Чи підтримувати міські ЗМІ

Під час прес-конференції, яка відбулася 08 лютого, представники міських засобів масової інформації порушили питання фінансування з міського бюджету ЗМІ, які діють на території Білої Церкви.

Згідно проекту рішення  щодо Програми підтримки розвитку засобів масової інформації в м.Біла Церква на 2016-2020 рр.,  яке виносять на чергове засідання сесії міської ради,  фінансово підтримувати мають ті ЗМІ, які засновані за участю міської ради. Це – газети «Громадська думка» та «Замкова гора»  і міське радіомовлення.

Відповідно до законодавства, в Програмі передбачено укладання угод на висвітлення її діяльності із ЗМІ, де міська рада не є співзасновником. Насамперед, йдеться про телебачення. Власного телересурсу у міськради поки немає. Тож, з огляду на доцільність використання коштів громади, ймовірне укладання угоди із ТРК «Крокус-1». Оскільки, з двох місцевих телестудій, що є у кабельних мережах, саме ця охоплює найбільшу кількість глядачів, і саме вона найбільше висвітлює діяльність міської ради. «До того ж, -  додав голова – розрахунок іде у правовому полі,  на підставі актів виконаних робіт».

Присутні  запропонували розглянути можливість залучення інших місцевих ЗМІ, враховуючи їхні  цінові пропозиції.

До речі, згідно Закону України № 917-VIII «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», незабаром комунальні ЗМІ вирушать у вільне економічне плавання.

Реформування здійснюватиметься у два етапи: протягом одного року з дня набрання чинності Закону та протягом двох наступних років шляхом виходу органів держвлади, місцевого самоврядування зі складу засновників зазначених друкованих ЗМІ та перетворення їх на офіційні друковані видання. Законом визначено, щотрудовіколективиредакціймаютьпріоритетне право у визначенні способу реформування. Свої пропозиції вони мають надати засновникам та співзасновникам продовж трьох місяців з дня набрання чинності Законом (26.12.2015).

Закон обмежує вплив органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування на редакції друкованих ЗМІ, сприяє зведенню до мінімуму їх використання з метою маніпулювання суспільною свідомістю і особистою думкою громадян.

Закон передбачає державну підтримку реформованих друкованих ЗМІ місцевої сфери розповсюдження. Формою такої підтримки визначено встановлення для редакцій пільгових умов оренди приміщень, що перебувають у державній чи комунальній власності, надання адресної фінансової допомоги, надання редакціям пріоритетного права на укладення договорів про висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

«Міська влада прагне відкрито співпрацювати із усіма ЗМІ Білої Церкви. Тож готові розглянути можливість  укладання угод із тими ЗМІ, де міська рада не є співзасновником» - зазначив Геннадій Дикий.



Опубліковано: 08 лютого 2016 року
Поділитися