«Легені» міста: особливості догляду

За останні роки комунальні служби доволі серйозно зайнялися зеленими насадженнями в Білій Церкві. Регулярно проводиться обрізка гілок, видалення хворих рослин, висаджування нових. Однак часто ця робота викликає неабиякий резонанс: мешканці обурюються, що, мовляв, було собі здорове гарне дерево, а його зрізали, чи ще щось подібне. Ми вирішили з’ясувати, що ж керує білоцерківським департаментом ЖКГ в таких випадках? Невже закиди містян щодо безпідставності тих чи інших дій – обґрунтовані?

 

Відповіді на ці та інші запитання ми отримали, поспілкувавшись із заступником директора згаданого департаменту, начальником управління благоустрою та екології Альоною Володимирівною Колотницькою.

 

Не варто хвилюватися – вони живі!


Більшість дерев у нашому місті, розповіла співрозмовниця, розташовані із порушенням встановлених норм. Наприклад, вони не повинні рости в охоронній зоні прокладання мереж, як підземних, так і повітряних. На виконання будівельних норм їх можна зносити. Існують й інші обмеження: дерево має знаходитися не ближче 4 метрів від проїжджої частини та не менше 2 м від тротуару, гілля розташовуватися не нижче 2 метрів над пішохідною частиною. Тому що під час виникнення надзвичайних ситуацій, наприклад, буревіїв, все це падатиме на дорогу і може заподіяти шкоду як автомобілісту, так і перехожому. Крім того, гілки дерев часто затуляють світлофори і дорожні та вказівні знаки, що, безперечно, також створює небезпеку. Відтак департамент отримує багато приписів від поліції щодо обрізки дерев.

 

Стосовно вже згаданих мереж, то Альона Володимирівна відмітила цікавий нюанс. Приміром, над тролейбусними лініями має обрізати дерева «Тролейбусне управління», «Білоцерківсвітло» мусить піклуватися про свої дроти і так далі. Тобто обрізку здійснює балансоутримувач відповідних мереж. Проте дуже часто такі підприємства роблять це неправильно. Піклуючись тільки про „своє”, вони або зрізують гілля лише з боку їхнього пролягання, або ж взагалі спилюють півстовбура. Про дерево, на жаль, можуть і не подбати.

 

Тому працівники ЖКГ вирішили взяти цей процес у власні руки й робити все згідно з відповідними правилами. А. Колотницька пригадала один з перших випадків, коли по вул. Турчанінова дерева росли над дорогою, утворюючи своєрідну арку, яка дуже подобалася місцевим. Проте під час руху великогабаритного транспорту починалися проблеми: рвалися тенти, гілки обламувалися й падали на проїжджу частину. Ба більше, розрісшись, дерева контактували з лінією елект-ропередач і в дощ навіть трохи били струмом. Тому була здійснена серйозна обрізка, яка, щоправда, викликала бурхливу реакцію: шквал дзвінків, виклики поліції, люди в прямому сенсі слова бунтували! Та зараз можна побачити, що жодне дерево не постраждало, насадження вже досить гарно розрослися. Взагалі, нині, помітивши гарні результати, білоцерківці часто перші дзвонять і просять провести обрізку.

 

В активі управління благоустрою та екології – також вулиці Ярослава Мудрого, Митрофанова, Торгова площа, Леся Курбаса,  Заярська, Івана Кожедуба, Ярмаркова тощо. Зараз тривають роботи по бульв. Олександрійському та на кургані біля Скорботної матері.

 

Варто зауважити, й на цьому наголосила А. Колотницька, правильна процедура обрізки, якою б, на перший погляд, варварською вона не була, не шкодить дереву, навпаки, сприяє його омолодженню.

 

Розповіла посадовець і про те, що, на жаль, більшість дерев у нашому місті (60, а то й 70%) є перестійними, тобто такими, чия вікова межа давно перетнута. Вони, може, й мають гарний вигляд, але вже вражені, тріснуті, старі й крихкі. Такі дерева неодноразово падали на автомобілі. В потенційній небезпеці й люди.


Процедура

 

Наголосивши, що в більшості випадків дерево видаляють лише тоді, коли воно аварійне, Альона Володимирівна розповіла детальніше про цю процедуру. Одначе спершу прояснила таке: відповідальність за насадження (наприклад, стан чи результат його падіння) цілковито лежить на балансоутримувачі територій, на яких ростуть рослини. Чи то школа, садочок, ЖЕК чи ОСББ. Це ж стосується і фізичної або юридичної особи, яка орендує або має  у власності земельну ділянку. Тож, якщо будь-хто з вищезгаданих захоче видалити на ній дерево, йому необхідне буде рішення про формування складу уповноваженої комісії, котра прибуде на місце, обстежить зелені насадження і складе відповідний акт із фотографіями й висновком. А вже згідно з цим документом можна зрізати, омолоджувати, пересаджувати. Без нього не може бути видалене жодне дерево на міській землі!

