Інформація КЗ БМР Білоцерківська міська ЦБС ім. П.Красножона про проведення Всеукраїнського Тижня права у 2019 році

Щороку в грудні Міністерством юстиції України відповідно до Указу Президента України №1149 «Про національну програму правової освіти населення» проводиться Всеукраїнський тиждень права, присвячений Міжнародному дню прав людини, який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини 10 грудня 1948 року.

В рамках Тижня права в  бібліотеках міста  відбулися заходи, які сприяли підвищенню рівня правової культури читачів, інформованості дітей, юнацтва та молоді про їхні конституційні права та обов’язки, можливості їх реалізації та захисту.

Так у бібліотеках були оформлені:

- книжкова виставка «Людина у світі законів» (ф.3);

- виставка-діалог «Є право – є надія» (ЦДБ);

- книжкова виставка «Права знай, обов’язки пам’ятай» (ф.5);

- книжкова виставка «Знати, щоб захистити себе» (ф.6);

- книжкова виставка  «Права людини. Суспільство та держава» (ф.10);

- книжкова виставка «Твої права – твій захист» (ф.1);

- книжкова виставка «Твої права − твій надійний захист» (ЦБ).

10 грудня до Міжнародного дня захисту прав людини з користувачами центральної бібліотеки для дітей  – учнями 10-А класу БЗШ №4 проведена правова вікторина «Закони знати і дотримуватись їх», в ході якої розглядалися принципи рівності людей, задекларовані в Конституції України та «Конвенції ООН про права дитини». «Особливості відповідальності неповнолітніх» – таку назву носила зустріч восьмикласників БЗШ №11 з представниками центру правової інформації та консультації, яка відбулася в ЦДБ 11 грудня. Що таке права людини? Які основні нормативні документи захищають права людини в Україні та світі? – ці питання пояснювали школярам студенти факультету права і лінгвістики БНАУ Артем Гридуб і Алла Шкрабак. Користувачі переглянули презентацію «Кримінальна відповідальність неповнолітніх» та взяли активну участь в обговоренні та вирішенні ситуативних завдань.

Не менш активними були учні 9-В класу БЗШ №4 під час проведення диспуту «Чи є застосування сили засобом самоствердження?», який відбувся 12 грудня. Експертом дискусійного заходу була викладач історії та права Алла Анатоліївна Швець, яка спонукала школярів до оцінювання жорстоких вчинків неповнолітніх, формуючи у них відповідне ставлення до них.

Бібліотекарі центральної бібліотеки підготували і провели низку заходів для юнацтва та молоді: годину інформації «Право. Закон. Ми»,   проблемний діалог «Правова відповідальність неповнолітніх» для учнів НВО «Міцва − 613».  Інтерактивну гру «Чи знаєш ти свої права та обов’язки?»  провідний бібліотекар Маргарита Зубкова провела для старшокласників БЗШ №20. В ігровій формі бібліотекарка познайомила учнів з правами та обов’язками, закріпленими Конституцією України. Правовий всеобуч «Вчинок та його відлуння» зав. сектором Тетяна Кириленко провела для  вихованців ДПТНЗ «Білоцерківський професійний ліцей».

В бібліотеці-філії №1 для дітей для другокласників БСШ №1 цікаво й пізнавально пройшов букспілот «Мандрівка в Місто Небезпек». Життєві приклади, конкретні ситуації ,які розглядалися під час зустрічі, змусили дітей замислитись над необхідністю знати закони та вміти їх застосовувати.

Під час онлайн-екскурсу «Урядовий сайт для юних громадян» п’ятикласники БСШ №1 отримали нові знання з питань правової культури та правового захисту.

Усвідомити роль та значення законів у житті держави та людини допоміг вихованцям ЦСПРД «Злагода» марафон безпеки «Поради доречні, щоб життя було безпечним». Знати кожному хоча б основи правової абетки для захисту своїх прав була покликана мультимедійна година «Насильство та жорстока поведінка дітей», що пройшла для третьокласників БСШ №9.

Під час правової абетки «Від А до Я» у бібліотеці-філії №6 з вихованцями групи «Пізнайко» ДНЗ №8 (вихователь Вікторія Царенко) маленькі читайлики подорожували країною прав та обов’язків.

Мистецьку годину «Я малюю свої права» провели бібліотекарі з гуртківцями «Чарівного пензлика». Кожна дитина за допомогою пензля відобразила знання не лише прав, а й обов’язків. Також дітлахи намалювали плакат «Права дітей».

Юридичні паралелі «Розумно використовуй, сумлінно виконуй» були запропоновані увазі читачів – учнів 3-Б класу БЗШ №21 (класовод Світлана Гулюк). Отримані знання допоможуть малечі пізнати доросле життя, та убезпечити себе від можливих помилок та наслідків.

Поетично-правова година «Вірші читаймо, права і обов’язки вивчаймо» зацікавила учнів 3-А класу БЗШ №21 (класовод Тетяна Жук).

