Історичні події Білої Церкви у міні-скульптурах

17 травня відбулося засідання конкурсного  журі на кращий проєкт мініскульптура, які будуть встановлені в Білій Церкві як реалізація проєкту-переможця Громадського бюджету 2020 року. Проєкт має назву «Виготовлення мініскульптурок – символів історичних подій Білої Церкви», автор – Юрій Колотницький.

Метою ідеї щодо встановлення мініскульптура в історичній частині Білої Церкви є збагачення культурного розвитку міського простору, залучення туристів та зростання туристичної привабливості міста. Автором було запропоновано встановити 12 мініскульптура, кожна з яких символізує певні періоди, події чи осіб, що залишили свій непересічний слід в історії нашого міста.

Скульптури будуть виготовлені з металу методом зварювання, з подальшим лакуванням, окремі деталі  - зі стійкого полімерного матеріалу.  Вони будуть заввишки від 30 до 50 см, окремі, можливо, потребуватимуть постаментів висотою до метра для кращого сприйняття глядачем.

В ході засідання міський голова Геннадій Дикий, його заступник Катерина Возненко, начальник управління культури і туризму Юлія Ковальська та члени журі у складі представників структурних підрозділів міської ради, істориків та архітекторів обговорили історію виникнення кожного образу для мініскульптури, символізм та значення, яке вони несуть.  Детально зупинилися на доцільності їх встановлення саме у тих чи інших місцях. Передбачається їх розміщення в історичній центральній частині міста, аби було зручно для  прокладання потенційних туристичних маршрутів.

Присутніми було вирішено ще раз обговорити місця розташування мініскульптура на засіданні архітектурно-будівельної ради, аби вони максимально враховували історичні та туристичні інтереси міста.

Серед скульптур, автором яких став білоцерківський скульптор Максим Василенко, були представлені такі ескізи:

1. Золото Мазепи

Старовинна скриня із золотими монетами, як символ багатства уродженця села Мазепинці  Білоцерківського району – Івана Мазепи. Гетьман мав резиденцію у нашому місті, де, за легендою, і сховав свої скарби. Мазепа був меценатом  Преображенського собору, тож саме тут пропонується встановити цю мініскульптура.

2. Змієві вали

Заснування Білої Церкви відбувалося у контексті оборонної лінії, залишки Змієвих валів тягнуться крізь усе місто. За народними переказами, Кирило Кожум’яка оре змієм поле, і з’являється вал.

3. Булава Гетьмана

В історії Білої Церкви були і славетні гетьмани, зокрема тут тривалий час перебував гетьман Богдан Хмельницький. Образ булави дещо узагальнений, взятий з історичних портретів. Фігура покладена на ошатну підставку таким чином, що кожен бажаючий може потримати  в руці цей символ гетьманської влади.

4. Магдебурзьке право

Сувій з указом, що символізує здобуття нашим містом такого привілею. Також хороший привід продемонструвати нашим сучасникам, як виглядав герб Білої Церкви XVIII ст

5. Молот і голка

Гайдамаки на чолі з ватажками Максимом Залізняком та Микитою Швачкою  стояли під Білою Церквою з боку Заріччя. Скульптура декоративно обігрує прізвища ватажків,  один з яких коле, а інший рубає ворогів України.

6. Театральна маска

З Білою Церквою пов’язані біографії видатних театральних діячів України, корифеїв українського театру - Леся Курбаса, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького. Кожну  маску з портретною  схожістю митців буде підписано.

7. Американський літак

За архівними відомостями, у складі польсько-української армії, що звільняла Україну від більшовиків у 1920 році, були американські пілоти. У їх числі Меріан Купер – автор і режисер фільму «Кінг-Конг». Мініскульптура ілюструє один з надвидовищних моментів стрічки – захват літака Кінг-Конгом.

8. Скаут Слабченка

Відомий український державний діяч та кінорежисер Євген Слабченко був засновником скаутського руху у Наддніпрянській Україні, в Білій Церкві він  створив перший скаутський загін. Щодо формального рішення скульптури, то збільшені пропорції голови є сучасною тенденцією у мініскульптурі по всьому світу, адже це дозволяє глядачеві краще розглянути риси обличчя портретного і загалом додає невимушеності у композицію.

9.Бронепотяг Петлюри

Повстання під проводом Головного отамана армії УНР Симона Петлюри та полковника Євгена Коновальця проти федерації з Росією розпочалося  з Білої Церкви. У першій версії цієї скульптури бронепотяг умовно прорізує кут будівлі і пірнає у тунель.  Друга версія скульптури має на меті якнайреалістичніше відтворити фрагмент бронепотяга зі збереженням великої кількості дрібних деталей

10. Білоцерківський скіф

Історик Олексій Стародуб знайшов у бібліотеці Салтикова-Щедріна карту Білої Церкви 1835 року, де показані кургани. З цього можна зробити висновок, що скіфи тут ховали своїх  покійних. Образи скіфів запозичені з історичних малюнків, фотографій скіфських баб та трактовані у двох варіантах.

11. Метеорит і астероїд

На честь нашого міста названо астероїд Біла Церква, який 300 років тому впав неподалік міста. Автор уявляє, як він міг би виглядати із заліза, хімічно обробленого окисами задля досягнення ефекту зістарена. Хвіст на задній підставці додає динамічності небесному тілу.

12. Ключ Ярослава

У Білій Церкві є реальні знахідки з XII століття. Ключ планується історично достовірно відтворити та рухомо розмістити таким чином, щоб глядачеві  було цікаво з ним взаємодіяти.

Історичні події Білої Церкви у міні-скульптурах


Опубліковано: 18 травня 2021 року
Поділитися