На засіданні виконавчого комітету було розглянуто низку питань, що забезпечують життєдіяльність Білої Церкви

15 листопада, під головуванням міського голови Геннадія Дикого, відбулося засідання виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, під час якого було розглянуто низку питань, що забезпечують життєдіяльність Білої Церкви.


Схвалено проект Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Біла Церква на 2019 рік

 Доповідаючи питання щодо даної Програми, яка буде винесена на затвердження сесією міської ради, заступник міського голови Інна Новогребельська  зауважила, що документ спрямований на забезпечення сталого розвитку економіки у 2019 році, підвищення рівня життя і добробуту мешканців міста.

 

Програма враховує діючі нормативно-правові акти, Стратегії розвитку як Київської області, так і м.Біла Церква. Вона розроблена з метою аналізу соціально-економічної ситуації в місті за попередній період та передбачає забезпечення узгоджених спільних дій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування задля втілення єдиної державної політики розвитку України на рівні міста.

 

Програмою визначені цілі та пріоритети Білої Церкви на наступний рік, конкретні завдання та заходи економічного і соціального розвитку міста, прогнозні розрахунки показників соціально-економічного розвитку міста на 2019 рік, які відображають наміри структурних підрозділів міської ради та виконавчого комітету, а також підприємств, організацій і господарств міста щодо результатів їх діяльності у наступному році.

 

Реалізація Програми дозволить покращити інвестиційну привабливість, створити умови для підвищення рівня конкурентних переваг та потенціалу міста, досягти належних стандартів життя та доступності якісних послуг для населення.

 

Організацію щодо виконання Програми здійснює виконавчий комітет міської ради спільно з структурними підрозділами, які розробили відповідні розділи Програми відповідно до чинного законодавства України.

 

Програма залишається відкритою для доповнень та коригувань. Зміни та доповнення до Програми затверджуються міською радою за поданням постійної комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів та виконавчого комітету міської ради.

 

Термін реалізації програми – 2019 рік.

 

Детальніше із проектом Програми можна ознайомитися на веб-сайті міської ради .


Тарифні питання

Під час засідання виконкому було прийнято рішення про встановлення тарифів на послуги з вивезення побутових відходів. Новозатверджені тарифи наберуть чинності з 01 грудня 2018р.

 

 

 

 

 

 Тарифи на послуги Приватного акціонерного товариства "КАТП-1028", грн з ПДВ:

 

Види побутових відходів

Операції з поводження з побутовими відходами

 

 

Одиниця вимірювання

Категорія споживачів

 

 

Населення

 

 

Бюджетні установи

 

 

Населення, з якими укладено індиві-дуальні договіри

Інше населення

 

 

 

Тверді

Збирання

 

грн           за 1 м3

6,48

6,72

7,04

 

 

Перевезення

до 3-х контейнерів на майданчику

 грн            за 1 м3

51,12

52,80

55,74

4-и контейнери та більше на майданчику

 грн           за 1 м3

38,34

39,60

41,76

Плата за обслуговування індивідуального договору (для населення багатоквартирних будинків незалежно від форми власності)

грн з 1 абонента в місяць

12,00

-

-

 

Великога-баритні

Збирання

 

 грн           за 1 м3

8,58

8,58

9,00

Перевезення

 

 грн           за 1 м3

51,36

51,36

54,12

Рідкі

Перевезення

 

 грн           за 1 м3

89,22

89,22

97,74

 

 

 

 

 

 

 

Тариф на послугу по злиттю 1м3 рідких побутових відходів в каналізаційні мережі міста застосовується відповідно до діючих  тарифів ТОВ „Білоцерківвода” (згідно затверджених нормативів та тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення по м. Біла Церква).

Для всіх інших суб’єктів господарювання  застосовуються  договірні ціни по наданню даних послуг.


Про ситуацію по захворюваності на ВІЛ/СНІД  та на туберкульоз

Першим питанням начальник управління охорони здоров’я міської ради Денис Яблонський доповів інформацію щодо епідемічної ситуації  по захворюваності  на ВІЛ/СНІД в місті та стан медичного  забезпечення даної групи хворих за 9 місяців 2018 року.

 

Варто відзначити, що епідемічна ситуація з ВІЛ–інфекції в м. Біла Церква залишається напруженою і характеризується поширенням ВІЛ серед різних контингентів населення, зростає кумулятивна кількість ВІЛ–інфікованих осіб і хворих на СНІД, відмічається переважне ураження осіб працездатного віку, а також зміна частки шляхів передачі інфекції з перевагою статевого шляху над парентеральним.

