Імунізація – це відповідь на інфекційну загрозу

Всесвітній тиждень імунізації розпочався в Україні 23 квітня. Метою цього заходу є привернення уваги до колективних дій, необхідних для захисту кожної людини від вакцино-керованих хвороб. Тема цього року: «Наш спільний захист. Вакцина діє».

 

В Україні рівень охоплення щепленнями все ще залишається нижчим за рекомендований показник. Так, за результатами 2016 року Україна увійшла у вісімку країн світу з найнижчим охопленням імунізацією. Наслідками вже стали спалах поліомієліту у 2015 році, випадки правця у дітей в 2016-2017 роках, спалахи кору в 2017-2018 роках.

 

Імунізацію проводять різними методами, найчастіше — шляхом вакцинації. Вакцини від мікроорганізмів, що спричинюють захворювання, здатні стимулювати імунітет й таким чином допомогти організму боротись з інфекцією. Вакцинація є важливою як для дітей так і для дорослих, оскільки може захистити від небезпечних захворювань.

 

Шляхом  широкого застосування імунізації, деякі інфекційні хвороби були майже повністю викорінені в певних регіонах та на планеті в цілому. Яскравим прикладом є захворювання на поліомієліт у США: внаслідок широкої вакцинації дітей випадків цієї хвороби не було зафіксовано на території країни, починаючи з 1979 року.

 

Активну імунізацію/вакцинацію вважають одним з десяти видатних досягнень охорони здоров'я у XX столітті.                                    

 

На сьогоднішній день імунізація вважається одним з найефективніших методів боротьби з такими захворюваннями, як правець, дифтерія, гепатит, кашлюк, кір, краснуха та багатьма іншими. Суть методу полягає у введенні людині спеціальної вакцини, яка  активізує захисні реакції організму.Введення вакцини може відбуватися різними способами: внутрішньовенно, внутрішньом’язево , підшкірно або внутрішньошкірно (найбільше ефективно).

 

У ряді випадків практикується асоційована імунізація, суть якої полягає у  використанні комбінованих препаратів, таких  як, наприклад, вакцина від кашлюка, правця та дифтерії (АКДП). Головною перевагою даного методу є зменшення кількості ін'єкцій. До того ж така вакцинація сприяє виробленню імунітету за досить короткий термін.

 

Вакцинація  – це, як правило, процес безпечний, проте виникнення побічних реакцій усе ж можливе. Найчастіше можна спостерігати незначне підвищення температури тіла, біль у місці ін'єкції. Діти стають примхливими, у них знижується апетит. Не виключені алергічні реакції. Щоб уникнути подібних ускладнень, слід проводити вакцинацію правильно. Передусім дитина має бути абсолютно здоровою. Перед кожним щепленням необхідний огляд лікаря.

 

Погоджуючись на вакцинацію, ви захищаєтесь від інфекційного захворювання, відмовляючись від вакцинації - ризикуєте здоров’ям та життям


Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 25 квітня 2018 року
Поділитися