Чому Вам потрібно поквапитися з вибором сімейного лікаря

Починаючи з 2 квітня ц.р., в Україні розпочалася кампанія підписання Декларацій про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу. Це дає можливість обирати сімейного лікаря, терапевта чи педіатра – самостійно і не прив’язуючись до місця прописки. Станом на кінець липня ц.р. лікаря, який надає первинну медичну допомогу вже обрали близько 80 тис. білоцерківців, а це означає, що приблизно дві третіх від загальної кількості білоцерківців й досі не визначилися з вибором сімейного лікаря.

 

Зауважимо, що підписавши декларацію, пацієнт, згідно з наказом МОЗ України від 19.03.2018 № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги», зможе ГАРАНТОВАНО і БЕЗКОШТОВНО отримати низку послуг від сімейного лікаря, який:

– супроводжуватиме пацієнтів із хронічними захворюваннями;

– надаватиме невідкладну допомогу;

– надаватиме поради під час застуди;

– допомагатиме позбавитися шкідливих звичок;

– лікуватиме найпоширеніші хвороби, травми та отруєння;

– ставитиме діагнози;

– видаватиме направлення до вузьких спеціалістів на кшталт отоларинголога, ендокринолога, хірурга і визначатиме з ними ваше лікування;

– проводитиме профілактику: вакцинацію, огляди та дослідження пацієнтів з груп ризику;

– допомагатиме під час фізичних і психічних розладів, які не потребують специфічної допомоги;

– видаватиме документацію в інші заклади та направлення для подальших обстежень в лікувальних установах;

– проводитиме 8 видів аналізів.

 

До того ж, сімейний лікар буде супроводжувати неускладнену вагітність та спостерігати за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей та потреб. Надавати окремі послуги паліативної допомоги, оцінити ступінь болю, призначити та виписати рецепт на наркотичні засоби, психотропні речовини для лікування больового синдрому.

 

Варто зауважити: пацієнти, які НЕ ПІДПИШУТЬ до кінця 2018 року Декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, найближчим часом втратить змогу одержувати на пільговій основі ліки за урядовою програмою «Доступні ліки», а також змушений буде платити за отримання довідок, направлень та за кожну консультацію лікаря – «вузького» фахівця (кардіолога, невропатолога, отоларинголога, офтальмолога) згідно з офіційними розцінками, затвердженими МОЗ України. Значно складніше і довше доведеться таким громадянам оформлювати при потребі листок тимчасової непрацездатності. У разі ПІДПИСАННЯ ДЕКАЛАРАЦІЇ вартість цих послуг компенсуватиме держава.

 

Всю необхідну інформацію про вибір сімейного лікаря та алгоритм дій можна знайти на офіційному сайті Білоцерківської міської ради: https://bc-rada.gov.ua/node/8656.

 

При виборі свого лікаря варто врахувати, що він може підписати декларацію з обмеженою кількістю пацієнтів: терапевт – не більше як із 2000, сімейний лікар – не більше ніж 1800 і педіатр – не більше 900.

 

Тож не зволікайте і якнайшвидше оберіть свого лікаря, адже отримання Вами якісної медичної допомоги на первинній ланці медицини залежить саме від Вас!


  

За інформацією управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради


Опубліковано: 31 липня 2018 року
Поділитися