Еко-пікнік-2019: особливий початок літа в Білій Церкві!

Довгоочікуване літо в Білій Церкві розпочалося низкою цікавих заходів. Серед них – Еко-пікнік, який 01 червня ц.р. подарував справжнє свято жителям та гостям міста – на мальовничому острові Дитинства! Еко-пікнік проводиться вже вчетверте, і починаючи з 2016 року, присвячений підтримці всесвітнього Дня Землі. Особливістю цьогорічного еко-пікніка, окрім низки цікавих та корисних заходів, було те, що цьогоріч захід припав на День захисту дітей, тож чималу увагу було приділено саме наймолодшим білоцерківцям та гостям міста.

Захід відбувся за підтримки міського голови Геннадія Дикого, за сприяння «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні та небайдужих містян, організатором виступив департамент житлово-комунального господарства міської ради із залученням ряду структурних підрозділів.

Під час офіційного відкриття до учасників заходу звернувся міський голова Геннадій Дикий, який, передусім, привітав усіх дітей, а також їхніх батьків, із Днем захисту дітей та початком літніх канікул, побажав із користю для здоров’я провести чудові літні місяці. Також висловив вдячність всім організаторам дійства за активну участь у його підготовці та проведенні.

«Переконаний, що тільки спільними зусиллями, разом ми зробимо цей півострів найкращою рекреаційною зоною міста для відпочинку містян. І взагалі, ми зробимо наше місто найкращим. Дякую вам! Зі святом!» - наголосив Геннадій Дикий.

Також Геннадій Дикий відзначив подяками міського голови тих, хто протягом року долучався до різних екологічних акцій. Зокрема за участь в екологічній акції зі збору відпрацьованих елементів живлення було відзначено Білоцерківську спеціалізовану природничо-математичну школу І-ІІІ ступенів №16 ім. М.О. Кириленка; комунальний заклад Білоцерківської міської ради «Клуб за місцем проживання «Прометей»; ОСББ «Сагайдачного, 101», ОСББ «Сагайдачного, 121». За участь в екологічні акції «Чистий берег» були вручені подяки Студентському парламенту Білоцерківського медичного коледжу; Студентській раді Білоцерківського національного аграрного університету; учнівському колективу Білоцерківського професійного ліцею. За участь в акції «Весняна толока» подяки були вручені: громадському об’єднанню «Випускники ЛП», магазину «Flagman», громадському об’єднанню «Вартові чистоти».

З вітальним словом до учасників дійства також звернувся народний депутат Хвича Мепарішвілі, який привітав усіх з Днем захисту дітей, побажав дітям  перевершувати своїх батьків, бути патріотами своєї країни та робити все можливе для розвитку рідної держави та Білої Церкви, а також щастя, успіху та розвитку.

На свято завітав також заступник голови Київської обласної державної адміністрації В’ячеслав Кучер, який привітав усіх діток з Міжнародним днем захисту дітей, наголосив, що 2019 рік оголошений на Київщині Роком дитини. Зазначив, що завдяки об’єднанню зусиль міста, області можна втілювати яскраві та корисні проекти, побажав гарного відпочинку під час свята і яскравих канікул.

Начальник управління благоустрою та екології департаменту управління житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради Альона Колотницька побажала присутнім проявляти свою любов до острова захистом та підтримкою, і не тільки на свято, але і щодня.

Варто відмітити, що цьогорічний захід відбувся під традиційним гаслом «Будь еко!», що мало на меті спонукати кожного учасника замислитися над чистотою довкілля. Сприяла цьому і особлива атмосфера оновленого острова Дитинства, на якому, починаючи з 2018 року, за ініціативи міської влади, а зокрема за участю департаменту житлово-комунального господарства, було проведено низку робіт із розчищення території. Протягом 2018-2019 років удосконалення острова продовжилося: навесні цього року було організовано весняну толоку, в якій взяли участь жителі міста.

Але головним досягненням благоустрою острова стало виконання робіт із розчистки обвідного каналу. Кошти було виділено Міністерством екології та природних ресурсів України за сприяння народного депутата України Хвичі Мепарішвілі. Найсуттєвішими роботами стали: розчищення гребного каналу, що включило в себе розвитку обвідного каналу від чагарників, аварійних дерев, укріплення берегів, поглиблення русла та розчищення замулених джерел.


Вперше в Білій Церкві – Парад човнів!

Тож аби випробувати оновлений канал, вперше в нашому місті було організовано та проведено яскравий захід – Парад човнів. Головним завданням учасників було проявити креатив та по-особливому прикрасити свої плавзасоби – човни, катамарани, байдарки. І учасникам це вдалося: глядачі вітали їх оплесками, словами захоплення.

Зокрема під час параду виступила команда Білоцерківської федерації спортивного туризму; вихованці Комунального закладу Білоцерківської міської ради «Дитячо-юнацька спортивна школа «Зміна»; катамаран «Дюймовочка» на чолі з капітаном Поліною Бєлкіною, яка є чемпіоном України з водного туризму; катамаран «Дід Мазай та зайці», який очолив капітан Павло Хоменко, майстер спорту України зі спортивного туризму, керівник гуртка «Водний туризм» КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини»; катамаран «Піратська флотилія А2 «Дві Ані»; катамаран Товариства Червоного Хреста України; човен департаменту житлово-комунального господарства.