У подорож до країни права «Маленьким громадянам – великі права» вирушили учні 3-А БЗШ №6, десятикласники цієї ж школи знайомилися з юридичним мінімумом «Виборча система в Україні»

Для учнів 9-Б класу СПМШ №16 (класовод Н. Дорофєєва) бібліотекарі бібліотеки-філії №9 підготували правовий колаж «Право – мистецтво добра і справедливості». Спілкувалась з підлітками адвокат Адвокатського об’єднання «Компаньйон та партнери» Юлія Шаблій. Присутнім було цікаво та корисно дізнатися  про свої права, обов’язки і відповідальність відповідно до чинного законодавства України і  Декларації ООН з прав дитини,  адже часто щоденні вчинки мають правові наслідки. Життєві приклади, конкретні ситуації, які розглядались під час зустрічі, змусили учнів замислитись над необхідністю знати закони України і вміти їх застосовувати.

У бібліотеці-філії №5 учнів 7-Б класу Білоцерківського колегіуму проведена  зустріч з юристом Оксаною Сірик під час пізнавальної  бесіди на тему «Булінг та кібербулінг. Причини, наслідки та шляхи подолання».

11 грудня для читачів-старшокласників бібліотеки №5 проведено творчий поєдинок прокурорів і адвокатів «Суд над Чіпкою» (за романом П. Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні»)

Цікавим було те, що під час розгляду справи Нечипора Варениченка Головуючим суддею була досвідчена суддя-спікер Печерського районного суду м. Києва Пилаєва М.К. Вона розповіла про найцікавіші події, які відбувалися у цих залах, ознайомила старшокласників з правилами судового засідання згідно сучасних правових норм.

У бібліотеці-філії №3 12 грудня для читачів – учнів 7-А класу БНВО «ЗОШ№15-ДЮСОК» (класний керівник Людмила Музичук) був проведений цікавий та повчальний правоосвітній захід «Юридичний компас для тебе». Усвідомити роль та значення законів у житті держави та людини допоміг учням юридичний тренажер «Правовий орієнтир».

Гра-вікторина «Правова невідкладна допомога» підвела школярів до висновку, що незнання законів не звільняє від відповідальності.Юні громадяни переглянули відеоролик «Стоп насиллю в сім’ї», розв’язали юридичну міркувалку «Права та обов’язки». Адже цілісність держави визначається її громадянами. Немає прав без обов’язків і обов’язків без прав. У суспільстві кожен відіграє певну роль. Права і обов’язки, свобода і відповідальність – тільки в комплексі ці поняття роблять людину людиною.

Захід завершився флешмобом «Міцність держави – це ми!».

Бесіда-застереження «Вчинок та його відлуння»  за участі  Шкрабак Алли та Тридуба  Артема – студентів ІІІ курсу БНАУ,  консультантів «Юридичної клініки»  відбулася у бібліотеці-філії №10 для десятикласників БЗШ №5. А маленьких читачів бібліотекарі запросили на  казково-правознавчий круїз «Правовий світ запрошує…»  та  правову  гру «Будуємо правовий будиночок для Дюймовочки».

10 грудня у бібліотеці-філії №4  відбулася бесіда-застереження «Як не стати жертвою кібербулінгу?» для восьмикласників БНВК ЗОШ №13. Про це розповіла Юлія Лобчинська, головний спеціаліст Білоцерківського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

11 грудня семикласники БЗШ №17 здійснили подорож web-ресурсами «Віртуальний світ прав для тебе». До уваги дітей були представлені відеофільми «Конвенція ООН про права дитини» та «Історія створення Декларації прав людини». Читачам було цікаво і корисно довідатись про свої права, обов’язки та відповідальність згідно чинного законодавства України, адже дуже часто наші повсякденні вчинки мають правові наслідки.

12 грудня на зустріч з юристом «За юридичною консультацією – до бібліотеки» завітали члени клубу «Зарічани». Віта Ребенко, юрист ЖЕКу №6,  зосередила увагу присутніх на проблемних питаннях, які сьогодні виникають у мешканців багатоквартирних будинків щодо якості комунальних послуг та оплати за них. Були роз’яснені питання спадкування майна, порядок і особливості укладання договорів дарування, заповітів. Надані відповіді щодо необхідних для цього документів та вартості оформлення. Всі бажаючі мали змогу індивідуально поспілкуватися зі спеціалістом.

13 грудня відбулася гра-конкурс «Правова відгадайка» для шестикласників БНВК ЗОШ №13.

Всеукраїнський Тиждень права у бібліотеках міста пройшов цікаво, змістовно і, головне, засвідчив небайдужість  до питань правової обізнаності, формування правової свідомості і правомірної поведінки.


Заходи висвітлювалися на сайті «Бібліотеки Білої Церкви»:

http://biblioteka.com.ua/news/3910-pravov-znannya-kozhnomu.html

http://biblioteka.com.ua/news/3909-yuridichniy-kompas-dlya-tebe.html

http://biblioteka.com.ua/news/3907-tizhden-prava-v-cdb.html

 

Зав. відділом метод. та бібліограф. роботи        О.В.Дученко.


Опубліковано: 19 грудня 2019 року
Поділитися