«Даний проект може стати справжнім проривом в бажанні зробити місто більш культурним і освіченим»

2 серпня відбулося чергове засідання «круглого столу»  щодо обговорення проекту громадського простору «LITERRA» у філіалі №8 Білоцерківської централізованої бібліотечної системи.

 

П’ять місяців тому відбувся перший «круглий стіл» на дану тематику, тоді проект мав назву «Бібліоковоркінг», але через часткове нерозуміння мешканцями назви було вирішено назвати проект просто - громадським простором. Тоді було  обговорено умови раціоналізації роботи бібліотеки, а саме: створення на її базі робочого простору для відвідувачів. Основна мета – безкоштовний простір для людей, що розпочинають власну справу або кар’єру, умов для ділових переговорів, спілкування, арт – зустрічей, відпочинку, читання книг у паперовому чи електронному форматі.

 

Працівниками бібліотеки вже було зроблено ряд серйозних кроків задля втілення ідеї в реальність. Для реалізації задуму були залучені до співпраці громадські організації, депутати, представники бізнесу та просто небайдужі мешканці Білої Церкви. Працівниками бібліотеки також було подано проект на «Громадський бюджет», який успішно пройшов етап перевірки і був прийнятий до голосування.

 

Заступник міського голови Ольга Настіна зазначила: «Людям не однаково, що відбувається з бібліотеками. Сьогодні бібліотека - це не просто книгозбірня, це простір, в якому збираються небайдужі люди.  Я переконана, як би час не рухався - ставлення до книги незмінне. Але час вимагає змін в нашому просторі. Ми хочемо знаходитись у комфортному і сучасному середовищі. Такі зміни, які презентовані на цьому обговоренні, ми робимо, щоб розвивати культуру і духовність. Те що зараз пропонується має стати ресурсом. Маємо відновити повагу до книг за допомогою осучасненої бібліотеки»

 

Проектний менеджер КП БМР Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви Юрій Манжос зазначив, що планується залучення проекту Міжнародної організації з міграції. Дизайнер-волонтер Данііл Потіха презентував концепцію проекту громадського простору виконаний в стилі «лофт індастріал»*.  Романченко Інна, доцент кафедри інфрмаційно-бібліотечної та архівної справи Білоцерківського інституту економіки та управління «Україна» зазначила, що справа, яка розпочинається – дуже перспективний напрямок.

 

У жваву дискусію щодо подальших кроків були залучені всі присутні.

 

Завідуюча філіалу №8  Білоцерківської централізованої бібліотечної системи Світлана Хмільова зазначила важливу річ. Після виходу у ЗМІ і в інтернет-мережі інформації про реалізацію громадського простору ,в бібліотеці значно збільшилась кількість відвідувачів, а це означає, що наша молодь прагне читати і прагне конструктивних змін. І, за умови правильного підходу, даний проект може стати справжнім проривом в бажанні зробити місто більш культурним і освіченим.

 

Серед присутніх на заході були: Вадим Кошель – депутат Білоцерківської міської ради, Юлія Ковальська – начальник Білоцерківського відділу культури і туризму, Назарій Атаманчук – директор Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви, Олександр Дмитренко – голова Обласної спілки художників України. Представники бізнесу, громадських організацій та преси.

 

 

 

*Лофт (loft по-англійськи - горище) –стиль  простору, відповідний духу постмодернізму – домінуючої течії в мистецтві кінця ХХ ст. Історичний вигляд будівлі, доповнений величезними, що легко трансформуються, просторами.

«Даний проект може стати справжнім проривом в бажанні зробити місто більш культурним і освіченим»


Опубліковано: 02 серпня 2017 року
Поділитися