Гранти та допомога від держави для роботодавців та тих, хто шукає роботу

31 жовтня у Білоцерківському міськрайонному центрі зайнятості відбулася робоча нарада за участі працівників даної установи та спеціалістів управління соціального захисту населення міської ради. Під час наради було обговорено співпрацю щодо реалізації державних програм, які надають можливість: отримати гранти на заснування, чи розширення власного бізнесу для ветеранів, внутрішньо переміщених осіб та осіб з інвалідністю; отримати ваучери на навчання та перепідготовку;  а також зупинилися на питаннях компенсацій роботодавцям з дербюджету коштів  за працевлаштування зареєстрованих безробітних осіб, осіб з числа ВПО та осіб з інвалідністю та за облаштування для них робочих місць.

Директор Білоцерківської філії Київського обласного центру зайнятості Наталія Філіцька наголосила, що державою розроблено низку спеціальних програм, з вищезазначених питань, якими можуть скористатися громадяни. Завдяки цим програмам різні категорії громадян зможуть отримати кошти від держави і вкрай необхідно донести цю інформацію до населення. 

Зауважила, що Білоцерківська філія центру зайнятості готова до співпраці із управлінням соціального захисту, адже саме у ньому на обліку  перебуває переважна більшість визначених категорій населення і, саме там, вони зможуть отримати інформацію про можливості знайти роботу, чи розпочати  власну справу.

Наприклад ті, хто  має намір перенавчитися, чи підвищити кваліфікацію, щоб здобути професію – може отримати ваучер на навчання у максимальній сумі  майже 27 тис. грн.  Детальніше про можливість отримати ваучер у візуальних матеріалах.

 

Презентація тут

За програмою «Власна справа» для започаткування або розвитку бізнесу є можливість отримати мікрогранти. 

Урядовий проєкт “єРобота” передбачає надання українцям грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання. Він спрямований на активізацію підприємницької діяльності та стимулювання створення робочих місць. Проєкт включає 6 грантових програм, зокрема, українці зможуть отримати:

- мікрогранти для створення власного бізнесу;

- гранти для розвитку переробного підприємства;

- державне фінансування закладки саду;

- кошти для розвитку тепличного господарства;

- грант на реалізацію стартапу, у тому числі в сфері ІТ;

- кошти на навчання ІТ-спеціальностям.

За цією програмою можна отримати мікрогрант на старт або розвиток бізнесу у розмірі від 50 до 250 тисяч гривень. Гроші можна витратити на придбання чи лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщень. Обов’язковою умовою є створення нових робочих місць протягом 6 місяців з дня отримання коштів, бо метою надання безповоротної державної допомоги у формі мікрогрантів є сприяння зайнятості населення, створення або розвиток власного бізнесу.

Гранти для ветеранів та членів їхніх сімей

Грантова програма створена для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, а також їхніх дружин або чоловіків.

 

Грант може отримати ФОП або фізична особа, яка планує відкрити власний бізнес. 

На які цілі можна витратити грант?

Кошти можна витратити на:

- меблі, обладнання та транспортні засоби для комерційного використання;

- ліцензійне програмне забезпечення (до 50% коштів);

- сировину, матеріали, товари та послуги, необхідні для реалізації бізнес-плану, а також на тварин або -саджанці для створення ферм (до 70% коштів);

- послуги з маркетингу та реклами (до 10% коштів);

- оренду нежитлових приміщень (до 25% коштів);

- оренду обладнання (до 30% коштів);

- лізинг обладнання, крім власних транспортних засобів (до 50% коштів);

- придбання франшизи.

Розмір гранту може становити:

- до 250 тис грн — подати заяву можуть лише ветерани. Отримувач гранту повинен створити 1 робоче місце;

- до 500 тис грн — подати заяву може чоловік або дружина ветерана. Програма покриває до 70% вартості проєкту, а одержувач гранту має створити 2 робочі місця;

- до 1 млн грн — подати заяву може ветеран, який зареєстрований як ФОП від 3 років. Програма покриває 70% вартості проєкту. Отримувач гранту має створити 4 робочі місця, два з яких повинні зайняти учасники бойових дій. 

Презентація  тут

Присутні детально обговорили й  компенсаційні програми для роботодавців від служби зайнятості

1. Компенсація витрат роботодавцю на оплату праці за працевлаштування ВПО.

2. Компенсація за працевлаштованих зареєстрованих безробітних.

3. Компенсація витрат роботодавців при влаштування ВПО.

4. Компенсація фактичних витрат роботодавця у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця.

5. Компенсація за облаштування робочих місць осіб з інвалідністю, які прийняті на роботу з 1 вересня 2023 року.

Під час наради присутні зупинилися на нормативно-правовій базі, яка врегульовує надання державою таких допомог та компенсацій.

Окреслили можливість залучення громадян до суспільно корисних робіт, за які виплачуватимуть кошти. Це такі види тимчасової трудової діяльності працездатних осіб в умовах воєнного стану, які провадяться для виконання робіт, що мають оборонний характер, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану, та їх наслідків, задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань і сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення, а також не можуть бути пов’язані з підприємництвом або іншою діяльністю, спрямованою на одержання прибутку, та до яких належать роботи і послуги, що не потребують, як правило, спеціальної професійної підготовки.

Програма орієнтована на працездатних осіб, у тому числі осіб, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану, зокрема безробітних та інших незайнятих осіб.

Зупинилися й на можливості отримання непрацюючою працездатною особою з числа членів малозабезпеченої сім'ї одноразової безвідсоткової поворотної допомоги від Центру зайнятості (за рахунок коштів державного бюджету). Кошти можуть бути спрямовані на провадження підприємницької діяльності та на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім'ї.

Працівники Білоцерківської філії Київського обласного центру зайнятості поділилися успішними практиками користування вищезазначеними програмами. 

Детально з усіма можливостями які можуть бути надані для роботодавців та тих, хто шукає роботу можна ознайомитися на сайті Державного центру зайнятості:  https://www.dcz.gov.ua/

Контактні  телефони  Державного центру зайнятості:

- Обслуговування безробітних та осіб,  які шукають роботу  +38 (044) 244-94-64 /1

- Послуги роботодавцям, працевлаштування іноземців та осіб без громадянства, посередництво у працевлаштуванні  +38 (044) 244-94-64 /2

- Гранти  +38 (044) 244-94-64 /3

- Профнавчання, отримання ваучерів  +38 (044) 244-94-64 /4

Консультування з цих питань проводить і Білоцерківська філія Київського обласного центру зайнятості, який знаходиться за адресою: м.Біла Церква,  вул. Я.Мудрого, 36. Працівники готові надати індивідуальне консультування кожному, хто звернеться за допомогою та роз’яснять умови та можливості отримання фінансування в рамках програм. 

Години роботи Білоцерківського центру зайнятості: пн-чт: з 8.00 до 17.00;  пт: з 8.00 до 15.45. 

Контактний  телефон (0456) 34-43-77.

Не втрачайте можливості скористатися фінансовою допомогою від держави, організувати, чи отримати місце роботи та, відповідно, дохід.  

 

Гранти та допомога від держави для роботодавців та тих, хто шукає роботу


Опубліковано: 01 листопада 2023 року
Поділитися