Безпечне зберігання харчових продуктів – запорука здоров’я людей

25 липня в Білій Церкві відбулася нарада за участі керівників торговельних мереж, закладів роздрібної торгівлі харчовими продуктами, директорів агропродовольчих ринків, закладів громадського харчування, а також представника відділу з питань торгово-побутового обслуговування населення та громадського харчування Білоцерківської міської ради. Метою наради було обговорення питань зберігання продуктів харчування в умовах відключення електроенергії та відсутності в деяких торговельних мережах альтернативних джерел електроживлення холодильних вітрин, холодильних та морозильних камер, що може вплинути на якість та безпечність продуктів харчування та спричинити виникнення масових кишкових інфекцій і харчових отруєнь серед населення громади.

Нараду провів в.о. начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району Головного управління Держпродспоживслужби у Київській області Леонід Джміль.

Під час наради наголосили на необхідності вдосконалення плану заходів та інструкцій на випадок відключення електроенергії, проведення навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання продуктів харчування, посилити контроль за дотриманням умов та часу їх зберігання тощо. Також відзначили важливість перегляду процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації.

Учасникам наради нагадали також про критерії правильного товарного сусідства, транспортування, обов’язкове відстеження графіків температур у холодильних камерах тощо. Присутніх закликали дотримуватися правил гігієни в кулінарних цехах супермаркетів та закладів громадського харчування і т.д. Також зупинилися на вимогах до зберігання харчових продуктів на ринках громади, особливо це стосувалося молочних та м’ясних продуктів, риби, яєць.

Лікар відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Білоцерківської районної філії Державної установи «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олена Єршова поінформувала про можливі наслідки неправильного зберігання харчових продуктів, що призводить до захворювання на різні інфекційні хвороби. Зокрема це гастроентероколіт, сальмонельоз, гепатит А, ротавірусна інфекція, ієрсиніоз, який називають ще «синдром холодильника», оскільки найсприятливішою для розмноження бактерії, яка спричиняє це гостре інфекційне захворювання, є температура 4-6 градусів, тобто звичний температурний режим холодильних установок. Як було зазначено, найбільш вразливою категорією щодо захворювання на інфекційні хвороби є діти. У поточному році було зареєстровано 179 випадків гастроентероколіту, 109 з яких – у дітей.

У подальшому буде розглянуто питання щодо створення при міській раді спеціальної комісії, яка здійснюватиме збір інформації щодо дотримання вимог зберігання продуктів харчування у різних закладах їх реалізації.

 

Безпечне зберігання харчових продуктів – запорука здоров’я людей


Опубліковано: 26 липня 2024 року
Поділитися