоров’я та глибокої віри у світле майбутнє Української держави. По звершенню промови священика усі присутні зачитали молитву «Отче наш».

 

Під час заходу з творчими номерами – піснями на патріотичну тематику та віршами виступили юні таланти – вихованці шкіл мистецтв міста, а також переможці поетичного конкурсу «До України серце прихилю».

 

Пам’ять полеглих борців за волю та незалежність України вшанували хвилиною мовчання.

 

У рамках заходів до погруддя Тараса Шевченка та Стели Героїв Небесної Сотні були покладені квіти.

 

У заходах взяли участь: радник міського голови Микола Антонюк, представники учнівської молоді міста, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

23.01 Наш святий обов’язок – не змарнувати той шанс, який дається Богом один раз на сто років


Опубліковано: 23 січня 2018 року
Поділитися