Головна мета – зупинити епідемію серцево-судинних катастроф

23 листопада на базі міської лікарні №2 м.Біла Церква (головний лікар – Ніна Головенко) відбулася науково-практична конференція лікарів центрів первинної медико-санітарної допомоги, кардіологів і районних терапевтів на тему: «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф».

 

Організаторами заходу виступили: Національна академія медичних наук, ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії імeні М.М.Амосова НАМН», Департамент охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації, Асоціація серцево-судинних хірургів України.

 

Під час конференції з презентацією на тему: «Сучасні методи хірургії ішемічної хвороби серця. Ведення пацієнтів з ішемічною хворобою серця сімейним лікарем» виступив Анатолій Руденко – перший заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні М.М.Амосова, академік НАМН України. Він порівняв світовий та вітчизняний досвід у хірургії та лікуванні хвороб серця, зупинився на найбільш ефективних методах, наголосив на тому, що хворобу легше попередити – в тому числі через оперативне втручання, ніж потім лікувати її наслідки.

 

«Операції на серці, а зокрема такі, як шунтування, мають бути профілактичними, проводитися з метою попередження інфаркту міокарда. В усьому світі 80% хворих, які перенесли шунтування, – це хворі, які не мали інфаркту, і лише 20% – які його зазнали. В Україні з точністю до навпаки. На лікування потрапляють пацієнти, які вже перенесли інфаркт, а отже частина їхнього серця загинула. Тому хворобу краще попередити, враховуючи те, що ризик операції мізерний, а ефективність – висока», – наголосив лікар.

 

Під час конференції з доповіддю на тему: «Профілактика смерті на рівні первинної медичної допомоги» виступила кандидат медичних наук, лікар-кардіолог Валентина Шаповалова; на темі «Клапанна патологія. Ведення пацієнтів після хірургічної корекції вад клапанів серця» зупинився Андрій Хмелевський, лікар-хірург відділення хірургічних методів лікування інфекційного ендокардиту.

 

По завершенню конференції відбулася робота у групах, під час якої співробітники Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні М.М.Амосова провели спільний клінічний огляд та інструментальне обстеження попередньо записаних складних пацієнтів. Також головні фахівці департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації здійснили аналіз локальних протоколів надання допомоги пацієнтам кардіологічного профілю. Крім того, було проаналізовано стан розповсюдженості та диспансеризації захворюваності в деяких районах Київщини.

 

У заході взяли участь: начальник управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради Денис Яблонський, лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги, кардіологи, районні терапевти Київщини, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Головна мета – зупинити епідемію серцево-судинних катастроф


Опубліковано: 23 листопада 2017 року
Поділитися