 

За період нагляду за ВІЛ-інфекцією (з 1987 року) зареєстровано 2307 випадків ВІЛ-інфекції серед жителів нашого міста (з них 30 випадків серед дітей до 18 років), у тому числі 1217 випадків захворювання на СНІД (включаючи 11 дітей до 18 років). Станом на 01.10.2018 року під медичним наглядом Центру СНІДу КП БМР «Білоцерківська міська лікарня №3» перебуває 1047 хворих з ВІЛ-інфекцією, з діагнозом СНІД - 483 осіб, з них 11 дітей до 18 років.

 

За статистикою темп приросту поширеності у цьому році в порівнянні з минулим ВІЛ-інфекції становить 5,0%, СНІДу -2,6%

 

Якщо порівнювати міські показники з обласними та по Україні, то поширеність ВІЛ-інфекції серед жителів нашого міста перевищує обласний в 1,3 рази, по України в 1,5 рази. Поширеність СНІДу перевищує обласний в 1,7 рази, по Україні в 2,4 рази.

 

За весь період нагляду померло 670 осіб, в т ч. від СНІДу - 514, що становить 58,4% від всіх виявлених за весь період. Відсоток померлих від СНІДу поступово знижується від 65,0% в 2013 році до 58,4% в 2018 році. За 9 місяців поточного року в м. Біла Церква спостерігається зменшення кількості зареєстрованих ВІЛ-інфікованих громадян на 30,7%. Взято на облік 79 ВІЛ-інфікованих осіб (за 9 місяців 2017 – 114 осіб) та 48 осіб з діагнозом СНІД (за 9 місяців 2017 – 70 осіб).

 

Переважний шлях передачі ВІЛ є статевий, що складає - 58,9%. Це свідчить про те, що ВІЛ-інфекція поступово переходить із цільової групи ризику споживачів ін’єкційних наркотиків на загальне населення. Парентеральний шлях передачі залишається високим - 40,7%.

 

Станом на 01.10.2018 року на обліку перебуває 57 дітей, з них у 30 дітей встановлено діагноз ВІЛ–інфекція, 27 дітей до 18 місячного віку знаходиться під лабораторним серомоніторингом. За 9 місяців 2018 року взято на облік 5 дітей, знято з обліку 14 дітей. Із усіх ВІЛ-інфікованих дітей: 7 діти-сироти, 2 - під опікою держави та 4 - позбавлені батьківського піклування.

 

Протягом року в місті проводився сероепідемічний моніторинг поширеності ВІЛ-інфекції серед населення різних контингентів. Всього проведено біля 13 311 скринінгових досліджень. Виявлено 83 осіб з позитивними результатами. Самий високий відсоток виявлених ВІЛ-інфікованих серед груп ризику споживачів ін’єкційних наркотиків– 30,2%, серед обстежених по клінічних показниках – 2,6%, серед осіб, які мають численні незахищені статеві контакти – 1,2%. Самий низький показник виявлення серед донорів 0,02% та вагітних 0,2%.

 

З метою попередження передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, всі вагітні обстежуються на носійство вірусу ВІЛ двічі. За 9 місяців ц.р. обстежено 2469 вагітних.

 

Виявлено 10 ВІЛ-інфікованих вагітних, із них 7 народило дітей. Всі отримали антиретровірусну профілактику, під час вагітності та в пологах, що складає 100%.

 

Протягом 2012-2015 років, 2017 року та 9 місяців поточного року в дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів діагноз ВІЛ – інфекція не зареєстрований. В 2016 році одній дитині встановлено діагноз ВІЛ-інфекція. Мати дитини не перебувала на обліку в жіночій консультації, тому що проживала в сільській місцевості. Народжувати приїхала в Білоцерківський пологовий будинок.

 

Всі діти народжені ВІЛ-інфікованими матерями знаходяться під подвійним медичним наглядом до 18 місячного віку. За цей період діти обстежуються сучасними методами дослідження на базі Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського НАМН України та в Українському центрі профілактики і боротьби зі СНІДом Міністерства охорони здоров'я України.

 

Населення нашого міста має вільний доступ до безкоштовного добровільного консультування. У місті створено 2 кабінети «Довіра» де проводиться дотестове консультування та обстеження бажаючих на ВІЛ-інфекцію. Крім того, такі обстеження проводяться на базі всіх лікувальних закладів. Також на базі лабораторії «ІНВІТРО» за власний кошт. Централізовано забезпечуються тест-системами вагітні і донори для обстеження на ВІЛ-інфекцію методом ІФА. Групи ризику обстежуються методом швидких тестів, які на даний час надаються Глобальним фондом.