Перше місце посів екіпаж «Дід Мазай і зайці»; на другому – команда «Піратська флотилія А2 «Дві Ані». За креативність також було відзначено катамаран «Дюймовочка», команда якого посіла третє місце. Переможців Параду човнів відзначили особливими призами.


Спортивні розваги – захоплення для всіх!

Програма цьогорічного дійства містила низку цікавих заходів, у яких були задіяні абсолютно всі учасники, незалежно від віку, статі та професії. Це екозабіг, фестиваль повітряних зміїв, зоозабіг за участю домашніх тварин, велогонка для найменших, фестиваль з ловлі риби, а також концерти, виступи спікерів, цікаві майстер-класи.

На початку дійства за участю найактивніших містян та гостей під час Еко-пікніка був проведений еко-забіг «Шалена Трейл Міля» «Тропа над Россю». Під час змагань учасники залежно від віку долали дистанції 30 м (діти віком до 5 років), 100 м (від 5 до 7 років), 300 м, 500 м, 1 км та 1,6 км (миля). По завершенню змагань всі учасники забігів були нагороджені медалями та грамотами управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради.

Спортивну складову свята доповнили робота локації #займаюся, в якій були проведені фітнес-тренування OUTDOOR WORKOUT; Велогонка для найменших «БЦ Стандартик» (Білоцерківська міська федерація велосипедного спорту); Спортивне орієнтування «Таємничий острів» (Білоцерківська ДЮСШ №1), флешмоб LOVE IT ритм.

Багато позитивних емоцій викликали також фестиваль повітряних зміїв (організований ГО «Біла Церква туристична»).


Друзі наші менші – під особливою увагою

Низка локацій дійства була присвячена тваринам. У рамках зоо-простору функціонував Центр всиновлення тварин, вет-консалтинг, різні майстер-класи, вікторини, взаємодія (спілкування) з тваринами тощо. Також під час заходу відбулося дефіле за участю домашніх тварин – собак. Домашні улюбленці стали справжніми зірками заходу, адже отримали багато овацій, а їхніх господарів ще й відзначили спеціальними подарунками.


Професійний лекторій

Зокрема, перший практичний еко-блогер України Маріанна Бойко акцентувала увагу присутніх на темі «Екологічні звички – тренд, що рятує життя»; Ян Петінов, психолог ТОВ «Чотири лапи Україна» ознайомив учасників заходу із проектом людино-тваринної взаємодії; комерційний директор компанії SOFTPRO (спільна платформа GIS SOFTPRO) Роман Зіненко розповів про систему відкритих даних зелених насаджень міста Біла Церква; голова правління «Парк Наталка» Наталія Чорногуб закликала присутніх поміркувати на тему – «Чи потрібен Парк Мрії м.Біла Церква?»; засновник сервісу «Кліматичні краплі» Кирило Томляк говорив на тему «Кліматичні краплі – винагорода за екологічні вчинки».

Чимало цікавого відбувалося і на головній сцені дійства. Багато нової та корисної інформації можна було дізнатися під час виступів спікерів, які зосередили увагу присутніх на важливих питаннях екології, збереження довкілля, підвищенні екологічної свідомості громадян.


#сортую, #саджаю

Протягом заходу працювала локація під хештегом «Cортую», яка включала в себе арт-простір (роботу творчої майстерні), роботу сортувальної станції, проведення відео-уроків, збір ламп та батарейок, Eco-speaking club («Екомовний клуб»).

Чимало цікавого містила і локація «#саджаю». Зокрема було проведено акцію «Подаруй рослину Острову Дитинства», представлено програми та проекти з озеленення міста, збір еко-ідей тощо.


Для наймолодших

Цікавий та змістовний відпочинок був організований і для наймолодших учасників заходу. Вони мали змогу загадати бажання та розмістити його на Дереві бажань, відвідати художній простір, пограти в різні розвиваючі ігри тощо.


Еко-їжа на Еко-пікніку

Охочі підкріпитися мали змогу відвідати фуд-корти та обрати меню на свій смак. В широкому асортименті були представлені еко-продукти: натуральні соки, фреші, молочні коктейлі, зернове печиво і навіть еко-морозиво!


На всяк смак – еко-ярмарок

Широкий ассортимент різних сувенірів, цікавинок був представлений на еко-ярмарку та ярмарку хенд-мейд, де можна було не тільки придбати корисні та цікаві речі для себе та свого інтер’єру, але й навчитися виготовляти їх власноруч.


Для любителів романтики

На Екопікніку був організований «Зоряний табір» – із Фан-зоною, Лігою Чемпіонів, Нічним кінотеатром, а також піснями біля вогнища – просто неба, під зорями! Надвечір на головній сцені відбулися також концерт за участю творчих гуртів.

На цьому свято не завершується. На наступний день, 02 червня, запланований фестиваль з ловлі риби поплавцевою вудкою «Flagman Kids-2019», організатором якого є магазин «Flagman». Тож не зволікайте, приєднуйтесь. І будьте еко!

У заході взяли участь: депутат Київської обласної ради Олександр Поляруш, депутати Білоцерківської міської ради, представники структурних підрозділів міської ради, заступник міського голови Катерина Литвиненко, спортсмени, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Еко-пікнік-2019: особливий початок літа в Білій Церкві!


Опубліковано: 01 червня 2019 року
Поділитися