Чи корисна засмага?

Літо – пора відпусток і  відпочинку на природі – в горах, на берегах річок, озер і морів. Але чи всім корисні сонячні ванни? Відповідь: «Ні!». Тому, що засмага провокує розвиток меланінової  (ракової) пігментації  шкіри, яка розвивається під дією ультрафіолетових променів. У природі не існує такого явища, як «здорова засмага». Шкіряна засмага – це реакція на пошкодження шкіри ультрафіолетовими променями.

За світочутливістю шкіру людини ділять на 6 типів:

І тип – через 30 хвилин  перебування на сонці розвивається сонячний опік, засмага ніколи не виникає;

     ІІ тип – легко розвивається сонячний опік, засмага виникає з труднощами;

     ІІІ тип – перебування на сонці викликає легкий опік, який переходить в засмагу;

     VI тип – засмага виникає легко, сонячні опіки не розвиваються;

     V і VІ типи властиві негроїдній расі.

Корисними бувають лише нечисленні ефекти опромінення сонячним світлом, оскільки періодична дія променів видимої частини сонячного світла покращує загальний психологічний настрій, а також сприяє синтезу в організмі вітаміну Д. Ультрафіолетові промені сонячного спектру використовують для лікування таких захворювань шкіри, як псоріаз, екзема, Т-клітинна лімфома шкіри.

Шкідлива дія надлишкового опромінення шкіри сонячним світлом (інсоляції) може проявлятися  гострими та хронічними ефектами.

Гострі ефекти: опіки, тимчасове пригнічення імунітету, фототоксичні реакції, загострення світлочутливих захворювань.

Хронічні ефекти: зморшки шкіри, патологічна пігментація, передрак (старечий кератоз), стійке пригнічення імунітету, катаракта, онкологічні захворювання -  базальноклітинна та плоскоклітинна карциноми, меланома.

Багаторічна регулярна дія сонячного світла може призвести до передчасного старіння шкіри – сонячної геродермії. Цей патологічний стан спостерігається виключно у людей з білою шкірою зі світлочутливістю І та ІІ типів. Прояви сонячної геродермії залежать від сумарної дози та інтенсивності опромінення.

До найбільш розповсюджених гострих ефектів інсоляції відносять опіки шкіри. Сонячний опік – це гостре запалення шкіри, яке розвивається в результаті дії  природного (сонячного) або штучного ультрафіолетового випромінювання. Супроводжується головним болем, лихоманкою, загальною слабкістю. При тяжких опіках можлива тахікардія (збільшення частоти серцевих скорочень). Опіки супроводжується виникненням пухирів. Існує ризик утворення меланоми  - різновиду  злоякісного ураження шкіри.

Сонячні опіки, на відміну від термічних, не ділять на ступені важкості відповідно до глибини ураження. Рубці після сонячних опіків не утворюються. Часто спостерігається стійка гіпопігментація (білі плями на шкірі), яка обумовлена знищенням меланоцитів – клітин, від яких залежить пігментація шкіри.

Сонячне опромінення провокує не лише онкологічні захворювання шкіри. Може розвинутись також рак молочних залоз, матки, яєчників - у жінок, рак передміхурової залози, сечового міхура, нирок  - у чоловіків.

Шкода від дії сонячних променів має кумулятивний характер: кожна наступна доза ультрафіолетового опромінення додається до уже отриманих раніше.

Найнебезпечнішим є перебування на сонці між 10 та 14 годинами дня, оскільки це період найбільш інтенсивного ультрафіолетового випромінювання.

Особливу небезпеку несуть сонячні промені на висоті, оскільки шар атмосфери, який затримує шкідливе ультрафіолетове опромінення, в горах є тоншим;Відповідно негативний вплив інсоляції на організм зростає.

Щоб убезпечити від негативної дії ультрафіолету, бажано також уникати користування солярієм або мінімізувати його відвідування.

Слід пам’ятати, що деякі медикаменти (сульфаніламіди, тетрацикліни) і косметичні засоби (лаймове масло) можуть підвищувати чутливість шкіри до сонячного світла.

Дорослим необхідно контролювати час перебування дітей на сонці і зводити його до мінімуму.

Таким чином, стає зрозумілим,  що тривале перебування на сонці в літній період  не має нічого спільного зі здоровим способом життя, оскільки користь приносить лише засмагання на протязі не більше 5-10 хвилин на добу.

Бережіть себе і будьте здорові!


Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 09 квітня 2019 року
Поділитися