Минуло 157 років як Великий Кобзар повернувся в Україну

22 травня у Білій Церкві відбулося урочисте зібрання і покладання квітів з нагоди 157-ї річниці перепоховання великого українського поета, пророка волі Тараса Шевченка.

 

У ході заходу присутні мали змогу ще раз почути величні твори славетного поета у виконанні артистів Київського обласного музично-драматичного театру ім. П.К Саксаганського, хору «Обрій» КВНЗ КОР «Білоцерківський гуманітарно-педагогічний коледж», переможців міського конкурсу читців – декламаторів «Кобзарева зоря» Михайла Міняйло, Юрія Бортника, Бориса Лотоцького.

 

Вшанували пам’ять про Тараса Шевченка поклавши квіти до його погруддя: міський голова Геннадій Дикий, начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик, начальник відділу культури і туризму міської ради Юлія Ковальська, депутати Білоцерківської міської ради.

 

У заході взяли участь: представники громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

 

Нагадаємо, що помер Тарас Шевченко 10 березня 1861 року. У день його смерті друзі поета - художник Григорій Честахівський, брати-літератори Михайло та Олександр Лазаревські - вирішили відповідно до волі поета поховати його в Україні.

 

У квітні 1861 року, після того, як 58 днів прах Т. Г. Шевченка знаходився в Петербурзі, царський уряд, нарешті, дозволив перевезти його в Україну.

 

11 травня прах Шевченка прибув до Москви, 16 травня, опівночі, до Орла, а 19 травня до Києва. До Канева Тараса вирішили доправити пароплавом, але перед цим зі своїм поетом прощався Київ.

 

До Канева прибули 20 травня о 7-ій годині ранку. В той же день його друзі пішли на Чернечу гору, вибрали місце для могили. Повернення Кобзаря в Україну розбудило націю. Його слово стало своєрідною молитвою, до якого зверталися українці в усі часи.

Минуло 157 років як Великий Кобзар повернувся в Україну


Опубліковано: 22 травня 2018 року
Поділитися