Бізнес-зустріч «День підприємця 2019»: підсумки, можливості, визнання

04 вересня у Білій Церкві відбулася бізнес-зустріч «День підприємця 2019». Захід відбувся з нагоди професійного свята всіх талановитих, сильних, креативних людей, які своєю наполегливою працею визначають завтрашній день і добробут як нашого міста, так і держави в цілому. Згідно з Указом Президента, День підприємця в Україні відзначається щороку в першу неділю вересня.

Вітаючи присутніх, міський голова Геннадій Дикий відмітив велике значення діяльності підприємців для розвитку Білої Церкви, висловив вдячність за їхню роботу. Також зазначив, що за останній рік у Білій Церкві було створено 1800 нових робочих місць; успішно функціонують великі підприємства міста, постійно зростає кількість малих та середніх підприємств тощо.

«Підприємці – це люди, які дають можливість жити в цьому місті.  Адже саме за рахунок підприємців, податків, за рахунок того, що ви працюєте, створюєте нові робочі місця, місто живе, існує і може розвиватися. Міська влада на сьогодні розуміє свою відповідальність у вирішенні основних проблем підприємницької галузі. Двома найбільшими проблемами є високі відсоткові ставки на розвиток бізнесу та відсутність кваліфікованих кадрів. Сьогодні ми ставимо за мету створити місто, комфортне для проживання молодих людей, аби вони організовували власний бізнес, працювали на підприємствах Білої Церкви, були висококваліфікованими працівниками, які створюють високу додану вартість. Це сприятиме розвитку як нашого міста, так і країни в цілому... Бажаю, щоб вам завжди не вистачало коштів. Саме не вистачало – на всі ваші ідеї, запал, нові шляхи розвитку бізнесу. Бажаю, щоб ви розвивалися, процвітали, працювали – на благо ваших колективів, родин, міста. Сподіваюся, що завдяки вашій наполегливій праці Біла Церква буде кращим містом в Україні», – наголосив міський голова.

Від імені директора Київського обласного центра зайнятості Дениса Дармостука учасників заходу привітала заступник директора Білоцерківського міськрайонного центру зайнятості Наталія Матяш, яка побажала всім процвітання, фінансового забезпечення, натхнення, ініціативності та успіхів у власній справі.

Варто наголосити, що в Білій Церкві створюються сприятливі умови для появи нових суб’єктів господарювання. Зокрема, при Білоцерківському міжрайонному центрі зайнятості створено Центр розвитку підприємництва. Мета його створення – впровадження комплексного підходу до підтримки підприємницької ініціативи осіб працездатного віку в інтересах територіальної громади; створення нових робочих місць тощо. Рік тому відбулося підписання меморандуму про співробітництво між Білоцерківською міською радою та Німецько-Українським Фондом щодо реалізації заходів, спрямованих на підтримку та розвиток малого та середнього підприємництва; у липні ц.р. було підписано угоду про співпрацю між Білою Церквою та Німецько-Українським Фондом (НУФ) щодо запровадження фінансово-кредитної підтримки міста.

З метою затвердження прозорого та ефективного механізму фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва в м.Біла Церква з урахуванням кращого європейського досвіду було прийнято рішення Білоцерківської міської ради про затвердження Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва. У міському бюджеті на фінансування заходів Програми розвитку малого і середнього підприємництва виділено 500 тис.грн. Варто відмітити, що в Білій Церкві вже два підприємці скористалися цієї Програмою та отримали кошти на розвиток власного бізнесу.

Презентуючи співпрацю виконавчого комітету Білоцерківської міської ради та Німецько-Українського Фонду стосовно реалізації напрямку про фінансово-кредитної підтримки малого та середнього підприємництва в місті Біла Церква, в.о. керівника підрозділу інвестиційного консультування та управління активами державної установи «Офіс адміністрування проектів міжнародного фінансового співробітництва» Валерій Майборода зупинився на механізмах реалізації та основних умовах Спільної програми Білоцерківської міської ради та НУФ із часткового відшкодування відсотків за кредитами МСП; надав інформацію про особливості діяльності банків-партнерів, які надають кредити, навів приклади успішної та ефективної співпраці з підприємцями в рамках даної програми тощо. Також зазначив, що за час своєї діяльності Німецько-Український Фонд профінансував понад 153 тис. підприємців на загальну суму понад 800 млн євро.

