День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 33-тя річниця з дня виводу військ з Республіки Афганістан

25 грудня 1979 року – 15 лютого 1989 року – Афганська війна. 10 років бойових дій в яких взяли участь близько 150 тисяч українців, близько 700 з яких зараз мешкають у Білій Церкві. У боях загинуло 3 280 чоловік, з них 27 чоловік – жителі Білої Церкви; повернулися інвалідами 3 660 чоловік, з них близько 80 осіб – білоцерківці; понад 300 воїнів-інтернаціоналістів жителів Білої Церкви померли у мирний час.

Кожен солдат, кожна родина тих, хто пройшов через страшне горе Афгану, ніколи не забудуть, що пережили і кого втратили.

15 лютого 1989 року для багатьох став днем, коли скінчився рахунок втратам наших солдатів, службовців. Молоді люди йшли туди не за орденами і медалями, свято вірячи, що виконують свій обов’язок.

Під час мітингу за дорученням міського голови Геннадія Дикого до присутніх звернувся його радник Микола Антонюк: «Солдати, проявляючи героїзм, захищаючи свого товариша, оберігаючи його життя і здоров’я, виконуючи присягу, віддавали найдорожче – здоров’я і життя. Здавалося б, уроки, які вже були показані, через сльози матерів і дружин, які не висихають до цих пір, рани, які не загояться і не перестануть боліти ніколи. Вже можна було зробити висновки. Але, на жаль, і зараз на території нашої держави ідуть бойові дії. Стріляють гармати, міномети, кулемети. І на початку, коли ще не вмілий український воїн став на захист своєї Батьківщини, саме ветерани-афганці були першими, які організовували оборону, які допомагали молодим, оберігали їхнє життя і вчили як воювати. Нехай земля буде пухом тим, кого з нами більше немає. А присутнім – мирного неба над головою і рідної землі під ногами!»

Також до слова було запрошено заступника голови Білоцерківської районної державної адміністрації Людмилу Веряскіну, заступника голови Білоцерківської районної ради Володимира Федорчука, голову Білоцерківської районної Організації ветеранів України Віктора Рудого та настоятеля каплиці Святого Георгія Побєдоносця отця Вадима.

Під час заходу присутні вшанували пам’ять полеглих героїв хвилиною мовчання та усі бажаючі поклали квіти до пам’ятника – каплиці воїнів афганців. На плитах викарбовано прізвища 132-ох воїнів, які проживали у Київській області і віддали свої життя в афганській війні.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 33-тя річниця з дня виводу військ з Республіки Афганістан


Опубліковано: 15 лютого 2022 року
Поділитися