Наш біль – Чорнобиль. 33 роки після трагедії

26 квітня у Білій Церкві, біля пам’ятного знаку «Чорнобильський дзвін», відбувся мітинг жалоби та пам’яті з нагоди 33-ї річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Рівно третину століття тому сталася трагедія, що сколихнула увесь світ і наслідків якої неможливо уникнути навіть сьогодні. Приблизно о 1:23:50 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталися два теплових вибухи, які повністю зруйнували реактор, стався викид радіоактивних речовин і зараження ними великих територій. Ціною багатьох тисяч життів, у тому числі й білоцерківців, вдалося зупинити невидимого ворога, визволити не тільки країну, але і Європу та світ від страшної біди.

Міський голова Геннадій Дикий, звертаючись до учасників заходу, наголосив, що жахливі події 33-річної давності згадуються так, ніби відбулися вчора, і ми завжди маємо пам’ятати тих, хто здійснив справжній подвиг, рятуючи все живе від наслідків катастрофи, - пожежників, рятувальників, медиків.

«Тоді я був 17-річним хлопцем і дуже добре пам’ятаю той страх матері в очах за дітей, пам’ятаю, як тоді піднімалися перші пожежники, потім лікарі швидкої допомоги, а потім уже водії автобусів, самоскидів, будівельної техніки. Ви тоді не побоялися. Попри те, що влада Радянського Союзу замовчувала факт катастрофи, ви всі знали, куди ви їдете, ви знали, що таке радіація і як вона вплине на ваше здоров’я. Але заради майбутніх поколінь ви це зробили. І ви врятували світ, тому що міг бути не один вибух. І якби вода під реактором лишилася, і її не відкачали, можливо, сьогодні була б не 30-кілометрова зона відчуження, а пів-Європи. Низький вам уклін. Ваш подвиг мають знати прийдешні покоління і передавати ці знання своїм дітям – той подвиг, який ви зробили заради України, заради майбутнього. Земля пухом тим, кого сьогодні вже немає з нами. А вам – здоров’я, довгих років життя. Дякую Вам за Ваш подвиг!»

Слово мали також в.о голови Білоцерківської районної державної адміністрації Юрій Савчук, голова Білоцерківської міської громадської організації «Ліквідатори Чорнобиля» Михайло Романиця, член Білоцерківської міської громадської організації «Ветерани Чорнобиля» Володимир Товстограй, ліквідатор на Чорнобильській АЕС Анатолій Медвідь, настоятель храму Святого Георгія Побідоносця священик Вадим, благочинний Білоцерківського району, настоятель Церкви Покрова Божої Матері  Православної Церкви України отець Микола Гопайнич.

Під час заходу присутні у спільній молитві вшанували тих, хто загинув внаслідок аварії на ЧАЕС.

На честь 33 років після трагедії пролунало 33 удари дзвону. Право ударити в жалобний дзвін було надано членові Білоцерківської міської громадської організації «Ветерани Чорнобиля» Віктору Кирику. До почесної варти увійшли:член Білоцерківської міської громадської організації Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль Україна» Михайло Красуля, член громадської організації «Ветерани, ветерани війни, ліквідатори, учасники бойових дій органів внутрішніх справ» Анатолій Скоробагатько, член громадської організації «Ліквідатори Чорнобиля» Павло Степанюк, член громадської організації «Вікторія» Лариса Вікуліна.

Пам’ять всіх загиблих присутні вшанували хвилиною мовчання.

До пам’ятного знаку «Чорнобильський дзвін» учасники заходу поклали квіти – як символ вічної скорботи і туги, а також пригостилися короваєм – на знак згадки тих, кого забрав Чорнобиль.

З творчими номерами під час заходу виступили артисти Київського академічного обласного музично-драматичного театру імені П.Саксаганського, представники учнівської молоді.

У заході взяли участь: секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель, заступник міського голови Анатолій Кравець, депутати Білоцерківської міської ради, представники правоохоронних органів, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Також цього дня мітинг жалоби та пам’яті з нагоди 33-ї річниці аварії на ЧАЕС відбувся біля пам’ятного знаку «Загиблим героям-пожежним», що в парку Слави. Під час мітингу було вшановано пам’ять пожежників, які пожертвували своїм життя заради того, щоб Україна не була стерта з лиця Землі.

За мужність, самовіддану працю та високий професіоналізм, проявлені при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС і усунення її наслідків державними нагородами було відзначено 12 наших земляків. Серед них пожежники, які відкачали 72 тисячі кубометрів важкої радіаційної води з-під реактора: кавалер ордена Червоної Зірки та найвищої нагороди Італії – срібного Ордена святого Мартіна Георгій Нагаєвський, кавалери орденів Червоної Зірки Сергій Бовт, Микола Павленко, Петро Войцехівський, Михайло Дяченко, Віктор Легун та Віталій Хілько. Медалями «За відвагу на пожежі» були нагороджені: Микола Шевченко, Володимир Мірошниченко, Анатолій Шефлер. Також медалями «За трудову доблесть» нагороджено Анатолія Скоробагатька та В’ячеслава Олійника.

До пам’ятного знаку «Загиблим героям-пожежним» присутні поклали квіти

У заході взяли участь: міський голова Геннадій Дикий, секретар міської ради Вадим Кошель, в.о. голови Білоцерківської районної державної адміністрації Юрій Савчук, начальник Білоцерківського РВ ГУ ДСНС України у Київській області Віктор Юрченко та інші.  

Наш біль – Чорнобиль. 33 роки після трагедії


Опубліковано: 26 квітня 2019 року
Поділитися