Героїчним борцям з Чорнобильським лихом присвячується

14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС — людей, які ціною свого життя і здоров'я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що сталася 26 квітня 1986 року. Ця пам'ятна дата була затверджена Указом президента України 10 листопада 2006 року.

В м.Біла Церква також було проведено заходи з нагоди Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Розпочалися цей день пам’яті, скорботи, роздумів та вдячності за здійснену героїчну справу вшануванням ліквідаторів біля пам’ятного знаку «Чорнобильський дзвін». Міський голова Геннадій Дикий, заступники міського голови, депутати та члени виконкому міської ради, ліквідатори та небайдужі білоцерківці поклали квіти до пам’ятника борцям з Чорнобильським лихом, ушанувавши хвилиною мовчання пам’ять про тих, хто від нього постраждав.

Цього дня ж білоцерківці - ліквідатори зустрілися в Київському академічному обласному музично-драматичному театрі ім.П.Саксаганського. Звертаючись до присутніх, міський голова Геннадій Дикий наголосив, що подвиг, який здійснили ліквідатори під час ліквідації наслідків аварії в 1986 році, ціною власного здоров’я та життя, є вагомим для людства і про цей подвиг слід пам’ятати завжди. Відмітив, що громадські організації чорнобильського спрямування, які діють на території міста завжди відстоюють інтереси своїх членів та підказують владі, на що саме необхідно звернути увагу у вирішенні їх важливих питань. Акцентував увагу на тому, що сьогодні завданням влади є забезпечення необхідної соціальної підтримки даної категорії білоцерківців та висловив сподівання, що і на державному рівні захищеність даної категорії громадян буде належна.

Міський голова висловив ліквідаторам слова вдячності за їх особистий  внесок  в ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС,  побажав  міцного здоров’я та довгих років життя та вручив шістнадцятьох білоцерківцям-ліквідаторам подяки міської ради та її виконавчого комітету.

В ході заходу представник громадської організації ветеранів внутрішніх справ Білоцерківщини Лариса Будова також привітала присутніх та вручила ряду ліквідаторів Почесні грамоти від Асоціації ветеранів внутрішніх справ Київщини, пам’ятні медалі  до  30-ти річчя аварії на ЧАЕС, почесні відзнаки за громадянський подвиг та інші нагороди. Вона також висловила слова щирої подяки міському голові за особисту підтримку трьох ліквідаторів, яким була необхідна допомога у проведенні складних операцій, завдяки яким вони зараз почувають краще.

В ході заходу присутні мали змогу проглянути концерт у виконанні артистів Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім.П.Саксаганського.

У заході взяли участь представники міських громадських організацій чорнобильського спрямування, громадськості міста та ЗМІ.

Для довідки:

Інформація про учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які проживають в м. Біла Церква: 

учасників ліквідації наслідків аварії – 2 722 осіб, з них:

категорії 1А - 1 259 осіб (мають інвалідність, пов’язану з виконанням робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС);

категорії 2А – 1 424 особи;

категорії 3 А – 39 осіб;

вдів учасників ліквідації, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 942 особи. 

У 2016 році управлінням соціального захисту населення Білоцерківської міської ради санаторно-курортними путівками було забезпечено 451 учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.



Опубліковано: 14 грудня 2016 року
Поділитися