Еко-пікнік у Білій Церкві

Ось воно сталося! Чудове екологічне свято, проведене на Острові Дитинства  стало яскравим завершенням весни для білоцерківців та гостей міста!

 

26 травня всі охочі взявши участь у природоохоронній акції «Еко-пікнік у Білій Церкві» мали можливість долучитися до різноманітних заходів, розваг, спортивних змагань, послухати концерт, поспілкуватися з природою і тваринами та відпочити у Зоряному таборі. Тобто  поринути в особливу атмосферу та настрій.

 

Захід відбувся за підтримки міського голови Геннадія Дикого та небайдужих містян, організатором виступив департамент житлово-комунального господарства міської ради із залученням ряду структурних підрозділів.

 

Для гостей було організовано безліч активних зон. Отож, розповімо детальніше:


Для любителів мистецтва

Було відкрито артпростір, який надав можливість отримати неймовірне задоволення від перегляду творчих робіт митців та  взяти участь у майстер-класах.
Бажаючі мали змогу придбати полотна юних майстрів або замовити написання портрету.


Зона Hand-made

Хотілося отримати гарний сувенір на згадку? Не питання. На ЕКО-ярмарку були представлені різноманітні товари ручної роботи. 
Кращі майстри міста продемонстрували свої вироби і провели майстер класи.


Який пікнік без смачної їжі та напоїв?
Під час ЕКО-Пікніка функціонував фуд-корт. Кожен знайшов собі меню за смаком. Гості мали можливісь скуштувати  круасани та устриці, гонконгські вафлі, салати, гарніри із здорових натуральних продуктів.
Були представлені й органічні товари: хлібці, печиво, цукерки власного виробництва, фреші, смузі, еко фаст-фуд.  
Поціновувачі  кави смакували напоями із  солодощами. Була й  справжня «чоловіча» їжа від - м'ясо, стейки та бургери.
Звісно на різний смак широкий вибір напоїв.


Лекторій

Зона, для тих, хто мав на меті дізнатися щось нове та цікаве про екологію і поділитися власними думками і напрацюваннями.

 

Темами лекторію були:

 

- цікавий проект - “Кліматичні краплі”. Це мобільний додаток, який відстежує та винагороджує громадян за їхній вклад в захист довкілля та клімату планети. «Зелені» вчинки користувачів додатку відстежуються та переводяться в електронні бали, з подальшим їх обміном на знижки партнерів додатку.
Наразі "Кліматичні краплі" нараховуються за пересування на велосипеді, висаджування дерев, роздільний збір та компостування відходів, заходи з енергозбереження в будівлях та генерацію “зеленої” електроенергії. 
Детально і цікаво про «Кліматичні краплі» розповів Кирило Томляк, директор ТОВ «КТ-Енергія»

 

Завантажити додаток можна за наступним посиланням:
https://play.google.com/store/apps/details… Гостей свята закликали приєднуватися та робити лише екологічно-дружні вчинки та назбираємо ціле озеро з крапель.


Тварини на вулиці

Представники КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» розповіли про свою ініціативу організувати збір коштів за допомогою краудфандингових платформ для будівництва притулку для тварин.


Компола

Ви чули про проект «Компола»? Дізнайтеся про нього можна було на ЕКО-пікніку в Білій Церкві . Авторами «Комполи» є звичайні 12-ти річні школярі з Київського ліцею – Микита Шульга та Софія-Христина Борисюк.

 

Суть проекту в тому, що в школах встановлюються компостери для переробки харчових відходів, які потім використовуються як добрива.

 

Проект вже реалізовано у 32 закладах освіти у різних куточках України. Він видався настільки вдалим, що його підтримали Міністерство екології та природних ресурсів України та Міністерство освіти і науки України.

 

У цьому році такі компостери будуть встановлено ще в 200 школах України! Однією з таких шкіл стала наша Білоцерківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1 з поглибленим вивченням слов'янських мов Білоцерківської міської ради Київської області!

 

Мета проекту - дати додатковий поштовх та ресурс українським школам для розвитку екологічної грамотності учнів, допомогти школярам отримати практичні навички, а не суто теоретичну інформацію, щодо відповідального споживання.

 

Саме про це і розповідали.

- Екологія та місто

 

Представник громадської організації «Зміни Білу Церкву» Юлія Скотар розповіла про про шкоду батарейок для здоров'я людини та довкілля. Закликала здавати батарейки в школи, або пункт прийому від ДЖКГ. В Україні практично утилізація батарейок відсутня, тому громадські активісти намагаються укласти домовленості із європейськими переробними заводами.

 

Також у ході лекторію виступили інші представники профільного спрямування, які розповіли ще про багато цікавих ідей та думок.