 

Протягом 9 місяців 2018 року забезпечення хворих на ВІЛ/СНІД антиретровірусною терапією здійснювалося за рахунок централізованого постачання, коштів Глобального Фонду та програми PERFAR на суму 5 334,99 тис. грн. На лікування опортуністичних інфекцій отримано медикаментів на суму 37,60 тис. грн. Всього отримано лікарських засобів на загальну суму 5 372,60 тис. грн. Станом на 01.10.2018 року антиретровірусну терапію в Центрі СНІДу отримує 884 пацієнтів, з них 29 дітей.

 

З метою проведення якісної лабораторної діагностики ВІЛ-інфекції/СНІДу, своєчасного лікування хворих та моніторингу лікування необхідно укомплектовувати лабораторію КЗ БМР «Білоцерківська міська лікарня №3» сучасним технологічним обладнанням, а саме: імуноферментним фотометром, автоматичним гематологічним аналізатором.

 

Крім того, для вирішення ряду проблем, за інформацією Дениса Яблонського необхідно:

- забезпечення виконання Плану заходів Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 248-р.;

- забезпечення вільного доступу до безоплатного консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію для населення, насамперед для груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, із застосуванням методів імуноферментного аналізу та швидких тестів;

- укомплектовувати лабораторію міської лікарні №3 сучасним технологічним обладнанням: імуноферментним фотометром, автоматичним гематологічним аналізатором;

- проводити інформаційно-просвітницькі заходи з питань профілактики ВІЛ/СНІДу спільно з управліннями та відділами міської ради та ін.

 

Начальник управління охорони здоров’я міської ради також поінформував щодо епідемічної ситуації  по захворюваності на туберкульоз в місті та стан медичного забезпечення даної групи за звітний період.

 

За даними Центру медичної статистики за 2017 рік, рівень захворюваності на туберкульоз в Україні знизився на 5,5%, в місті Біла Церква - на 14,6%.

 

За 9 місяців ц.р. в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року в місті знизився рівень захворюваності на туберкульоз на 45,0% та поширеності на 21,3%. За звітний період вперше виявлено 67 хворих на активний туберкульоз, в тому числі 1 дитина та 1 підліток.

 

У місті спостерігається позитивна динаміка щодо дитячої захворюваності на туберкульоз: відмічається зниження показників захворюваності серед дітей віком від 0 до 14 років з 13,4 до 3,3 на 100 тисяч відповідного населення та підлітків з 40,15 до 20,1 на 100 тисяч відповідного населення.

 

Протягом 9 місяців ц.р. показник тяжких і занедбаних форм туберкульозу зріс з 7,4 до 11,3 на 100 тисяч населення. Відмічається збільшення питомої ваги бацилярних форм туберкульозу з 52,0% до 59,0%.

 

Серед усіх захворілих особи працездатного віку складають 79,0%, з них: працюючі 18,0%, непрацюючі 64,0%. Це свідчить про соціальне обличчя епідемії туберкульозу та необхідність об’єднання зусиль медичних, соціальних служб та громадянського суспільства задля подолання епідемії.

 

Найбільшу стурбованість викликає ріст захворюваності на туберкульоз, збудник якого стійкий до існуючих протитуберкульозних препаратів та туберкульоз. На обліку перебуває 91 хворих на хіміорезистентний туберкульозом, що складає 65,0% від усіх хворих на активний туберкульоз.

 

За звітний період спостерігається зменшення кількості хворих з рецидивами туберкульозу на 56,0% та показника смертності населення від усіх форм туберкульозу на 32,0% (з 5,0 до 3,4 на 100 тисяч населення). Смертність хворих на туберкульоз від інших причин зменшилась на 56,0%.

 

На диспансерному обліку в фтизіатричному відділенні КП БМР «Білоцерківська міська лікарня №3» перебуває 140 пацієнтів з активними формами туберкульозу, у тому числі 3 дитини.

 

За 9 місяців  поточного року в тубвідділення КЗ КОР «Білоцерківський обласний протитуберкульозний диспансер» та інші заклади госпіталізовано 45 хворих, з них вперше виявлених – 40 осіб. Відмов від госпіталізації хворих не було.

 

На диспансерному обліку, по контакту з хворими на туберкульоз, перебуває 258 осіб, в тому числі 193 дорослих, 53 дитини від 0 до 14 років та 12 підлітків.

 

З метою своєчасної діагностики туберкульозу серед мешканців нашого міста проводиться флюорографічне обстеження органів грудної порожнини. За 9 місяців ц.р. по місту проведено 49376 флюорографічних обстежень, що складає 59,2% річного плану. При профілактичних обстеженнях виявлено 15 хворих, що становить 22,4% від усіх вперше виявлених хворих.

 

Особи груп підвищеного ризику обстежені на 62,5% річного плану.

