Е –декларування: простими словами

    Згідно чинного законодавства України суб’єкти декларування мають подати електронні декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

 

    03 березня в м.Біла Церква, з метою роз’яснення заповнення окремих позицій е-декларації, забезпечення дотримання єдиного порядку її заповнення, допомоги щодо уникнення помилок, а також можливого вирішення певних спірних питань, які можуть виникнути при заповненні та поданні документу та в рамках  реалізації Програми розвитку громадянського суспільства в м.Біла Церква на 2016-2020рр., відбувся  семінар на тему: «Е –декларування: простими словами».

 

Організатором семінару виступили Білоцеркіська міська рада, КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви», Громадська рада при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради.

 

    В ході заходу менеджер Антикорупційної групи Pеанімаційного пакету реформ Олександр Лємєнов зупинився на правових основах е-декларування (ЗУ «Про запобігання корупції»,  Кримінальний кодекс України,  Міжнародні зобов’язання України перед фінансовими донорами); пояснив хто є декларантом (депутати місцевих рад,  державні службовці категорії «В»,  посадові особи місцевого самоврядування категорій 4-, військові посадові особи ЗСУ, ДССЗЗІ,  поліцейські,  особи рядового чи начальницького складу ДКВС, податкової міліції, ДБР, НАБУ,  СБУ, дипломатичних представництв).

   

     Присутнім також було доведено що саме потрібно декларувати (майно, транспортні засоби, цінне рухоме майно, банківські рахунки, готівку, частки в юридичних особах, акції, бенефіціарний вплив).

 

    Доповідач наголосив, що е-декларація складається із 16 розділів, новими серед яких є такі: об’єкти незавершеного будівництва, цінне рухоме майно, бенефіціарний вплив на юридичні особи та майно, майно в оренді, залишки коштів на рахунках, готівка (>50 прожиткових мінімумів), будь-які доходи, нематеріальні активи тощо.

 

    Присутні також були поінформовані про покрокові дії, які потрібно робити, щоб заповнити документ. Наголосив, що вносити потрібно не лише те майно, на яке у декларанта юридично існує право власності, але й те, чим він  на постійній основі користується та акцентував увагу на відповідальності за невчасність та недостовірність поданих в е-декларації даних, яка може нести як адміністративний та кримінальний характер.

 

    Присутні на семінарі підняли ряд питань щодо уточнення строків та механізму подання е-декларації, суб’єктів подання та переліку майна, що має бути внесеним у документ.

 

    В заході взяли  участь секретар міської ради Борис Смуток, депутати міської ради, заступник міського голови Ольга Настіна, посадові особи місцевого самоврядування Білої Церкви, представники громадськості.

Е –декларування: простими словами


Опубліковано: 03 березня 2017 року
Поділитися