На місці майбутнього пам’ятного знаку жертвам Голокосту висаджено метасеквої

02 липня в м.Біла Церква  відбувся захід, ініційований єврейською громадою Білої Церкви, яка два роки тому ініціювала ідею встановлення пам’ятного знаку жертвам Голокосту в місті.

 

В основі ідеї - жахлива історія масового знищення 90 єврейських малолітніх
дітей, яка відбулась у серпні 1941 року в нашому місті. Ця трагедія відома у всьому світові, але у Білій Церкві не мала історичного вивчення та громадського осмислення. Впродовж двох років ініціативна група, до якої увійшли фахівці, займалась пошуком та систематизацією інформації. Про ті події був відзнятий документально- художній фільм «ШОА. Біла Церква. Розстріляне дитинство», прем’єра якого відбулася у Білій Церкві в січні цього року. У травні- фільм демонструвався у Верховній Раді України.

 

Єврейською громадою було підняте питання про встановлення пам’ятного знаку загиблим дітям та усім жертвам Голокосту в Білій Церкві. Рішенням міської ради для встановлення  пам’ятного знаку була виділена територія біля житлового будинку №12 на Торговій площі. Встановлення пам’ятного знаку та благоустрій прибудинкової території відбуватиметься за рахунок єврейської громади та благодійної і  волонтерської організації «Remember Us».

 

Саме  на цьому місці цього дня  відбувся захід пам’яті та висадка особливого дерева - метасеквої. Єврейська громада присвятила це дерево світлій пам’яті Праведників Світу, які рятували євреїв міста за часів Другої світової війни від знищення. За даними Музею Катастрофи «Яд Вашем» в Ієрусалимі в м. Білій Церкві таких людей було 15.

 

У ході заходу виконавчий директор релігійної організації «Іудейська релігійна громада «Міцва» м.Біла Церква» Нателла Андрющенко розповіла про трагічні події в серпні 1941 року, що відбулися в Білій Церкві з єврейськими дітьми та відмітила важливість пам’ятати ті події сьогодні.

 

Міський голова Геннадій Дикий зазначив: «Поки ми відчуваємо біль – ми живі.  Поки ми відчуваємо чужий біль - ми люди. У людяності немає кордонів, рас і національності. Цей страшний злочин, який був скоєний під час Другою світової війни повинні пам’ятати всі, адже коли влада дістається тиранам, які готові заради своїх амбіцій знищувати мільйони - найбільше страждають діти. Створення пам’ятного знака - гарна ініціатива від небайдужих людей  і ми її підтримаємо.  Пам’ять про  ті події не повинні вмерти, передати її  необхідно, насамперед, дітям».

 

Представник  благодійної і  волонтерської організації «Remember Us» Юлія Корсинська, яка сприяла, аби ці дерева, присвячені пам’яті Праведників Світу були доставлені та висаджені у Білій Церкві,  розповіла про історію особливого дерева – метасеквої, відмітила, що ці дерева висаджуються на місцях трагічних  подій. Такі дерева були посаджені у Києві, Харкові, Миргороді, Кременчуці, Вінниці, а відтепер ростимуть і в Білій Церкві. Наголосила на важливості пам’ятати історію, передавати молодому поколінню чому потрібно вшановувати жертв трагедій і не допустити, щоб вони повторювалися в майбутньому.

 

Народний депутат України Хвича Мепарішвілі наголосив на важливості задуму організаторів щодо створення пам’ятного знака та запевнив, що всіляко сприятиме втіленню його в життя.

 

У заході взяли участь депутат міської ради Андрій Король, члени виконавчого комітету міської ради, вдова Праведника Світу - Євдокія Костюшко, представники громадськості та міських ЗМІ.

На місці майбутнього пам’ятного знаку жертвам Голокосту висаджено метасеквої


Опубліковано: 02 липня 2018 року
Поділитися