 

Одним із методів ранньої діагностики прихованих форм туберкульозу в дітей є туберкулінодіагностика. За звітний період дітям від 4 до 14 років зроблено 3518 проб Манту (14,6% річного плану). Низький відсоток виконання плану пояснюється відмовами батьків від проведення дітям туберкулінодіагностики, а також у зв’язку з реорганізацією медичної служби в загальноосвітніх навчальних закладах.

 

Враховуючи низький стан проведення туберкулінодіагностики та профілактичних щеплень серед дітей дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів міста Біла Церква, за погодженням начальника управління освіти та науки, директорів шкіл, планується розгортання тимчасових кабінетів щеплення на базі медичних пунктів дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів.

 

Найдієвішим методом специфічної профілактики туберкульозу в дітей є вакцинація і ревакцинація вакциною БЦЖ. За звітний період в м. Біла Церква народилося 894 дитини, з них  щеплено вакциною БЦЖ 85,0% новонароджених (760 осіб). Не щеплено 134 дитини, що складає 14,0%, з них переважна кількість дітей - через медвідхилення.

 

В місті контрольоване лікування хворих на туберкульоз здійснюється на базі  міської лікарні №3, Міського центру первинної медико-санітарної допомоги №1, Товариством Червоного Хреста та громадською організацією «100 відсотків життя».  Всього проліковано – 167 хворих, 1 особа перервала лікування. На даний час 94 особи  проходить контрольоване лікування, з них під супроводом Червоного Хреста 45 пацієнтів та громадської організації «100 відсотків життя» – 21.

 

Для лікування хворих І – ІV категорії централізовано отримано протитуберкульозних препаратів на суму – 877,86 тис. грн, із них за рахунок Глобального Фонду – 523,68 тис. грн.

 

Препарати ІІ ряду отримуються безпосередньо на базі КОПТД м. Боярка.

 

Для вирішення ряду проблем необхідно:

- забезпечити своєчасне рентгенологічне обстеження осіб груп ризику та підлягаючого населення;

- забезпечити своєчасне обстеження дітей від 4 до 14 років методом туберкулінодіагностики згідно затверджених річних планів;

-забезпечити дотримання алгоритму виявлення туберкульозу шляхом анкетування пацієнтів, відбір та доставку мокротиння до лабораторії І рівня;

- вжити заходи щодо створення системи інформаційного забезпечення галузі охорони здоров’я м. Біла Церква, з впровадженням системи електронної картки пацієнта, що дозволить впорядкувати результати лікування кожного пацієнта, а також здійснювати оцінку загальної ефективності протитуберкульозних заходів.

-забезпечити соціальним супроводом хворих на туберкульоз, як обов’язкового компоненту при наданні послуг на амбулаторному етапі лікування та ін.

 

Обидві інформації начальника управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради було взято до відома.


Інші питання, розглянуті на засіданні виконкому:

-затверджено план діяльності виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2019 рік; 

-затверджено склад комісії по присудженню міської молодіжної літературно-мистецької премії ім.М.С.Вінграновського у новій редакції;

-внесено змін в додаток до рішення виконавчого комітету міської ради від 10 січня 2018 року № 02 «Про комісію по здійсненню контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємств комунальної власності міста»;

-розглянуті  питання використання комунальної власності;

- внесено зміни в штатних розписах  управлінь та  відділів міської ради і виконавчого комітету;

-затверджено склад  комісії  з  питань  визначення  стану  зелених  насаджень та їх  відновної  вартості на території комунального закладу Білоцерківської міської ради «Білоцерківська міська лікарня № 1» по вул.  Ярослава Мудрого, 49;

-затверджено склад робочої групи з питань переведення житлових приміщень  (будинків) у нежитлові та нежитлових приміщень (будинків) у житлові в м. Біла Церква;

- розглянуті декі питання щодо квартирного обліку;

- встановлено режим роботи об’єктів торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування населення;

-внесено зміни в додаток до рішення виконавчого комітету міської ради від 13 лютого 2018 року № 73 «Про створення комісії з обстеження стану зберігання, характеру та способу використання пам’яток архітектури та містобудування» шляхом викладення його в новій редакції;

- внесено зміни до плану діяльності виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 рік, затвердженого рішенням виконавчого комітету від 14 листопада 2017 року № 406;

-уповноважено посадових осіб на складання протоколів  про адміністративні правопорушення;

-розглянуто ряд опікунських питань, щодо захисту майнових та житлових прав дітей;

-розглянуто ряд рішень щодо присвоєння адрес ряду земельних ділянок, щодо надання дозволів на розміщення об’єктів зовнішньої реклами,  з яких були прийняті відповідні рішення та ін.


Опубліковано: 15 листопада 2018 року
Поділитися