Спортивні розваги

 

Фітнес

Функціональне тренування - одне з найбільш популярно-використовуваних в фізичному навантаженні - сприяє розвитку основних фізичних якостей людини (сила, гнучкість, витривалість, спритність, швидкість), зазвичай використовуються вільні ваги (власна вага) або спеціальне спортивне обладнання. Це один з найкращих і ефективних способів правильно і безпечно позбавитись від зайвих кілограмів, зробити своє тіло рельєфним і навіть ліквідувати початкові стадії сколіозу, остеохондрозу і міжхребцевих гриж.

 

Потренуватися із задоволенням, під керівництвом  персонального тренера Анастасії Сидоренко мали можливість охочі городяни ще до початку основних дійств свята.

 

Еко-забіг «Шалена Трейл Миля» 

Біг - це краса, свобода, здоров’я, гармонія.  Весна - ідеальна пора для пробіжок. Хто одягнув кросівки та зручний одяг мали змогу приєднатися.

 

Велопробіг «Невгамовні ракети»

Власники байків мали чудову можливість вигуляти свого «залізного коня» у справжніх природних умовах.

 

«Таємничий острів»

Бажаючі потрапити в чарівний світ спортивного орієнтування на Таємничому острові повинні були обрати свою команду!  Витримка, завзятість і спортивний дух –так можна чітко і коротко охарактеризувати тих, хто взяв участь з цих змаганнях.

 

Катамарани

Хто не катався на цьому водному транспортному засобі  у нашій місцевості – мав причудову нагоду отримати враження. 

Всі учасники спортивних заходів отримали пам'ятні подарунки. Також серед зареєстрованих бігунів були розіграні спортивні призи.


Зоо-простір

Для чотирилапих улюбленців чекали розваги та подарунки!  Господарі могли познайомити своїх песиків з новими друзями. Собачки отримували новий досвід і навички,  брали участь у зоо-забігу.

У цій зоні функціонував  центр всиновлення.

 

У ньому були розташовані безпритульні собачки та котики, які шукали своїх господарів.

 

Дякуючи роботі волонтерів, у нашому місті одна з найкращих статистик по прилаштуванню бездомних собак. Безпритульні тваринки, знаходяться на повному утриманні волонтерів, тому у містян була нагода допомогти їм - грошима, матеріалами, кормами.

 

Цього дня чимало вірних чотирилапих друзів та милих кошенят отримали люблячих господарів.

 

Вирішення проблем з безпритульними тваринами в першу чергу залежить від кожного з нас. Отож, приєднуємося до акцій щодо підтримки та всиновлення бездомних тваринок  поза Еко-Пікніком.

 

- Цікавий Workshop.  Хто дуже переймається проблемою безпритульних тварин – отримав сюрприз. На Еко-Пікніку було відкрито майстерню, в які бажаючі мали можливість навчися самому і допоможи друзям будувати будки для собачок. І не прості, а креативні. А потім їх віддали на заселення безпритульним песикам.

 

Під чуйною координацією волонтерів з Білоцерківського професійного ліцею були змайстровані шикарні зоо-апартаменти.

 

Білоцерківська фітоздравниця "Зелена планета Земної" . Було представлено багато цікавих пропозицій з цілющих лікарських рослин з рук самої Природи для відпочиваючих. Серед пропозизій були: фіточаї, фітомазі , фітокрема, фітошампуні та багато інших цікавинок. А для дітей -- карамельки для імунітету. Просто неба на цій локації проходила презентація лікарських рослин, діалог-коучинг, діагностика і різні дегустації.


Місто для дітей

 

Цього дня  була чудова нагода для батьків незвично провести вікенд та наповнити емоціями своїх дітлахів. Тому, що на маленьких гостей чекало багато корисних та веселих розваг: рухливі ігри, лабіринти, інтелектуальні еко-розваги, майстер-класи, канатний парк, квести і фарбування один одного, картонних будиночків та ін.

 

На «дереві бажань» діти залишили свої мрії про красиві, затишні, екологічно чисті місто, країну та світ.
 


ЕКО-Пікнік у Білій Церкві проходив під гаслом «БУДЬ ЕКО!»

 

Це означає переосмислення способу життя до кращої сторони- у світ творчості, спорту, радості, усвідомленості. До того ж, з турботою про екологію та навколишнє середовище.

 

«БУТИ ЕКО» - означає ніколи не викидати батарейки та люмінесцентні лампи!

 

Аби бути в ЕКО-тренді, можна було принести використані батарейки та люмінесцентні лампи.

 

26 травня, на Острові Дитинства працював безкоштовний пункт прийому.

