Інформація до Всесвітнього дня боротьби з діабетом

Всесвітній день цукрового діабету відзначають щорічно 14 листопада  для координації зусиль у боротьбі проти цієї недуги, підвищення знаннь суспільства про діабет, його причини, симптоми та ускладнення, а також щоб нагадати про те, що рівень захворюваності на діабет невпинно зростає.

 

Цукровий діабет - це захворювання, основною ознакою якого є стійке підвищення рівня глюкози (цукру) в крові.

 

Глюкоза є основним джерелом енергії, своєрідним універсальним паливом для наших клітин, яке, згораючи, забезпечує нормальну функцію мозку, печінки, серця і м’язів, особливо при фізичних  навантаженнях. А для того, щоб цукор потрапив у клітини, потрібен інсулін.

 

Інсулін - це гормон підшлункової залози, який забезпечує надходження глюкози до клітин організму.

 

Для діагностики цукрового діабету найбільш інформативним методом є визначення рівня глюкози в крові.

 

Нормальний рівень глюкози в крові - від 3,3 до 5,5 ммоль/л.

 

Існує два типи цукрового діабету. При будь-якому з них суть захворювання зводиться до підвищення концентрації глюкози (цукру) в крові.

 

Цукровий діабет 1 типу пов'язаний з дефіцитом інсуліну: його виробляється мало або зовсім немає.

 

Цукровий діабет 2 типу: інсуліну виробляється достатня кількість, буває навіть більше норми. Але гормон виявляється практично не потрібен, тому що тканини організму втрачають до нього чутливість.


Основні симптоми діабету:

 

Посилене виділення сечі, яке викликається підвищенням її осмотичного тиску через наявність у сечі розчиненої глюкози (глюкози у сечі людини при відсутності патологій бути не може). Виявляється рясним прискореним сечовипусканням у денний, а також у нічний час.

 

Постійна спрага, зумовлена істотними втратами з сечею води, а також збільшенням осмотичного тиску крові.

 

Невгамовний постійний голод. Цей симптом викликається супроводжуючим діабет порушенням обміну речовин, а точніше - нездатністю клітин поглинати, а також переробляти глюкозу без інсуліну.  

 

Виражене схуднення, особливо характерне для діабету 1-го типу. Це типовий симптом, що з'являється, незважаючи на наявність у хворих підвищеного апетиту. Схуднення, а нерідко навіть виснаження хворих, свідчить про підвищений катаболізм жирів, а також білків через виключення глюкози з енергетичного обміну клітин хворого.

 

Основним методом лікування цукрового діабету обох типів є спеціальна дієта, яку призначає лікар, орієнтуючись на індивідуальні ознаки і стадію захворювання. Також хворим не забороняється працювати, і обов'язково пропонуються помірні фізичні вправи. Іноді на додаток до цього, лікар призначає  препарати для стабілізації рівня цукру в крові. Діабет I-го типу завжди вимагає ін'єкцій інсуліну.


Як захиститися від цукрового діабету?

 

- Правильно харчуйтеся! Споживайте їжу з низьким вмістом жиру, з більшою кількістю рослинних волокон.

- Не створюйте великі навантаження на підшлункову залозу! Харчуйтеся маленькими порціями через кожні 4 години. Це кращий спосіб забезпечити кров необхідною кількістю інсуліну для перетравлювання їжі.

- Памятайте, що навіть дуже мала кількість з'їденого цукру може різко підняти його рівень у крові. А солона їжа провокує підвищення кров'яного тиску.

- Слідкуйте за своєю вагою!

- Памятайте, що легкі фізичні вправи (не менше 5 разів на тиждень) знижують ступінь ризику захворіти цукровим діабетом на 50%.

- Вживайте вітаміни!

- Уникайте стресів!

- Стежте за рівнем глюкози в крові!

- Відмовтесь від алкоголю і тютюну.


Для довідки:

 

З 02.01.2013 року на базі КЗ БМР «Білоцерківська міська лікарня №2» створений міський ендокринологічний Центр, де сконцентрована вся ендокринологічна служба міста і обслуговується населення м. Біла Церква.

 

В поліклінічному відділенні ендокринологічного центру є власна реєстратура, кабінети лікарів-ендокринологів та вузьких спеціалістів (невропатолога, офтальмолога). Також працює кабінет «Діабетичної ступні» та кабінет діабетичної полінейропатії.  Функціонує школа соціальної адаптації для хворих на цукровий діабет.

 

В ендокринологічному Центрі на диспансерному обліку знаходиться:

- 5 582 хворих на цукровий діабет І  та ІІ типу;

 

- з 1991 року функціонує стаціонарне ендокринологічне відділення (з 02.01.2013р. в складі міського ендокринологічного центру), де надають хворим спеціальну допомогу в повному обсязі: діагностика захворювання, лабораторне обстеження пацієнта, лікування медикаментами та фізіотерапевтичними методами з використанням дієтотерапії, відновлення та збереження працездатності, компенсація захворювання;

 

- за 10 місяців 2017 року в стаціонарі проліковано 1288 хворих на цукровий діабет.


Інформація від управління охорони здоров’я міської ради


Опубліковано: 15 листопада 2017 року
Поділитися