Малий та середній бізнес зможе отримати компенсацію від міської влади за взятий кредит

31 жовтня  відбулася презентація Програми з відшкодування процентних ставок для малого та середнього підприємництва  у м.Біла Церва в рамках співробітництва з Німецько-Українським Фондом.

 

В заході взяли участь виконавчий директор Німецько-Українського Фонду Валерій Майборода, представники банківських установ, підприємці, що займаються малим та середнім бізнесом, ряду комунальних установ міста.

 

Варто наголосити, що у вересні цього року міський голова Геннадій Дикий підписав Меморандум про співробітництво з Німецько-Українським Фондом (НУФ). Метою програм є покращення доступу МСП міста Біла Церква до фінансування інвестиційних проектів за рахунок зниження рівня процентної ставки.

 

Під час зустрічі виконавчий директор Німецько-Українського Фонду Валерій Майборода розповів про функціонування установи, яке розпочалося в 1996 році. Наголосив, що метою діяльності Фонду є підтримка фінансування МПС через банки та інші фінансові установи. Зупинився на акціонерах Фонду, отриманих капіталовкладеннях, принципах та умовах роботи. Відмітив, що банками-партнерами є Укргазбанк, Ощадбанк, Кредобанк, ПроКредітБанк та ін.

 

Валерій Майборода також зауважив, що за результатами роботи, в рамках програми НУФ видано понад 162 тис. кредитів на суму близько 750,2 млн євро за рахунок револьверного використання коштів НУФ та власних коштів банків-партнерів. Розповів про історії успіхів позичальників кредитів.

 

Детально з можливостями фінансової підтримки МСП Фондом, умовами та процедурою участі в таких програмах можна ознайомитися на інтернет-сайті НУФ (www.guf.gov.ua)

 

Заступник начальника управління економіки  міської ради Юлія Земецька зазначила, що наразі розроблено Положення, згідно з яким малим та середнім підприємствам Білої Церкви може надаватися фінансово-кредитна підтримка у вигляді компенсації 50% процентної ставки за кредитами, наданими банками-партнерами НУФ. Компенсація процентних ставок надається за кредитами МСП, профінансованими за рахунок коштів програм та проектів НУФ, а також за рахунок власних коштів банків-партнерів НУФ.

 

Позичальниками кредитів  можуть бути суб’єкти господарювання – резиденти України, що зареєстровані в Білій Церкві,  виробничі потужності яких розміщені на території міста та які підпадають під визначення суб’єктів малого або середнього підприємництва згідно з положеннями Господарського кодексу України.  Зокрема це :

 

-суб’єкти малого підприємництва –  коли кількість працівників не перевищує 50 осіб, річний дохід не перевищує 10 млн євро.

 

-суб’єкти середнього підприємства – кількість працівників  становить від 50 до 250 осіб, річний дохід становить від 10 до 50 млн євро.

 

Валютою кредиту є гривня. Максимальна номінальна відсоткова ставка фінансування для позичальників встановлюється кредитним договором і не повинна перевищувати:

- у разі надання кредиту в рамках кредитних програм Німецько-Українського фонду, за якими застосовується обмеження відсоткової ставки для кінцевого позичальника - максимального розміру відсоткових ставок, визначених такими програмами;

- у разі надання кредиту в рамках кредитних програм Німецько-Українського фонду, за якими не застосовується обмеження відсоткової ставки для кінцевого позичальника, або за рахунок власних коштів банків-партнерів НУФ – розмір облікової ставка НБУ (визначеної на день укладення кредитного договору) плюс 3 % річних.

 

Максимальна комісія банку-партнера за надання кредиту

- 0,5% (в разі надання кредиту за рахунок коштів Німецько-Українського фонду);

- 2% (в разі надання кредиту за рахунок власних коштів банків-партнерів НУФ) від загальної суми кредиту позичальника.

 

Максимальний розмір кредиту становить 100 000 євро в еквіваленті. Максимальний термін - 2 роки.

 

Критеріями участі в міській програмі відшкодування процентних ставок визначено:  

- реєстрація та розміщення виробничих потужностей в м. Біла Церква;

- вид діяльності згідно з КВЕД 2010;

- цільове призначення кредитів на:

- придбання устаткування, обладнання та інших основних засобів виробничого призначення;

- модернізацію технологічного процесу виробництва або основних засобів (машин, обладнання тощо) для розширення діючого або створення нового виробництва, зниження собівартості;

- придбання, будівництво або реконструкцію приміщень, необхідних для розширення діючого або створення нового виробництва.

- впровадження енергозберігаючих проектів та проектів спрямованих на зменшення енергозатрат

- впровадження “Зелених технологій” виробництва.

- власний внесок позичальника: не менше 20% вартості об’єкта кредитування.

 

Проект Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів  малого та середнього підприємництва у м.Біла Церква оприлюднено на офіційному веб-сайті міської ради (https://bc-rada.gov.ua/node/2096).

 

Передбачається, що Програма почне діяти з наступного року.

Малий та середній бізнес зможе отримати компенсацію від міської влади за взятий кредит


Опубліковано: 31 жовтня 2018 року
Поділитися