Міський освітянський форум: результати, виклики, перспективи сучасної освіти

28 серпня у Білій Церкві відбувся Міський освітянський форум «Розвиток системи освіти Білої Церкви в умовах реалізації національної освітньої реформи: результати, виклики, перспективи». Під час форуму було обговорено розвиток освітньої галузі Білої Церкви в умовах реалізації національної реформи освіти, підбито підсумки минулого навчального року, відзначено успіх учнів м.Біла Церква та освітян, визначено проблемні питання в розвитку освітньої галузі міста, окреслено завдання на новий 2019/2020 навчальний рік тощо.

Під час заходу до педагогічної громади Білої Церкви звернувся в.о. міського голови, секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель. Він наголосив, що саме від роботи освітян залежить те, яким буде наше майбутнє, адже саме вони працюють з дітьми, побажав плідної роботи під час форуму та здобутків у новому навчальному році.

Заступник міського голови Катерина Литвиненко наголосила, що міська влада постійно працює над вирішенням низки проблемних питань освітньої галузі, використовуючи всі наявні можливості та механізми. Зокрема ці питання пов’язані з фінансуванням, перерозподілом коштів для проведення ремонту навчальних закладів тощо.

Начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрій Петрик виступив із доповіддю на тему розвитку системи освіти Білої Церкви в умовах реалізації національної освітньої реформи; підкреслив, що місією освітньої галузі Білої Церкви незмінно є виховання здорової, щасливої й успішної дитини.

Під час форуму на адресу освітян лунали слова вдячності за їхню самовіддану та високопрофесійну працю в непростих умовах реформування системи освіти. Було акцентовано увагу на високих результатах участі школярів у Всеукраїнських олімпіадах, конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України та інших інтелектуальних, творчих, спортивних змаганнях і турнірах.

Як було зазначено, у 2019 році результати ЗНО випускників 11-х класів були досить успішними, їх показник є вищим за середньообласний та загальноукраїнський. Характерними для міста є розвиток системи інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами дошкільного і шкільного віку; фахова майстерність і високий професіоналізм педагогічної когорти Білої Церкви; ефективність функціонування міської моделі національно-патріотичного виховання; проведення профорієнтаційної роботи з дітьми та молоддю; збереження життя і здоров’я дітей; активізація роботи психологічної служби в напрямку запобігання насильства та шкідливим звичкам тощо.

Важливими є такі питання, як функціонування інклюзивно-ресурсного центру, пошук альтернативних форм підвищення кваліфікації педагогічних працівників, забезпечення відкритості та прозорості діяльності закладів світи, підготовка до майбутньої сертифікації вчителів, необхідність реорганізації мережі закладів загальної середньої освіти міста в напрямі формування мережі академічних ліцеїв як школи ІІІ ступеня тощо.

Під час форуму також наголосили, що вже п’ятий рік поспіль управління освіти і науки міської ради спільно з Асоціацією батьківської громадськості та Міською радою учнівських депутатів ініціює проведення благодійної акції «Діти Білої Церкви – дітям Попасної». У рамках цієї акції діти Попаснянського району Луганської області мають змогу отримувати до 1 вересня не тільки необхідні канцтовари, спортивний інвентар та книги, але й найголовніше – спілкування та нові знайомства.

У рамках обговорення основного питання з доповідями виступили: директор Білоцерківського колегіуму Галина Склярова, яка зосередила увагу на засадах діяльності школи третього ступеня, а зокрема академічних ліцеїв у рамках реформування системи освіти. З доповіддю про підвищення професійної компетентності в умовах нової української школи виступила Ганна Гриневич. Про безпечне освітнє середовище та школу без насилля у своїй доповіді говорила практичний психолог, методист навчально-методичного центру психологічної служби управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Наталія Федорченко.

Також було розглянуто низку питань стосовно нових механізмів переведення учнів з класу в клас, зі школи в школу; можливостей підвищення рівня оплати праці вчителів, виконання в повній мірі чинного законодавства щодо державних гарантій педагогічним і науково-педагогічним працівникам тощо.

Під час освітянського форуму було схвалено низку рекомендацій, які стосуються реформування системи освіти в рамках нової української школи та будуть дороговказом для освіти міста у 2019/2020 навчальному році.

За традицією, педагогічних працівників міста нагородили почесними грамотами Білоцерківської міської ради та її виконавчого комітету, грамотами управління освіти і науки Білоцерківської міської ради та міської організації Профспілки працівників освіти і науки.

Окремі слова вітань та вдячності, оплески та нагороди були вручені освітянам, які завершили свій шлях на освітянській ниві.

З творчим дарунком виступила переможниця телевізійного шоу «Україна має талант. Діти», фіналістка вокального шоу «Голос. Діти» Вероніка Морська.

Під час заходу хвилиною мовчання вшанували загиблих захисників України, пригадавши, що 5 років тому, 29 серпня 2014 року Збройні сили України зазнали найбільших втрат у бою з російським окупантом під містом Іловайськ Донецької області.

У заході взяли участь близько 500 педагогічних працівників дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти комунальної та приватної форм власності, установ освіти та підприємств, представників батьківської громадськості, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

Міський освітянський форум: результати, виклики, перспективи сучасної освіти


Опубліковано: 28 серпня 2019 року
Поділитися