Концерт-реквієм «Вічна свічка пам’яті»

У Білій Церкві триває цикл заходів, присвячених   роковинам геноциду проти українського народу.

 

Так, 23 листопада відбувся концерт-реквієм «Вічна свічка пам’яті» - захід,  пам’яті жертв Голодомору  1932-33рр.

 

Голодне лихоліття, що сталося 85 років тому в історії нашого народу, дослідники називають по-різному: голод, великий голод, голодомор. Але найвичерпнішою категорією для визначення наслідків голоду є термін «геноцид», який за нормами міжнародного права означає повне або часткове винищення національної, етнічної, расової чи релігійної групи. Доказом  геноциду є свідоме створення владою умов життя, що призвели до масової смерті мільйонів українських селян. У світовій історії не зафіксовано голоду, подібного до того, що випав тоді на долю України – однієї з найродючіших країн світу.

 

«Трагічна спадщина нашого народу зачіпає всі струни душі і народжує реквієм, який звучить трагічною музикою у серці кожного українця», - сказала директор міської школи мистецтв №1 Леся Крижишевська, яка була й ведучою цього заходу. Концерт-реквієм було організовано саме даним закладом, за сприяння відділу культури та туризму міської ради.

 

Під час заходу викладачі та учні школи мистецтв №1 виконали музичні та художні твори  світових, українських та безпосередньо білоцерківських письменників та композиторів про трагічні події тих часів, які були спеціально спланованою та ретельно замаскованою   каральною операцією тогочасного режиму. Кожен твір ніс у собі невимовний біль, жаль та відчай  людей.

 

Тема голодомору також була розкрита й через народний фольклор, адже він є виразником народної свідомості і відтворює влучним українським словом мрії та сподівання народу, його біль і переживання. Присутні на заході ознайомилися із думами, прислів’ями про голодомор та тими, хто збирав та поширював  їх серед людей.

Також було представлено голодомор й очима художників. Під час голоду відбувалося не лише фізичне знищення людини, а  й психологічна її руйнація. Більшість українських митців 1920-30рр. не наважувалися відверто виявляти свої політичні настрої, тому створювали свої твори у замаскованому вигляді. Лише поодинокі картини показували реальний стан речей, і тільки набагато пізніше художники  змогли сміливо передавати цю тему на полотнах. Ряд картин та плакатів також було продемонстровано присутнім.

 

До молоді  звернувся голова голова Білоцерківського міськрайонного об'єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка Костянтин Климчук, який презентував книгу, матеріали до якої були зібрані співробітниками Білоцерківського  краєзнавчого музею, централізованої бібліотечної системи та упорядковану білоцерківським письменником Володимиром Іванцівом «Голодомор у Білій Церкві». Ця книга містить спогади білоцерківців про ті події. Деякі з них Костянтин Климчук зачитав та закликав пам’ятати історію та доєднатися до Всеукраїнської акції 25 листопада – «Запали свічку пам’яті».

 

На концерті-реквіємі присутнім було презентовано документальні свідчення про Голодомори.

Під час заходу всі бажаючі могли ознайомитися із тематичною виставкою картин, підготовленою учнями школи мистецтв №5.

Присутні вшанували пам’ять усіх загиблих  під час голоду хвилиною мовчання.

Концерт-реквієм «Вічна свічка пам’яті»


Опубліковано: 23 листопада 2017 року
Поділитися