Молодіжний обмін Німеччина-Україна-Польща 2024

Наприкінці 2022 року була укладена Угода про партнерство солідарності між містами Брауншвейг/Федеративна Республіка Німеччина і Біла Церква/Україна. Угода, зокрема, передбачає можливість розвитку стосунків між людьми і співробітництва на рівні громадянського суспільства.

 

У рамках Угоди 15 квітня ц.р. від муніципалітету міста Брауншвейг до Білоцерківської міської ради надійшло запрошення для молодіжної делегації взяти участь у програмі обміну досвідом.

 

Тож наша делегація з 12 представників з числа ініціативної молоді та вихованців позашкільної освіти нашої громади та двох супроводжуючих з 11 до 21 липня взяли участь у цікавому та корисному заході. Тристоронній молодіжний обмін відбувся вперше і пройшов з великим успіхом у Польсько-німецькому молодіжному центрі міста Ольштин.

 

«Project Warmia» - організація, яка вже багато років займається організацією молодіжних обмінів, налагодила співпрацю з містом Брауншвейг. Місто Брауншвейг фіналізувало перебування трьох груп: української, німецької та польської. «Project Warmia», у свою чергу, організували все перебування учасників та відповідали за програму.

 

Програма обміну була насичена спортивними активностями (велопоїздки, волейбол, баскетбол, катання на роликах, плавання на сапах, каяках, в озерах, проходження канатної дороги), поїздками в інші міста та екскурсії (Ольштин, Барчево, Гданськ, Сопот, Святі Липки, Решель, Міколайкі, Залесе), інтеграційними заходами та розвагами (кіновечір, фолькльорні вечори, готування їжі разом, караоке, дискотека), рефлексіями та урочистим прощанням.

 

Відгуки учасників по завершенню обміну:

 

«Дуже приємно, що українську делегацію запросили до обміну та так тепло прийняли. Особисто мені це дало можливість побачити світ ширше, відчути дитинство по-інакшому та вирватися із рутини. Мені було важко, це стало випробуванням, яке себе виправдало. Цей досвід назавжди залишиться в моєму серці», — Гаркавенко Уляна, 16 років, учениця 10 класу Білоцерківського ліцею «Мала академія наук» БМР Київської області, вихованка клубу за місцем проживання «Молодіжний центр» КЗПО БМР «Об'єднання клубів за місцем проживання «Дивосвіт».

 

«Цей обмін запамʼятається на дуже довго, адже це дало мені можливість відчути спокій, тишу. Поспілкуватися з людьми з інших країн, дізнатися культуру та відкрити для себе щось нове. В перші дні було важко комунікувати з людьми, бо був страх, але потім я вийшла з зони комфорту та почала заводити нові цікаві знайомства», — Алєйнік Вікторія, 14 років, учениця 8 класу ліцею «Перша Білоцерківська гімназія» БМР Київської області, вихованка клубу за місцем проживання «Друзі» КЗПО БМР «Об'єднання клубів за місцем проживання «Дивосвіт».

 

«Обмін мені дуже сподобався дружньою атмосферою. Ми стали справжньою великою сім'єю. Обмін був чудовою можливістю знайти нових друзів не тільки з України; поринути в іншу культуру, а також показати свої звичаї», — Тарас Яремчук, 15 років, учень 9 класу Білоцерківського гетьманського ліцею-гімназії БМР Київської області, вихованець КЗ БМР ДЮСШ «Юність».

 

Зауважимо, що поїздці передувала кропітка робота. Командою Молодіжного центру міста Біла Церква було проведено:

- онлайн-зустрічі з організаторами польської та німецької сторін для планування деталей обміну;

- відбір кандидатур до складу молодіжної делегації, через серію індивідуальних інтерв’ю англійською мовою, для визначення орієнтовного рівня володіння розмовною іноземною мовою, визначення вмотивованості, зацікавленості в обміні та для визначення гідних учасників та учасниць для репрезентації Білоцерківської міської територіальної громади перед делегаціями польської та німецької сторони;

- командотворчі активності перед поїздкою, з метою здруження учасників/-ць між собою;

- супровід та забезпечення безпечного перебування учасників та учасниць під час молодіжного обміну.

 

 

Команда Молодіжного центру міста Біла Церква прагне організовувати подібні обміни й надалі, адже з європейської та історичної точки зору надзвичайно цінним є те, що наші країни, а особливо молодь, зближуються, діляться досвідом та будують дружні стосунки. Ці обміни не лише сприяють взаєморозумінню та співпраці, але й дають можливість молоді дізнатися про спільну історію та культуру наших народів.

 

Ми дуже вдячні нашим партнерам з міста Брауншвейгу та організації «Project Warmia» за такий чудовий досвід. Сподіваємось на продовження співпраці в наступні роки та ще більше таких захопливих обмінів!


 

Інформація від управління молоді та спорту БМР


 

 

 

Молодіжний обмін Німеччина-Україна-Польща 2024


Опубліковано: 26 липня 2024 року
Поділитися