 

Що стосується прибудинкових територій, то тут працює той же механізм: комісія від управління проводить огляд (плановий чи за заявкою) і складає відповідний акт. Цим папірцем потім озброюється обраний системою Prozorro підрядник, котрий і видаляє визначене дерево. Деревину він, до слова, забирає собі, відшкодовуючи в місцевий бюджет її вартість.


Конфлікти

 

А. Колотницька переповіла й кілька досить красномовних ситуацій, пов’язаних із видаленням. В одному дворі під зрізання було визначено 5 дерев, а мешканці сварилися, наполягали, що погане тільки одне, і взагалі – «без нас не смійте зрізати». Коли ж приїхали фахівці, запросили людей і все їм пояснили по кожному дереву, то в підсумку знесли взагалі 14 зіпсованих рослин! І за цілковитою згодою тих же тамтешніх. Посадовець радить білоцерківцям буди присутніми під час таких процедур і, якщо виникають підозри, викликати поліцію й вимагати показати акт.

 

Правоохоронців, до слова, викликають часто. Був, наприклад, випадок, коли літні люди стали горою на захист дерева, яке створювало для них затишну тінь, і не дали зрізати. Потім не минуло й року, як воно впало на дітей, котрі гралися на майданчику. Добре, що малеча обійшлася лише травмами. Нещодавно на Фастівській впало таке ж, начебто нормальне, дерево. Із тих, про які кажуть: здорове, гарне і всередині не трухле. А впало, бо в старого перестійного дерева ослабло коріння. Тож зовнішній вигляд і навіть внутрішній стан стов-бура можуть бути оманливими.

 

Згадала очільниця управління й про сумнозвісні тополі на масиві Леваневського, висаджені ще в 60-70-х роках і котрі становлять ледь не 60% насаджень мікрорайону та за всіма правилами мають бути видалені. Додала також, що найнебезпечнішими деревами є верби, бо мають дуже гарний вигляд, а майже всі трухляві всередині.


Оновлення – процес не одного дня

 

До компетенції комунальників входить не лише обрізка й видалення, а й оновлення зеленого фонду. Так, минулоріч було видалено близько 400 дерев і кущів, обрізано 667, а висаджено – майже 1496 одиниць. Цього ж року всього видалено 1041, обрізано 718 і 1674 висаджено. Однак садити, як уже було згадано, можна лише у визначених місцях. До прикладу, проект кожного будівництва має й план озеленення прилеглої території, тож саджати щось на начебто пустирі не варто, доки не завершаться всі будівельні роботи. Не треба забувати й такої норми: ближче 5 метрів до стіни будівлі са-джати не можна. Інакше виникають типові в місті випадки, коли нижнім поверхам дерево заважає, бо вогко, а верхні не дають його зносити, бо створює рятівну влітку тінь.

 

Розповіла А. Колотницька і про таке. Проблема з аварійними рослинами давно існує в Гайку. Проте вирішити її непросто через плутанину з землею. Адже якщо прибудинкові території департамент може обслуговувати, бо вони утримуються білоцерківськими комунальними установами, то, наприклад, дерева понад центральною дорогою юридично стоять на території Фурсів. Схожа ситуація з вулицями Східною, Коновальця, Осипенка, Піщаним і Таращанським масивами тощо. Спроби навести там лад були, однак у результаті отримали лише скарги й навіть позови до суду.

 

На завершення розмови нам розповіли про успіхи по очистці острова «Дитинство», адже зараз для ліквідації густих чагарів, самосадів і решти дикої рослинності використовується спеціальна машина – лісовий мульчер. За допомогою спец-обладнання цей компактний апарат за короткий час розчистив уже доволі значні території. Тепер є можливість описати й поспилювати аварійно-небезпечні дерева. Крім того, на острові віднайшлися цілі липові алеї, спеціально висаджені колись давно! Загалом же планується повністю привести до ладу всі 30 гектарів, щоби там можна було комфортно прогулюватися чи їздити на велосипеді. При сприятливих погодних умовах 11 листопада на острові планується провести загальноміську толоку, тож кожен бажаючий може долучитися до прибирання рекреаційної зони, додаткові руки зайвими не бувають.

 

Як бачимо, налагоджено цілу систему роботи, яка, безсумнівно, дає очевидні позитивні результати. Зусиллями фахівців місто чепуриться й оновлюється. А минулі 2-3 буревії пройшли для Білої Церкви без особливих наслідків, тоді як, бувало, стихія валила й по 30 дерев. Тож побажаймо комунальникам і надалі сумлінно виконувати свою роботу, а ще – якнайбільше розуміння від людей і менше усіляких перепон на фаховій ниві.

Богдан Храбуст

«Легені» міста: особливості догляду


Опубліковано: 02 листопада 2017 року
Поділитися