Надання допомоги при гострому інсульті: кожна секунда має значення

18 січня на базі КЗ БМР «Білоцерківська міська лікарня №2» відбувся  спеціалізований семінар на тему: «Надання допомоги пацієнтам в гострому періоді інсульту: впровадження сучасних  стандартів та оцінки якості медичної допомоги». Захід був проведений за сприяння  ініціативи Angels в Україні.

 

Розпочинаючи семінар, головний лікар КЗ БМР «Білоцерківська міська лікарня №2» Ніна Головенко відмітила, що останнім часом спостерігається збільшення кількості хворих із серцево-судинними патологіями, і найголовнішим є недопущення хворого до такого стану. А якщо проблема вже виникла, то завданням лікарів є якомога якісніше відновити соціальну адаптацію та здоров’я пацієнтів з інсультом. Учасникам семінару побажала плідного та приємного спілкування, набуття нових корисних знань.

 

Заступник начальника управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради Людмила Гадіяк, звертаючись до присутніх, відмітила, що міська лікарня, доєднавшись до європейської ініціативи Angels, засвідчила прагнення до розвитку та вдосконалення. І даний захід допоможе лікарям первинної ланки надавати більш якісну медичну допомогу своїм пацієнтам.

 

Під час семінару наголосили, що інсульт – специфічна патологія з довготривалими наслідками, і потрібно докласти багато зусиль, аби врятувати неврологічну функцію людини: ходу, розмову, спілкування, сприйняття і т.д. І чим швидше буде надана правильна медична допомога, тим більше шансів, що людина повернеться до нормального життя і не втратить працездатність. За статистикою, кожні 30 хвилин пацієнт з інсультом, який міг бути врятованим, вмирає або втрачає працездатність тільки через неправильне лікування у непристосованій для цього лікарні. Тому важливо надати медичну допомогу в перші 3-4 години від моменту виникнення симптомів.

 

Метою семінару було поділитися досвідом, передати певне бачення, модель та стратегію поведінки, яка відповідає європейським стандартам. Зокрема, доктор медичних наук, професор ВНМУ імені М.І.Пирогова, Національний координатор ініціативи Angels в Україні Сергій Московко зупинився на ключових вимогах організації процесу надання допомоги при інсульті. Кандидат медичних наук, доцент, МЦ «Універсальна клініка «Оберіг», експерт Української Асоціації Боротьби з Інсультом Юрій Фломін зосередив увагу присутніх на принципах застосування шкали FAST для догоспітальної діагностики інсульту, а також застосуванні в клінічній практиці шкали тяжкості інсульту NIHSS.

 

Також було розглянуто тему: «Лікувальна тактика у періоді «Вікна терапевтичних можливостей» при ішемічному інсульті. Розбір клінічних випадків з використанням стимуляційної програми «BODY INTERACT», на якій зупинилися консультант ініціативи Angels Лев Приступюк та лікар Сергій Московко.

 

Як розповіла завідувач неврологічного відділення КЗ БМР «Білоцерківська міська лікарня №2» Людмила Липовенко, у 2017 році було проведено 18 процедур тромболізису, з яких один негативний. За рік трапилося 549 ішемічних інсультів, і тенденція зростає. Основною проблемою є нестача знань щодо симптоматики інсульту та звернення по надання медичної допомоги із запізненням:

 

«Від того, коли звернулася людина, залежить результат лікування: чи буде ця людина інвалідом, чи повернеться до роботи. Завдяки міській владі, препарат, яким проводиться тромболізис – «Актилізе», закуплений за кошти міського бюджету і є абсолютно безкоштовним для мешканців. Платною є тільки комп’ютерна томограма, якщо людині не показаний тромболізис. У випадку, якщо така процедура показана, вона проводиться безкоштовно».

 

Наприкінці семінару присутні мали змогу звернутися до спікерів із запитаннями, а також отримали сертифікати учасників.

 

У заході взяли участь представники медичних закладів Білої Церкви та районів Київської області, які входять до Білоцерківського госпітального округу, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.


Для довідки

 

Ініціатива Angels нині представлена в 41 країні світу. З 2015 року проект впроваджується в Європі, де реалізується в 12 країнах та в Україні зокрема. У нашій державі представники ініціативи Angels співпрацюють з 40 лікарнями, де покращують надання медичної допомоги пацієнтам з інсультом на догоспітальному та госпітальному етапах.

 

Метою діяльності Angels є збільшення кількості лікарень, готових до надання належної медичної допомоги хворим з інсультом, оптимізація стандартів лікування в усіх існуючих інсультних центрах. Зокрема, в рамках ініціативи планується створення 1,5 тис. лікарень у Європі терміном до травня 2019 року. Це дасть змогу врятувати від наслідків інсульту 100 тисяч людей у всьому світі.

Надання допомоги при гострому інсульті: кожна секунда має значення


Опубліковано: 18 січня 2018 року
Поділитися