 

Окрім того, за кожні 10 батарейок або 1 лампу надавалися ЕКО фішки, які можна обмінювалися на певні бонуси.  А на головній сцені відбулося нагородження переможців по збору батарейок 2017 року. За результатами цієї акції можна слідкувати на карті за посиланням http://www.bc-ujkg.org.ua/mistsya-zboru-elementiv-zhy-vlen…/


Концертна програма

На головній сцені Еко-пікніка відбувся святковий концерт. Свою творчість для гостей дарували гурти «Весна», «Кімната №16», «Нерозгадані» та інші.


Зоряний табір

Романтики та мрійники були запрошені у  "Зоряний табір" на Острові Дитинства.
Кожен охочий зі своїм туристичним спорядженням міг розміститися у наметовому містечку та провести ніч під зорями. Посиділи увечері біля вогнища, співали пісень під гітару, поговорили "за життя", насолоджувалися звуками природи, знайомилися з новими друзями.

 

У нічному кінозалі, під відкритим небом, футбольні фанати проглянули фінал Ліги Чемпіонів УЄФА 2018. Після цього усі бажаючи дивилися душевні фільми. Затишний ліс, неймовірний краєвид, гарна компанія – все що було потрібно для найкращого відпочинку в найроматичнішому місці Білої Церкви.  Попасти до наметового містечка можна було лише зареєстрованим учасникам. 


Справжні прикраси Острова Дитинство

Щоб привернути увагу до проблеми охорони природного середовища було залучено творчість.
Різноманітні фото-роботи, картини, інсталяції, арт-об'єкти, скульптури, тощо. Все, що підказувала фантазія, можна було втілити. Для робіт використовувалися природні матеріали, тому  роботи змогли стати справжньою прикрасою острова та вдало гармоніювати з навколишнім середовищем, адже дуже цікаво йти по лісу і випадково натрапити на такий дивовижний сюрприз, наче створений силами природи. 


Важливо! На Еко-пікніку  діяли правила етикету під час перебування на Острові

Білоцерківцям рекомендували обов'язково брати  з собою: гарний настрій, багато друзів,  плед або подушки для сидіння, теплий одяг, головний убір,  засоби від комах, серветки, мішки для сміття.
Паспорт був потрібен для  взяття напрокат велосипеда чи палатки. 
Заохочували гостей брати інвентар для активних ігор на природі.  Хто планував залишитися на ніч в «Зоряному таборі» повинні були мати при собі палатки, каремати, ліхтарики і все, що потрібно справжньому турист.


На ЕкоОстрові віталося:
- отримувати задоволення від природи;
- брати участь в майстер класах та в усіх організованих заходах;
- бігати, стрибати, їздити на велосипеді;
- задавати питання в лекторії;
- валятися на пледах, в гамаках, на траві;
- співати пісні під гітару та слухати музику біля сцени; 
- фарбувати та розфарбовуватись;
- проводити цікаво час з дітьми та прогулюватися з собачками;

На Острові Дитинства не можна було: 
- розпалювати самостійно багаття;
- ловити бобрів;
- смітити, кидати недопалки;
- створювати несанкціоновані пікніки зі своїми каструлями та алкоголем; 
- цькувати тварин, ображати присутніх і взагалі поводитися як асоціальна меншість.
 

Учасники Еко-Пікніку отримували Еко–фішки за різні Еко вчинки: за зданні батарейки та лампи (10 батарейок, або 1 лампа - 1 фішка),  участь в змаганнях, за активність на локаціях, за отримані знання в лекторії, за використання екологічного транспорту - велосипед, за зібране сміття. Їх можна було обмінювати на смаколики, сувеніри, напої тощо.

 

Також відбулися нагородження:

- шкіл міста за збір батарейок;

- мешканців мікрорайону «Леваневський» за участь у толоці;

- учасників акції «Чистий берег».

 

У ході заходу подякою Білоцерківської міської ради була нагороджена головний агроном КП «Зелене господарство» Валентина Миколюк за те, що вона брала безпосередню участь у першому створенні Острова Дитинства 30 років тому.

 

Всього у заходах взяло участь близько 40 установ та організації, які намагалися створити атмосферу особливого свята для кожного, хто побував там.

 

За інформацією організаторів Еко-пікнік відвідало більше 5000 гостей.

 

Еко-пікнік у Білій Церкві вперше відбувся в 2016 році, був організований на підтримку всесвітнього Дня Землі, відтоді він є традиційним. Сподіваємося, що свято стало одним із улюблених для білоцерківців, і вони із великим передчуттям чекатимуть на нього у наступному році.

 

Творцям гарного настрою та активним учасникам – дякуємо!

 

У заході взяли участь: міський голова Геннадій Дикий, секретар міської ради Вадим Кошель, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ, зацікавлені жителі Білої Церкви та Білоцерківського району.

Еко-пікнік у Білій Церкві


Опубліковано: 27 травня 2018 року
Поділитися