Компроміс між перевізниками і пільговими категоріями населення досягнутий

29 грудня відбувся «круглий стіл» щодо узгодженого рішення про: «Порядок перевезення в громадському транспорті м. Білої Церква пільгових категорій населення». Метою зустрічі  було проаналізувати, що вже зроблено, та визначити наступні кроки у  вирішенні питання.

 

Обставини, за яких доводиться шукати компромісу, відверто складні.  Держава припинила компенсувати перевізникам всіх рівнів витрати за перевезення пільгових категорій населення. Місцевий бюджет не в змозі перейняти на себе ці функції.

 

Як зазначив Сергій Постівий, керуючий справами Білоцерківської міськради: «Пошук компромісів між перевізниками та пільговиками – це складний кропіткий процес. Ми намагаємося не порушити прав жодної сторони. І ми вдячні учасникам процесу, що вони почали слухати та розуміти одне одного».

 

Перший «круглий стіл» відбувся майже місяць тому. Тоді представники різних громадських організацій висунули декілька пропозицій, які мали задовольнити і перевізників,  і громаду.

 

Їх вивчили, і тепер міська влада взяла на себе зобов’язання привести тарифи перевезень до економічно обґрунтованих. Відповідний проект рішення  виконавчого комітету оприлюднений. Наразі він  проходить регуляторну процедуру. Після цього на найближчій зустрічі сторони обговорять розміри тарифів.

 

Перевізники міста також взяли на себе нові зобов’язання.


Без обмежень  будуть перевозити:

- учасників бойових дій (АТО), дружин та діти загиблих в АТО;

- інвалідів війни 1, 2, 3 груп;

- ліквідаторів ЧАЕС – 1 категорії;

- інвалідів 1 групи та 1 супроводжуючу особу;

- дітей-сиріт, дітей з інвалідністю з 1 супроводжуючим, дітей із багатодітних сімей;

- школярів до 4 класу – безкоштовно, з 5 до 11 класу – за 50% вартості проїзду.

 

Для інших пільгових категорій визначити  наступні норми безоплатного перевезення:

- мікроавтобуси – 2  пільгових місця в кожному автотранспорті;

- автобуси – 3 пільгових місця в кожному автотранспорті.

 

Нагадуємо, що  міський електротранспорт перевозить пільгові категорії населення без будь-яких обмежень, за наявності відповідного документу.

 

Під час  зустрічі профільний заступник міського голови Олександр Поляруш розповів, що крім пільгового перевезення пасажирів, у роботі перевізників є й інші питання, які потребують термінового вирішення. А саме:

- кількість транспортних  засобів на маршрутах не завжди відповідає зазначеній у договорі;

- часто виходять з ладу GPS-прилади;

- далеко не весь рухомий склад автопарків пристосований для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, як це було заявлено під час участі у конкурсі.

- транспортні засоби потрібно облаштовувати відеореєстраторами зовнішнього та внутрішнього  запису, що дасть змогу контролювати дотримання правил дорожнього руху та якість перевезення на різних міських маршрутах.

 

Також, було зазначено,  що перевізники мають пам’ятати і про звичайну людяність: наприклад, якщо це не «година пік», а в салоні  досить вільних місць, можна було б перевозити додаткового пільговика. Такий позитивний вчинок посилив би  довіру громади до перевізника.

 

Підбиваючи підсумки зустрічі, Сергій Постівий  зазначив: «Сьогоднішня зустріч найконструктивніша від усіх, що були дотепер. Адже з’явилися реальні пропозиції та напрацьовані спільні рішення. Це свідчить про відродження тісної співпраці влади та підприємців заради спільного вирішення проблем в інтересах Громади.

 

Окрема  подяка перевізникам, які, попри загальне здорожчання палива, так і вартості  обслуговування автотранспорту, все ж йдуть назустріч Громаді і  на практиці проявляють активну  позицію і розуміння проблем пільговиків, серед яких, у тому числі, їхні батьки, знайомі та друзі»

 

У зустрічі також взяли участь: заступник міського голови Інна Новогребельська, начальник відділу транспорту та зв’язку міської ради Олена Шевченко, представники підприємств-перевізників міста, громадських організацій, журналісти місцевих ЗМІ.





Опубліковано: 29 грудня 2017 року
Поділитися