Двотомник «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії» - знати правду, щоб досягти справедливості

03 травня в Білій Церкві відбулася презентація двотомника «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії», автором якого є боєць батальйону «Дніпро-1» Роман Зіненко. Він був серед тих, хто в серпні 2014 року опинився в пеклі Іловайська, і не тільки вижив, але й написав одну з перших книжок про війну на Сході України – «Іловайський щоденник», що раніше була презентована в Білій Церкві.

Книжка у двох томах «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії» – це результат ретельного дослідження, яке ґрунтується на спогадах близько двох сотень бійців та офіцерів, на долю яких випало пережити жахіття Іловайської трагедії. Перша частина двотомника висвітлює хронологію подій, що відбувалися 7–24 серпня 2014 року, друга – з 25 до 31 серпня 2014 року.

У процесі роботи над виданням автором було перевірено, переглянуто та хронологічно розібрано сотні публікацій, відео- і фотоматеріалів, що стосуються боїв під містом Іловайськ Донецької області. Деякі з них були переглянуті під час презентації. Двотомник містить близько 30 мап-схем, які детально відображають перебіг військових дій, результати окремих журналістських досліджень тощо.

Під час заходу секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель висловив вдячність Роману Зіненку за те, що захищав Україну від російського агресора, за те, що з’ясовує і доносить правду до людей, а особливо до молодого покоління, яке має зростати на його прикладі. Також вручив автору символічний подарунок на згадку про Білу Церкву.

Депутат Білоцерківської міської ради Володимир Бабенко, товариш та бойовий побратим автора, наголосив, що Роман Зіненко зробив дуже важливу справу, підготувавши та випустивши в світ книжки про події в Іловайську. А для Білої Церкви книга актуальна ще й тим, що серед жертв Іловайської трагедії є наші земляки. Зокрема це Віталій Коломієць, на честь якого названо одну з вулиць Білої Церкви.

Начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрій Петрик наголосив на важливості забезпечення міських шкіл та бібліотек комплектами даного видання, а також проведення його презентацій для дітей, і це питання буде винесено на розгляд депутатського корпусу.

За словами Романа Зіненка, вихід його першої книжки – «Іловайський щоденник», яка була написана на основі власних спогадів автора, дав змогу зрозуміти, що вона не дозволяє повною мірою побачити всю картину подій, які відбувалися під Іловайськом. Саме це спонукало надалі працювати над збором матеріалів, спогадів, аби дати змогу суспільству побачити реальну картину подій, які вже протягом п’яти років замовчуються, викладаються неповно або неправдиво.

Книжка «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії», насамперед, відповідає на запитання «Як це було?», а не «Хто винен?». Винних має знайти і покарати слідство, а завдяки правдивому викладу подій вдасться подолати несправедливість по відношенню як до тих бійців, які загинули під час Іловайської трагедії, так і до військових, які, пройшовши крізь пекло бойових дій, вижили і мають право на заслужені статуси, нагороди, пільги та увагу від суспільства.

По завершенню презентації Роман Зіненко відповів на ряд запитань, які цікавили присутніх. Вони стосувалися процесу роботи над виданням, планів та перспектив щодо його продовження у вигляді третьої частини, творчого та особистого життя тощо.

Всі бажаючі мали змогу придбати книжки та отримати автограф.

У заході взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради Ігор Гейло, Сергій Наконечний, військовослужбовці, освітяни, представники міських бібліотек, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Двотомник «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії» - знати правду, щоб досягти справедливості


Опубліковано: 04 травня 2019 року
Поділитися