Децентралізація і Біла Церква – ми серед найкращих

У Швейцарії, у Німеччині, у тій самій Польщі невеликі міста і села виглядають чудово. У чому ж причина? Виявляється, що в цих країнах держава набагато менше втручається в місцеві справи. Там міцні традиції самоврядування, люди в громадах стежать за тими, кого обрали, велика частина місцевих податків залишається в місцевих громадах і використовується розумно. Якщо запитати громадян цих країн про владу, то вони згадають, передусім, не президента чи прем’єра, а свого найближчого голову місцевого органа самоврядування — скажімо, війта чи мера. Вони добре знають, хто це, контролюють місцеву владу зі свого боку.

 Децентралізація — це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Так, щоб якомога більше повноважень мали ті органи, які ближче до людей, де такі повноваження можна реалізовувати найуспішніше.

Україна теж обрала курс на сім’ю цивілізованих країн. Вона наважилася дати більше можливостей людям на місцях. І прав, і ресурсів, щоб вистачало й на дороги, і на школу. Держава також контролює місцевих очільників, щоб вони дотримувалися законів. 21 квітня 2015 року Президентом України Петром Порошенком був утворений консультативно-дорадчий  орган - Раду регіонального розвитку. Рада займається тим, що контролює процеси децентралізації на місцях та стежить за самоврядуванням і територіальною організацією влади, а також вирішує проблемні питанння життєзабезпечення регіонів.

25 лютого відбулося засідання Ради регіонального розвитку Київської області під головуванням Президента України  Петра Порошенка. Під час засідання також доповідав міський голова Геннадій Дикий, він наголосив: «Процеси децентралізації для Білої Церкви виявились надзвичайно вчасними. Біла Церква має Стратегію розвитку на період до 2025 року, що основана на плануванні майбутнього міста як індустріального і туристичного центру Київської області. Інвестиційна привабливість Білої Церкви – надзвичайно велика. Переговори з потенційними інвесторами переконують в тому, що найбільший запит існує на наявність робочої сили в місті. Ось тут, саме завдяки децентралізації, й можливі найбільші перспективи. У місті повинні бути всі умови для того, щоб людям хотілося тут жити з родинами, маючи всю необхідну інфраструктуру для забезпечення своїх потреб. Саме тоді працездатні містяни не будуть залишати місто, окрім того, це забезпечуватиме й розвиток Білої Церкви».

Варто зазначити, що децентралізація надає громадам не лише можливості і фінансові ресурси, а й накладає велику відповідальність за прийняті рішення, оскільки у міські бюджети не лише надходить більше ресурсів, а й на них покладено більші витрати (утримання закладів і деяких категорій працівників освітньої, медичної галузі). Тож, надзвичайно важливо правильно розпорядитися наданими можливостями.

Успіхи міста та його стратегічне значення підтверджується ще й тим, що Білу Церкву обрано для реалізації надважливого інфраструктурного проекту Київської області – міжнародного аеропорту.

Президент України зазначив, що голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Терещук поінформував його про перспективи розбудови міжнародного аеропорту в місті Біла Церква. «Це не просто запасний аеропорт до Києва. Це є новий об’єкт, який сприятиме стратегічному розвитку Київської області. Найголовніше – у Білій Церкві буде створено сотні нових робочих місць», - переконаний Петро Порошенко.

Також на Раді регіонального розвитку Київської області було неодноразово зазначено, що процеси децентралізації триватимуть й надалі і контролюватимуться безпосередньо Президентом України, оскільки результати цієї реформи вже суттєві, а значить вона дієва і потрібна для нашої держави.

Проміжні результати реформ децентралізації в Білій Церкві резюмував міський голова Геннадій Дикий у своєму дописі в мережі «Фейсбук»: «В здобутках реформ децентралізації Біла Церква займає одне з провідних місць на Київщині. Щиро сподіваюсь, що ми збережемо обраний напрямок та темп розвитку громад. Працюємо…»

За матеріалами газети «Копійка»

Децентралізація і Біла Церква – ми серед найкращих


Опубліковано: 26 лютого 2019 року
Поділитися