Чому під час зливи затоплює вулиці

Наскільки важливу функцію виконують решіткидощоприймачів на дорогах можна побачити лише під час злив. Дощова вода не застоюється, а стікає в колектор зливової каналізації. Крім зручності для водіїв та пішоходів, нормальне водовідведення забезпечує довший термін експлуатації дорожнього покриття. Для того, щоб водовідвідні системи справлялися зі своїм головним завданням їх потрібно своєчасно чистити.

 

Проте є одне АЛЕ - заасфальтовані оглядові колодязі та решітки колекторів зливової каналізації. Саме з цією проблемою зіткнулися працівники департаменту житлово-комунального господарства міської ради. На деяких відрізках вулиць Водопійна та Курсова люки зливової каналізації «поховані» під 30-тисантиметровим шаром асфальту. І знайти їх вдалося лише за допомогою металошукача.

 

Як зазначив начальник відділуексплуатації та ремонту дорожнього господарства Департаменту житлово-комунального господарства Руслан Посудевський, зливовий колектор має працювати для збору та відведення води з дахів житлових будинків та дороги, проте він на даний час є непрацюючим через засмічення. Очищення системи не робилося десятки років. Зараз ведуться пошукові та ремонтні роботи оглядових колодязів та дощоприймачів. Після цих робіт буде проводитися повна прочистка колектору за допомогою спецтехніки. Тоді всі дощові та талі водичерез дощоприймачі будуть відводитися у колектор на вул.Водопійна, який вже прочищений і знаходиться в справному стані.

 

Раніше дощова вода через засмічення цього колекторупотрапляла у підвали житлових будинків або  стікала потоком прямо по проїжджій частині.

 

На вул.Курсова та Водопійна роботи тривають вже декілька тижнів. За цей час знайдено, прочищено та відремонтовано більше десяти оглядових колодязів та решіток дощоприймачів.

 

Ускладнює пошук і відновлення зливової каналізації відсутність повної карти цих мереж. Тому в цьому році розпочато процес інвентаризації колекторів зливової каналізації з нанесенням мереж на карту. Цей процес нешвидкий і займе декілька років, проте, в майбутньому, дозволить оперативно вирішувати проблему засмічення колекторів та затримки дощової води на дорогах Білої Церкви.




Опубліковано: 05 жовтня 2017 року
Поділитися