У рамках бізнес-зустрічі відбулося підписання угод між виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради та банками-партнерами стосовно реалізації Положення про фінансово-кредитну підтримку малого та середнього підприємництва в місті Біла Церква – Акціонерним товариством «Державний ощадний банк України»; Публічним акціонерним товариством Акціонерний банк «УКРГАЗБАНК», Акціонерним товариством «КРЕДОБАНК».

У продовження заходу з інструментами Офісу з просування експорту України для допомоги бізнесу в успішному виході на закордонні ринки присутніх ознайомила експерт відділу експортного консалтингу Офісу з просування експорту України Валентина Ляшенко. Спікер розповіла про можливості співпраці як для експортерів-початківців, так і тих, які шукають нові ринки збуту; ознайомила з основними послугами, якими можуть скористатися підприємці-експортери. Зокрема це освіта, пошук партнерів, експортний консалтинг, аналітика та інформація, B2G-майданчик, що передбачає створення можливостей для конструктивного діалогу між бізнесом, владою, експертами, навела вимоги для підприємців, які здійснюють експорт товарів до країн ЄС тощо.

Консультант з розробки і реалізації програм та донорської координації Офісу розвитку малого і середнього підприємництва при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі Олександр Бабій наголосив на тих необхідних складових, які найбільше потрібні підприємцям для успішної діяльності, а це знання, контакти та технології. Спікер відмітив, що вони, зазвичай, коштують дорого, проте завдяки співпраці з Офісом розвитку малого і середнього підприємництва підприємці можуть отримати їх безкоштовно. Також ознайомив із відкритими грантовими конкурсами для розвитку малого та середнього підприємництва.

Під час заходу директор муніципального департаменту Товариства з обмеженою відповідальністю «Рейтингове агентство «IBI-Рейтинг» Дмитро Задесенець виступив із презентацією Інвестиційного та Кредитного рейтингів міста Біла Церква. Як було зазначено, наше місто має Кредитний рейтинг BBB+ з прогнозом «стабільний», що передбачає незмінність рейтингу на горизонті 12 місяців, та рейтинг інвестиційної привабливості на рівні invA-. Такі рівні рейтингів відображають високу інвестиційну привабливість та достатню спроможність міста розраховуватися за своїми зобов’язаннями та сплачувати відсотки. Позначка «-» означає проміжну категорію рейтингу відносно основних категорій.

Спікер відмітив, що за рейтингом інвестиційної привабливості Біла Церква посідає високе місце серед інших міст України, випереджаючи такі міста, як Черкаси, Кам’янець-Подільський, Краматорськ та перебуваючи на рівні міст Тернопіль та Вінниця. При визначенні рейтингу враховуються показники соціально-економічного розвитку міста, демографії, стану промисловості, діяльності виробничих баз, банків, наявність соціальної інфраструктури  тощо.

Як було зазначено, моніторинг щодо інвестиційної привабливості міста проводиться кожні півроку за різними сферами життєдіяльності, за підсумками якого рейтинг або підвищується, або зменшується. Рейтинг Білої Церкви наразі залишається незмінно високим.

У своєму виступі експерт зупинився на важливих показниках соціально-економічного розвитку міста. Зокрема охарактеризував ринок праці, відмітив зростання капіталовкладень за рахунок розвитку підприємств, збільшення товарообігу, збільшення обсягів виробництва промислової продукції. Це свідчить про те, що розвиток економіки в місті відбувається достатніми темпами. Також Білій Церкві притаманне зростання доходів та видатків з міського бюджету, які спрямовуються переважно на реконструкцію та будівництво об’єктів інфраструктури. Крім того, зростають власні доходи Білої Церкви, що зменшує залежність міста від державних трансфертів, субвенцій і т.д., робить його більш незалежним та платоспроможним.

По завершенню виступів відбулося нагородження кращих підприємців 2019  року в різних галузях економіки міста у низці номінацій.

У рамках заходу традиційно провели святкову лотерею, учасники якої мали змогу виграти різні цінні та корисні подарунки: книжки, побутову техніку, квитки на участь у Київському міжнародному економічному форумі і навіть туристичну подорож.

У заході взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради, заступник міського голови Інна Новогребельська, приватні підприємці Білої Церкви, представники структурних підрозділів міської ради, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

Більше фото із заходу - за посиланням

Бізнес-зустріч «День підприємця 2019»: підсумки, можливості, визнання


Опубліковано: 04 вересня 2019 року
Поділитися