Хто має потенціал та досвід виховання дітей - ставайте батьками-вихователями!

18 липня на базі білоцерківського Молодіжного центру відбувся захід для білоцерківців, яких цікавить питання створення патронатної чи прийомної сім’ї, та тих, хто має бажання створити дитячий будинок сімейного типу.

Захід відбувся в рамках проєкту, який реалізовується відповідно до Угоди про співпрацю між Білоцерківською міською територіальною громадою в особі Білоцерківської міської ради та Міжнародною благодійною організацією «Партнерство "Кожній дитині».

Організатором заходу виступила служба у справах дітей міської ради і її керівниця Марина Гончарук наголосила, що на цей захід завітали мотивовані та активні громадяни, які мають можливість та внутрішні ресурси для допомоги дітям та бажають долучитися до забезпечення права дитини на зростання у сімейному середовищі через розвиток послуги патронату над дитиною, створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу. Тому для них було надано максимально інформації, і, можливо, вони вирішать долучитися до цієї важливої справи.

Тож координатор Київського обласного проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» Лариса Колдашова детально познайомила присутніх із поняттям та функціями патронатної сім’ї, яка передбачає тимчасове влаштування дітей на період подолання їхніми рідними сім’ями складних життєвих обставин. Зауважила, що батьками-вихователями можуть стати як чоловіки, так і жінки. Особа має бути повнолітньою, інших вікових обмежень немає.

«На жаль, зараз ми маємо досить складні умови, і в різних родинах можуть виникнуть обставини, коли діти потребують тимчасової підтримки та піклування - доти, доки рідні батьки зможуть знову приділяти їм належну увагу та належно виховувати. Це не завжди неблагополучні родини. Бувають випадки, коли одинокі матері тимчасово не можуть знайти роботу і належно забезпечити дитину, або ж коли у родині - тато на війні, а мама багато часу працює, а дитину нема кому допомогти глядіти, або дитиною опікується лише одна старенька бабуся тощо. Тому створення таких форм тимчасового догляду є своєрідною «швидкою сімейною допомогою», де діти зможуть на необхідний період отримати догляд, виховання, реабілітацію, лікування та турботу. Дітки бояться державних інтернатних закладів, тому така альтернатива є вкрай важливою», - зазначила Лариса Колдашова.

Лариса Колдашова також розповіла про проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» і як він розвивався. Зупинилася на законодавстві України, яке врегульовує цю сферу і на яких умовах зможуть виховувати дітей патронатні вихователі.

Завідувач сектору розвитку сімейних форм виховання та усиновлення відділу опіки та піклування служби у справах дітей міської ради Наталія Онищенко розповіла як створити дитячий будинок сімейного типу та яку процедуру влаштування дітей до таких сімей необхідно пройти.

Фахівці розповіли про державне забезпечення таких форм виховання. Отже:

  • заробітна плата патронатним родинам становить близько 25 тис. грн на місяць;

  • прийомна сім'я - це можливість влаштування від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Державне забезпечення батьків-вихователів становить близько 3 тис.грн на кожну влаштовану дитину та на щомісячне утримання дитини надається близько 7 тис.грн;

  • дитячий будинок сімейного типу - це влаштування не менше 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Державне забезпечення батьків-вихователів - 3 тис.грн на кожну влаштовану дитину та щомісячне утримання дитини 7 тис. грн.

За певних умов виховання дітей існують і інші додаткові виплати.

Директор Білоцерківського міського центру соціальних служб Людмила Севериненко поінформувала про соціальний супровід фахівцями установи, що вона представляє, патронатних родин, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Під час заходу про свій досвід роботи вихователями патронатних родин, прийомних та дитячих будинків сімейного типу розповіли: патронатні вихователі Тетяна та Іван Гнатики, Любов Яковенко, батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу Тетяна та Сергій Авраменки та мати - вихователь дитячого будинку сімейного типу Світлана Масло. Ці родини дають прихисток діткам і проживають у нашій громаді. Майбутні кандидати мали можливість задати їм запитання.

Паралельно для дітей, які прийшли з батьками-вихователями, було організовано майстер-класи та змістовне дозвілля, шляхом залучення їх до настільних ігор. Також з метою інформування жителів громади про сімейні форми виховання біля приміщення Молодіжного центру роздавали інформаційні листівки.

Тож, наголошуємо! Якщо вас цікавить питання створення прийомної чи патронатної сім’ї звертейтеся за консультацією до:

-Білоцерківського міського центру соціальних служб за адресою: бульв. Олександрійський, 113, тел. для довідок: (04563) 6-83-11;

-служба у справах дітей Білоцерківської міської ради за дресою: вул.П.Скоропадського, 8, тел. для довідок: 097 -028-20-69.

Хто має потенціал та досвід виховання дітей - ставайте батьками-вихователями!


Опубліковано: 19 липня 2024 року
Поділитися