День боротьби з гепатитом

    Щорічні заходи, присвячені Міжнародному дню боротьби з гепатитом проводяться 19 травня. Мета цих заходів - підвищення обізнаності громадськості про симптоми, методи діагностики, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, а також привернення уваги урядів і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з гепатитом В і С.

 

    На жаль, статистика невблаганна - в середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C. Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або хворих на рак, проте, рівень обізнаності людей про гепатит вкрай низький. Вірусні гепатити - це група дуже розповсюджених небезпечних захворювань, що вражають печінку людини. Захворювання починається поступово, протікає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит ще називають «ласкавий вбивця». Саме гепатит є основною причиною цирозу і раку печінки.

 

    Протягом 2016 року в Білій Церкві зареєстровано 728  випадків  захворювань на вірусні гепатити В і С, показник поширеності складає 352,9 на 100 тис. нас., питома вага  гепатиту С складає  72,5% . Рівень поширеності  на  вірусний гепатит В, та  С в порівнянні з 2015 роком, збільшився  на 5,0 % .

 

    Вищенаведені дані мають насторожувати людей в плані небезпеки зараження вірусними гепатитами. При своєчасній діагностиці та лікуванні гепатиту, з цією хворобою можна успішно боротися. Вакцина проти гепатиту В доступна в світі з 1982 року, ефективна на 95%. ВООЗ рекомендовано проводити щеплення всім новонародженим, навіть у країнах з низьким рівнем захворюваності. На сьогодні понад 140 країн світу включили вакцинацію проти гепатиту В до своїх Національних календарів щеплень, в тому числі з 2000 року - і наша країна. Щеплення проти вірусного гепатиту А проводиться на базі приватних кабінетів щеплень за власні кошти громадян. Профілактика його потребує дотримання санітарно-гігієнічних правил поведінки в побуті та на об’єктах епідемічного ризику.  Гепатит С-найбільш важка форма вірусного гепатиту, яку називають ще посттрансфузійним гепатитом. Вірус гепатиту С має близько 100 підтипів, тому вакцини проти гепатиту С не існує.  Лікування в кожному випадку призначається лікарем індивідуально.

 

    Лікування гострих вірусних гепатитів проводиться в інфекційному  відділенні  КЗ БМР «Міська  лікарня №3» . Кваліфіковану медичну допомогу хворим на хронічні вірусні гепатити надає гепатологічний кабінет  на базі  вказаного лікувального закладу (вул. Карбишева, 12 , тел. реєстратури поліклініки - 6-01-63) .

 

    Профілактика для інфікованих осіб полягає у дбайливому ставленні до здоров’я, відмові від куріння, вживання алкогольних напоїв, в тому числі слабоалкогольних, виключення контактування з агресивними хімічними речовинами. Відповідальне ставлення інфікованих осіб може захистити оточуючих від зараження. Важливо своєчасно накладати пов’язки на відкриті рани, користуватись індивідуальними гігієнічними, побутовими інструментами та предметами.

 

Профілактика гепатитів:

·          дотримання всіх правил особисто гігієни;

·          вживання в їжу тільки добре вимитих овочів і фруктів;

·          дотримання санітарно-гігієнічних норм в приміщенні;.

·          використання одноразових шприців і стерильних рукавичок при виконанні будь-яких ін'єкцій, як в домашніх умовах, так і в медичних установах;

·          вибірково ставитися до свого сексуального життя, а при випадкових статевих контактах використовувати методи бар'єрної контрацепції;

·          не застосовувати загальні предмети особистої гігієни навіть зі знайомими і кращими друзями;

·          проводити контроль за застосуванням  інструментів в салонах краси;

·          виконувати  профілактичну вакцинацію за рекомендацією лікаря.


Інформація від управління охорони здоров’я міської ради


Опубліковано: 19 травня 2017 року
Поділитися